В интернет в трудни времена
В интернет в трудни времена

PCMagazine, Брой 11
Категория: Интернет , Любопитно
Етикети: Интернет
PC MAGAZINE
12.11.2009

В интернет в трудни времена
Сред населението като цяло и потребителите на интернет, които имат широколентова връзка, уеб все още е първокласен източник на лична финансова информация.

Едно ново изследване показа, че стъписаните от рецесията американци обръщат поглед към интернет

Интернет означава различни неща за повечето хора. Някои използват Мрежата за забавление, други – за търсене на информация, а трети дори търсят в нея истинската любов. Но днес, когато сме в хватката на икономическа рецесия, все повече хора се обръщат към уеб за помощ и поддръжка. Това е констатацията в един доклад, озаглавен „Интернет и рецесията“, публикуван наскоро от Pew Internet & American Life Project.

В доклада се казва, че проблемите, предизвикани от рецесията, са накарали 69 процента от възрастните американци да търсят помощ, съвет или знания за икономическата стагнация чрез интернет.

През миналата година повече от половината от анкетираните 2253 души, са загубили работата си, пострадали са от намаление на възнагражденията или са станали свидетели на спадане на цените на техните недвижими имоти. Около 34 процента от тези, които използват уеб, са прибягнали до блогове, сайтове на социални мрежи и Twitter в качеството на отдушник на натрупаните емоции и напрежения. 67 процента от анкетираните използват интернет за сравнение на цени, а 40 процента търсят купони за намаления и отстъпки на цени или търсят други съвети за икономия на разходи.

„В условията на настоящата рецесия потребителите търсят в интернет най-вече две неща – казва Лий Рейни, директор на Pew Internet & American Life Project и съавтор на изследването. – Те търсят практическисъвети за това как да оцелеят. Освен това се свързват с интернет, за да разберат какво точно не й върви на икономиката.“

Що се отнася до търсенето на работа, около 27 процента от хората прибягват до интернет за информация за по-високо заплащане или за допълнителна работа, а 41 процента търсят каквато и да било работа. Една четвърт от анкетираните са използвали уеб за търсене на начини за повишаване на квалификацията си, а 22 процента са търсили информация за помощи при безработица.

Въпреки че процентът на анкетираните, които се насочват към уеб, в последно време е по-висок, в доклада се отбелязва, че електронните медии все още са по-търсен източник на информация по икономически въпроси. Но както казва Аарон Смит, специалист по изследванията към Pew Internet & American Life Project и съавтор на доклада, „техният свят не е съставен от самостоятелни и единствени източници на информация. Много от тях тършуват активно сред разнообразни източници на информация и общуват с различни хора, опитвайки се да изплуват от бурните води на рецесията“. – Клои Олбънизиъс


Съдържание: