MSI Big Bang + Lucid Hydra = уникална поддръжка на SLI/CrossFire
MSI Big Bang + Lucid Hydra = уникална поддръжка на SLI/CrossFire

PCMagazine, Брой 10
Категория: Хардуер
Етикети: MSI
PC MAGAZINE
13.10.2009

MSI Big Bang + Lucid Hydra = уникална поддръжка на SLI/CrossFire

Технологиите SLI и CrossFire съществуват доста отдавна, като макар и да се усъвършенстват непрекъснато през годините, има едно нещо, което едва ли някога ще поддържат официално – интерплатформена съвместимост. Казано по-точно, става дума за едновременното използване на графична карта на AMD и Nvidia в една система. Всъщност не само едновременното използване, но и използването им в режим SLI/CrossFire, когато двете видеокарти си помагат в работата. Звучи абсурдно, невъзможно или може би дори фантастично? Не съвсем...

Да ви представим технологията Hydra на компанията LucidLogix – уникален чип, позволяващ „смесването“ на кои да е две видеокарти в режим, напомнящ SLI/CrossFire. Засега няма да се спираме в подробности това как работи енджинът, разработен от LucidLogix. По-важното в случая е възможността за съвместна работа на две графични карти (по една на Nvidia и AMD) в своеобразен режим SLI/CF, позволяващ на потребителите да постигнат уникален по рода си скок на производителността.

Всичко това е много добре, но къде можем да открием реално използван чипа Hydra на LucidLogix? Отговорът на този въпрос вече е известен – моделът дънна платка Big Bang на MSI, който предстои да бъде анонсиран от компанията. MSI Big Bang всъщност представлява последната добавка, допълваща продуктовата линия на компанията по отношение на чипсета Intel P55. След като MSI анонсира моделите P55-CD53 в бюджетния клас, P55-GD65 в средния и P55-GD80 във високия сегмент, компанията добави въпросния модел Big Bang, използващ чипсет Intel P55.

Като цяло характеристиките на Big Bang все още не са напълно ясни, тъй като компанията ще ги разкрие едва при официалното представяне на модела. Това, което е ясно засега, е, че Big Bang ще представлява леко видоизменена версия на MSI P55-GD80 с добавка от въпросния чип Hydra на LucidLogix. Това ще позволи на потребителите да използват разнообразни конфигурации от видеокартинезависимо от техния производител.

Чипът Lucid Hydra осигурява връзка с PCI-Express слотовете, които са във физически размер от х16. Все още не е ясно каква ще е конфигурацията на връзките (lanes) на PCI-Express слотовете при единично или едновременно използване. Останалите параметри на Big Bang, които можем да видим от няколкото срамежливи снимки, включват доста впечатляваща 10-фазна Dr.MOS схема на захранване на процесора, три PCIExpress x16, два PCI-Express x1 и два класически PCI слота, общо десет SATA конектора и IDE порт.

На задния панел на дънната платка са налични конектори за PS/2 клавиатура и мишка, седем или осем USB 2.0 порта, два гигабитови ethernet конектора и FireWire 1394 порт. Охлаждането на чипсета и силовите елементи е относително скромно, което навежда на мисълта, че чипът на LucidLogix не отделя много топлина при работа.

Според LucidLogix комбинирането на графични карти, което се позволява от Hydra 200, включва не само модели на различни фирми, но и различни модели на една и съща фирма. Това би трябвало да позволи на потребителите да свържат в режим CrossFire например Radeon HD 4670 и Radeon HD 4850. Как ще се представи тази (или произволна друга) конфигурация от графични карти обаче, все още не може да се каже, тъй като няма официални тестови резултати на новата дънна платка на MSI.


Съдържание: