Война срещу Google
Война срещу Google

PCMagazine, Брой 11
Категория: Интернет
Етикети: търсачки , Microsoft , Google , Yahoo
PC MAGAZINE
12.11.2009

Война срещу Google

Ще успеят ли Microsoft и Yahoo най-после да победят търсачката гигант?

Ако в интернет има нещо, което съответства на определението за империя, това без съмнение е Google. Компанията гигант от Маунтийн Вю, Калифорния, от години доминира в света на търсачките – както по приходи, така и по брой потребители. Може да се каже, че досега няма друга компания, която би могла да създаде значителна заплаха за хегемонията на Google в интернет.

Но след като в продължение на няколко месеца се наслушахме на какви ли не слухове и коментари, Yahoo и Microsoft обявиха, че са сключили споразумение с десетгодишен срок, чиято цел е да се направи иновация на пазара на търсачките – както и да се намери ефективен начин да бъде победена Google. Съгласно условията на тази сделка Microsoft ще поддържа софтуерно сайта за търсене на Yahoo, а последната ще управлява търговски отдел за работата с най-видните рекламодатели в търсачката от името на двете компании. Yahoo твърди, че в резултат на тази сделка ще бъдат икономисани около 200 милиона USD, или 275 милион USD годишен паричен поток.

„Това споразумение е от огромна полза за Yahoo, за нашите потребители и за индустрията – казва в едно свое изявление Керъл Барц, главен изпълнителен директор на Yahoo. – Уверена съм, така ще установим нова основа за иновациите и разработките в интернет.“

Главният изпълнителен директор на Microsoft Стийв Болмър също възхвали това партньорство, като каза, че то ще „създаде повече иновации при търсенето, ще бъде от полза за рекламодателите и ще осигури реална възможност за избор за потребителя на един пазар, на който понастоящем доминира една компания“.

Съгласно условията на споразумението Microsoft ще получи изключителен лиценз със срок 10 години за технологията, която е в основата на търсачката на Yahoo, както и право да я използва за свои собствени платформи за търсене. Междувременно Bing ще остане търсачка, изключително използвана за сайтовете на Yahoo. Това обаче не означава, че търсенето с Yahoo ще се пренасочва към Bing. Yahoo ще запази клиентелата си, свикнала с търсенето чрез нейната търсачка. Но в резултатите от всяко търсене потребителите най-долу ще виждат надпис „powered by Bing“.

Иронията е в това, че сделката става реалност, след като Microsoft направи заявка за закупуване на Yahoo презфевруари 2008 г. – заявка, която така си остана без резултат. След това Google обяви, че е сключила споразумение без изключителни права с Yahoo, което осигуряваше на последната достъп до технологията AdSense на Google, за създаване на програми за търсене и реклама в рамките на САЩ и Канада. Но след подробна проверка на законността на тази сделка тя бе обявена за нищожна.

Но Google няма намерение да се предаде без борба. Тя тихомълком внедри едно невероятно подобрение на своята търсачка, носещо името „Caffeine.“ Според BBC Caffeine ще замести досегашната търсачка на Google, след като приключат тестовете й. Говори се, че Caffeine ще бъде „търсачка в реално време“, която ще дава по- висока оценка на последните новини и на друго ново съдържание.

Microsoft и Yahoo не са единствените, които са се прицелили в Google. Гигантът в областта на социалните мрежи Facebook наскоро закупи FriendFeed – сайт търсачка, който събира и обединява съдържание от вашите разнообразни акаунти в социални медии. Google също се канеше да купи тази компания, но Facebook я изпревари. – Клой Олбънизиъс и Марк Хечман


Съдържание: