Разплащанията остават ключови за доверието в онлайн търговията
Разплащанията остават ключови за доверието в онлайн търговията

PCMagazine, Брой 11
Категория: Интернет , Ел. търговия
Етикети: онлайн услуги
PC MAGAZINE
12.11.2009


Ако има един фактор, забавящ развитието на онлайн продажбите у нас, въпреки всички очевидни предимства за потребителите и за търговците, това безспорно е бавното навлизане на онлайн разплащанията. Традиционното недоверие на българите и липсата на изградени навици за използване на банкови преводи или онлайн системи все още правят плащането при доставка най-актуален вариант. Добрата новина е, че постепенно тенденциите се променят и все по-често клиентите избират по-практичните, удобни и сигурни алтернативи по електронен път. Какви методи за разплащане се прилагат у нас и кои са особеностите при всеки от тях, можете да прочетете в третата статия от поредицата на сп. PC Magazine Bulgaria, която се подготвя съвместно с фирма Mirchev Ideas, разработчик на софтуера за онлайн магазини Summer Cart (http://www.summercart.bg/).

„Докато бях в Америка, ми се налагаше по-често да пазарувам онлайн и плащах всичко с кредитната си карта – книги, храна, дрехи. Голямата част от онлайн магазините там не предлагат възможност за плащане на ръка при доставка. Редовно правя покупки и от различни български сайтове, но при тях най-често опцията е кеш. Този вариант има някои предимства, но определено е добре да се предлагат и други начини за разплащане“, разказва Силвия след завръщането си от шестмесечна бригада в САЩ. Тя принадлежи към групата на потребителите, възползващи се активно от удобствата на онлайн търговията и електронните разплащания – има кредитна карта от пет години, използва онлайн банкиране и признава, че се случва да поръчва дори батерии по интернет.

Статистиката напълно потвърждава нейното мнение. Според проучване на сайта Izgodnobg.com в 99% от българските интернет магазини можете да заплатите в брой при доставката, а в 45% от тях наложeният платеж е единственият начин за правене на покупки. Банковият превод се предлага като опция в 45% от магазините, а плащанията с дебитни или кредитни карти, регистрирани в системата ePay.bg, са възможни в 20% от тях. Делът на българските магазини, в които се използват разплащания чрез чуждестранни платформи, е относително малък (PayPal – 3%, Moneybookers – 2%, 2Checkоut – 2%).

Доверието е ключово

Една от основните предпоставки за масовото използване на наложeния платеж несъмнено са опасенията на потребителите относно сигурността при електронните разплащания. Трудно е да се каже доколко тези опасения са обосновани, но за това, че те съществуват, говори друго проучване от началото на 2009 г., проведено от Българската национална асоциация на потребителите. Резултатите показват, че около 22% от анкетираните не се чувстват напълно сигурни, когато плащат безналично, 47% от тях са отговорили, че това се случва понякога, а 29% винаги се чувстват несигурни.

В брой при доставката

Наложeният платеж е най-разпространеният метод за разплащане в българските онлайн магазини, но той крие рискове за търговците, тъй като при него стоката не се заплаща предварително. В случай че се използват услугите на куриерска компания, трябва да се отчита, че тези фирми обикновено изискват застраховки и начисляват допълнителни такси при заплащане в брой при доставката. Необходимо е да се проверят и различните възможности във връзка с трансфера на парите към търговеца.

Разплащания с банкови карти

Вариантите, при които се приемат плащания от дебитни и кредитни карти чрез система за електронни разплащания, като българските ePay.bg, eBorica и eBG.bg или международните PayPal, Moneybookers, са най-сигурни и защитени както за търговците, така и за потребителите. Тези платформи се инспектират, одобряват и контролират от международните картови оператори Visa и MasterCard, а сертификатите PCI Compliance, Verified by Visa и MasterCard Secure Code са доказателство за сигурност. Системите за електронни разплащания поемат отговорността за извършените чрез тях транзакции и в случай на установена измама картодържателят може да изисква обратно парите си от платежната институция.

Когато сайтът на онлайн търговеца е интегриран със системата за електронни разплащания, при етапа на плащане клиентът автоматично е препращан към уебстраницата на платформата, където въвежда необходимите данни за потвърждаване на транзакцията. С помощта на вградени модули в сайта на онлайн магазина този процес отнема само няколко секунди и е защитен чрез криптиране. Важно предимство на тези системи е и възможността търговците да проследяват статуса на плащанията.

Чрез българските платформи за електронни разплащания ePay.bg, eBorica и eBG.bg могат да се приемат плащания от дебитни и кредитни карти, като между системите и картовия оператор БОРИКА има непрекъсната онлайн връзка и всяка заявена транзакция се проверява и оторизира в реално време от системата на БОРИКА. Т.е. използването на тези системи е своеобразна гаранция за потребителите, тъй като регистрацията на търговците в тях означава, че те отговарят на изискванията на операторите. Разплащания с кредитни карти се осъществяват и посредством платформата eBorica, като в този случай се изисква сключването на договор с обслужващата банка на търговеца за техническа поддръжка на услугата.

За получаване на плащания, извършени чрез кредитни карти, могат да се използват и международните системи за електронни разплащания, въпреки че не всички предлагат обслужване на плащания за България и този метод все още не е широко разпространен у нас. Все пак платформи като PayPal, 2Checkout и Moneybookers, които са достъпни за българските търговци, се ползват с голямо доверие сред потребителите по цял свят. PayPal е една от най-широко разпространените и сигурни системи в света с над 150 млн. потребители от 190 страни и региони. Добрата новина за търговците е, че за да започнат работа със системата, не трябва да заплащат никакви такси. При Moneybookers също няма първоначални или месечни такси, а се поддържат и разплащания в български лева. 2Checkout пък е платформа, предназначена специално за търговци, които искат да получават плащания чрез кредитни карти.

Парични преводи

Банковият превод е разпространен метод за разплащане в онлайн магазините у нас. Той е достатъчно сигурен, но проблемът е, че не е удобен за потребителите, ако те не използват онлайн банкиране. Паричните преводи чрез компании като Western Union, Money Gram и EasyPay също не са особено подходящи за разплащане при покупки в интернет. При този метод потребителите не са достатъчно защитени, тъй като евентуалното връщане на парите при възникнал проблем е доста сложно или практически невъзможно – на сайтовете на тези фирми обикновено се подчертава, че изпращането на пари чрез техните услуги е удачно само ако познавате получателя и можете да му имате пълно доверие.

Най-голямо значение при избора на метод за разплащане са предпочитанията на клиентите и най-успешната стратегия за всеки онлайн търговец е да им предложи възможно най-голямо разнообразие от възможности. Добрата новина е, че платформата за онлайн магазини Summer Cart има вградени безплатни модули за интеграция с най-популярните системи ePay, eBorica, Transcard, PayPal, Moneyboockers и 2Ceckout, както и възможности за наложен платеж и банков превод.


Съдържание: