Kodak ни предложи джобно видеочудо
Kodak ни предложи джобно видеочудо

PCMagazine, Брой 11
Категория: Цифрови камери
Етикети: видеокамера , Kodak , джобна видеокамера , Kodak Zi8
PC MAGAZINE
12.11.2009

Kodak ни предложи джобно видеочудо

Когато Kodak към края на миналата година представи своята първа видеокамера Zi6, ние бяхме впечатлени. Всъщност тя стана първият носител на нашата награда „Избор на редакторите“ в областта на един новопоявил се, перспективен пазарен сектор: този на джобните камери. Zi6 предлагаше някои възможности, които липсваха при популярната Flip Ultra: заснемане на видео с висока разделителна способност, заснемане на снимки и по-голям екран, с подобрено изображение. Pure Digital скоро отговори на предизвикателството с Flip Mino HD и Flip Ultra HD. Но със своя най-нов модел - Zi8 Pocket Video Camera – Kodak за сетен път доказа, че може да създаде по-добър продукт, с повече възможности и на достъпна цена.

Kodak Zi8 е по-красива, по-тънка и с по-добра конструкция, отколкото своята предшественичка. Това до голяма степен се дължи на прехода от презареждащи се батерии АА към сменяема литиевойонна батерия. Zi8 е видеокамера с тегло 110.56 г и е малко по-дебела от някои от конкурентните модели, но когато я държите в ръка, е удобна за работа. Резкият 2.5-инчов екран е много по-добър в сравнение с бледия 1.5-инчов LCD екран на Flip Mino HD. Под екрана има четири бутона: Tools (инструменти), Trash (изтриване), Video (видео) и Playback (възпроизвеждане). Посредата между тях има джойстик, който при натискане служи и като бутон за запис Record. Този джойстик обачее прекалено чувствителен. Аз лично на няколко пъти неочаквано започвах да записвам, когато се опитвах да се придвижа сред менютата. Нещо повече – джойстикът стартира функцията за запис и когато поставите камерата на масата надолу с екрана. Освен това Zi8 има 128 МВ вградена памет, което е недостатъчно за запис на видео с висока разделителна способност, но можете да добавите SD карта, за да увеличите паметта максимум до 32 GB.

Zi8 притежава вход за включване на външен микрофон; всъщност тя е една от първите камери, която притежават такъв. Това е много полезно нововъведение, като се има предвид, че подобно на почти всички други джобни видеокамери вграденият микрофон на Kodak Zi8 не е много добър. Той не успява да запише гласа на обекта, ако той е застанал по-далеч от метър-два от обектива. Освен това Kodak е подобрила качеството, с което Zi8 заснема HD видео, като е добавила и опция за разделителна способност 1080p. Качеството на картината е отлично, но някои потребители сигурно ще намерят заснемането на видео с висока разделителна способност за нещо прекалено и ненужно.

Освен това Kodak Zi8 притежава вариообектив с цифрово увеличение 4Х, което е двойно по-голямо от това на конкурентните модели. За съжаление цифровото увеличение работи на стъпки, неравномерно. С една дума, Kodak Zi8 е една от най-евтините джобни HD видеокамери; затова тя спечели нашата награда „Избор на редакторите“. – Брайън Хийтър

Kodak Zi8 Pocket Video Camera

Цена 179.95 USD

ПРЕДИМСТВА : Изгодна цена. Записва видео с разделителна способност 1080р. Прави снимки с разделителна способност 5 мегапиксела. Детекция на лица, електронна стабилизация на изображението и макрорежим. Памет, която може да се разширява. Вход за външен микрофон. Доставя се в комплект с HDMI кабел.

НЕДОСТАТЪЦИ : Електронното увеличение е нестабилно и се извършва на стъпки. Качеството на снимките е по-ниско от това на конкурентните модели. Вграден микрофон с посредствени възможности. Свръхчувствителни бутони. При работа се загрява силно.


Съдържание: