Битката за голямата оперативна памет
Битката за голямата оперативна памет

PCMagazine, Брой 11
Категория: Хардуер
Етикети: памети
PC MAGAZINE
12.11.2009

Битката за голямата оперативна памет

ExtremeTech изпитва най-новите и все още експериментални видове памет

В нашата лаборатория PC Labs получаваме вс е повече тестови системи , работещи с 64-битовата операционна система Windows Vista. Повечето от тях са оборудвани с 4 GB или 6 GB памет, която осигурява много голяма производителност при изпълнение на рутинни задачи на компютър и при игри. Но ние решихме да проверим как би се държала една система с Vista, ако работи с най-големите комплекти RAM, които понастоящем могат да се намерят на пазара.

Нашата тестова система беше Falcon Northwest Mach – мастодонт с цена 8240 USD, изграден на базата на дънна платка eVGA X58 SLI. Тази система бе доставена с 12 гигабайта памет Crucial Ballistix (състояща се от 6 модула по 2 GB). Първоначално ние изпълнихме еталонните тестове на нея, в конфигурацията, в която бе доставена. След това сменихме комплекта RAM с два други: първо с 6- гигабайтовия Compustocx Diablo (комплект RAM, който се състоеше от три модула 2000-мегахерцова памет, всеки от по 2 GB); и после с най-скъпия комплект памет, който по това време се продаваше на пазара - Kingston HyperXKHX12800D3K3/12GX - 12-гигабайтово чудо, състоящо се от три DIMM модула 1600-мегахерцова памет DDR3 HyperX, всеки с капацитет 4 GB.

Освен че имат по-голям капацитет, големите комплекти RAM са и с по-висока скорост, тъй като при тях се използва триканалната технология, която има по-висока пропускателна способност отдвуканалната при работа с приложения в реални условия.

След като сравнихме двата 12-гигабайтови комплекта (Crucial and Kingston), ние не установихме голяма разлика по отношение на производителността – както впрочем можеше да се очаква. Но 12 гигабайта 1600-мегахерцова памет сравнима ли е с 6 GB 2000-мегахерцова? Резултатите от тестовете PCMark Vantage и Cinebench не показаха голяма разлика. Всъщност комплектът Diablo показа малко по-слаби резултати и при двата теста – което е обяснимо, тъй като другите комплекти имат двойно повече памет. А при тестовете с игри, особено при World in Conflict, скоростта на паметта се оказа забележимо по-важен фактор, отколкото капацитетът й.

Изводът е, че ако сте геймър, трябва да си купите най-бързата памет, която можете да си позволите. А ако имате сървър или работна станция, където обемът на паметта е от значение, очевидно предимство има паметта, която се състои от модули със свръхголям капацитет - като Kingston HyperXKHX12800D3K3/12GX. – Джереми Каплан


Съдържание: