Навигация за професионалисти с Holux GPSmile 62 E
Навигация за професионалисти с Holux GPSmile 62 E

PCMagazine, Брой 12
Категория: Хардуер , GPS
Етикети: навигация , Holux GPSmile 62 E
PC MAGAZINE
15.12.2009

Навигация за професионалисти с Holux GPSmile 62 E

Holux е една от марките, които са доста добре познати сред феновете на GPS системите и като такава е разработила доста качествено и стилно устройство с модела GPSmile 62E. Той може да бъде закупен на цена от 499 лв. без включено ДДС от фирма Vali Computers, която ни го предостави за тестване. Характеристиките на продукта са доста интересни, като освен бързият хардуер и удобен тъчскрийн дисплей устройството е окомплектовано с по-съвременна операционна система в сравнение с повечето модели на пазара – Windows Mobile CE Net 5.0.

Хардуерът на устройството е интересен, но не той е най-важното за това устройство. Въпреки че може да се каже много за бързината на получаване на FIX, качествения дисплей и възможностите, по-важно е да се обърне внимание на нещо, което е уникално за това устройство, а именно неговата насоченост. Вед- нага подчертаваме – това е GPS, създаден специално за нуждите на шофьорите на тежкотоварни камиони, както и на транспортните логистични компании.

GPS устройството се предлага с MicroSD карта памет от 2 GB, на която е инсталиран софтуерът за навигация на Sygic FLEET Truck с включени пътни карти за България и Европа. Уникалното за него е, че е създаден в отговор на множеството новини за катастрофи, случващи се поради претоварвания на камиони, минаващи по неподходящи пътища, както и непрестанно повреждащите се мостове, които се рушат под тежестта им. Също така много шофьори на камиони вероятно са преживявали неприятната ситуация да трябва да обърнат колата точно преди тунел и да се върнат десетки километри назад, за да търсят алтернативен маршрут, поради факта, че спецификата на тяхното превозно средство не позволява преминаването.

Обикновените GPS-и са съобразени със спецификата на автомобил и автобус, но не и на големите тирове и нестандартни превозни средства. В тях не се взима предвид тонажът на колата, нито нейните габарити.

Sygic FLEET Truck решава тези проблеми, като позволява на шофьора да зададе височината на своето превозно средство, както и неговия тонаж. Картите на Sygic FLEET Truck са като на стандартния навигационен софтуер на Sygic с тази особеност, че включват атрибути на всеки път, шосе, магистрала, тунел и мост и при изчисляването на маршрута се взимат предвид рестрикциите, които важат за превозното средство според неговия тонаж, широчина, дължина, възможности за завой (според дължината) и др. Така шофьорът няма да получи инструкции да мине по път, който не е съобразен с камиона му, ще се спести време (което при транспортните превози е нещо много важно, тъй като не е все едно дали стока, която лесно се разваля, ще пътува дори час повече).

Нещо много важно за Sygic FLEET Truck е и възможността да се зададе видът на пренасяния товар. Така например важат регулации за превоза на товари, които са лесно запалими или могат да се взривят. В случай че камионът пренася лесно взривяеми вещества, шофьора може да зададе това, както и класа експлозивност, на която отговарят те – запаляемост клас 1, клас 2 и т.н. Това важи и за други токсични товари, като химикали, отрови, санитарни отпадъци и др. На база тези данни, шофьорът ще получава инструкции за навигация, които са съобразени със законодателството на съответната държава или община.

В заключение може да се каже, че Holux GPSmile 62E е наистина уникално устройство и ще посрещне нуждите на един цял сектор от икономиката, който бе пренебрегван досега и бе принуден да ползва технически средства за навигация, пригодени за шофьори на лични автомобили, мотоциклети и пешеходци. Логистичните центрове, които управляват множество камиони, биха могли чрез това устройство да намялат много своите разходи, като спестят разходи от повреди на камионите, гориво и време.


Съдържание: