Olympus ще промени правилата на играта
Olympus ще промени правилата на играта

PCMagazine, Брой 11
Категория: Цифрови камери
Етикети: фотоапарат , Olympus
PC MAGAZINE
12.11.2009

Olympus ще промени правилата на играта

Olympus E-P1 е малко по-голям от обикновен фотоапарат с далекомер, но притежава функционалност, подобна на огледално-рефлексен фотоапарат и е на път да промени правилата на играта. Разработен според стандарта Micro Four Thirds, Olympus E-P1 прави блестящи снимки и е с компактни размери. За съжаление неговата система за автоматично фокусиране се оказа по-бавна от очакваното – дори от някои автоматични цифрови фотоапарати. Независимо от това Olympus E-P1 е един изумителен фотоапарат от първо поколение, който ще предизвика завист у конкурентите и е напълно вероятно те трескаво да се заемат да направят нещо още по-добро.

Този фотоапарат е с компактни размери – 7.11 см на 12.19 см на 3.56 см – и тежи 0.54 кг (в комплект с вариообектива с фокусно разстояние 14 до 42 mm). Освен това качеството на конструкцията му е направо фантастично. Той е моделиран в стил ретро, по подобие на фотоапарата Olympus Pen отпреди 50 години: с метално шаси и кожена ръкохватка. Olympus E-P1 е съвместим само с обективи, съответстващи на стандарта Micro Four Thirds. Освен това той няма оптически визьор, поради което големият 3-инчов LCD екран е повече от необходим.

Що се отнася до скоростта на работа, тук оценката за Olympus E-P1 е смесена: понякога той е много бърз, но бавната му система за автоматично фокусиране може да забави работата значително. Времената за първоначално зареждане и за презареждане също страдат от бавното фокусиране – резултатите от съответните тестове бяха 3.2 и 2.5 секунди. Въпреки всичко снимките, направени с този 12.3-мегапикселен Olympus E-P1, са с изумително качество и съперничат на много от снимките, направени с цифрови огледално-рефлексни фотоапарати. Допълнително предимство му дава и възможността за заснемане на видео с висока разделителна способност. Въпреки че Olympus E-P1 фокусира бавно, снимането с него ще е истинско удоволствие за фотографите, които търсят баланс на габаритни размери на фотоапарата, качество на изображението, HD видео, портативност и носталгия. – П. Дж. Джейкъбъуиц

Olympus E-P1

Цена 799.99 USD

ПРЕДИМСТВА : Прави резки снимки при чувствителности от ISO 100 до ISO 800. Нисък шум в снимките при чувствителности от ISO 100 до ISO 1600. Красив дизайн. Заснема видео с висока разделителна способност (720p30). HDMI порт. 3-инчов LCD екран.

НЕДОСТАТЪЦИ : Чувствително закъснение на затвора. Бавно автоматично фокусиране. По време на автоматичното фокусиране обективът издава шум. За него има малко обективи, разработени според стандарта Micro Four Thirds. Няма оптически визьор. Няма вградена фотосветкавица.


Съдържание: