„Безсмъртният“ Panasonic Toughbook CF-F8
„Безсмъртният“ Panasonic Toughbook CF-F8

PCMagazine, Брой 11
Категория: Хардуер , Компютърни системи , Преносими компютри
Етикети: Panasonic Toughbook CF-F8
PC MAGAZINE
12.11.2009

„Безсмъртният“ Panasonic Toughbook CF-F8

Обикновено за компютрите като цяло и по-конкретно за лаптопите се мисли като за доста „чувствителни“ машинки, чиито параметри на работа са в доста тесен диапазон. Дори и като оставим настрана екстремните изживявания като вода, пясък и високи температури, реално погледнато, проблем за лаптопите са също така сътресенията и ударите – а тук вече проблемът става всеобщ, а не само на онези „хаховци“, обичащи екстремните изживявания.

На пръв поглед по нищо не личи, че моделът CF-F8 принадлежи към серията Toughbook на Panasonic, която се слави със своята издръжливост... и доста често високо тегло. За разлика от повечето Toughbook модели, които можем да видим, CF-F8 всъщност има изключително ниско тегло, комбинирано с висока производителност и удобство при ползване. Тъй като все пак принадлежи към въпросната серия CF-F8, има и известна степен на прахо-, влаго- и ударозащита. Моделът ни беше предоставен за тестване от фирма BSD Bulgaria.

Теглото на модела Toughbook е доста скромните килограм и 660 грама, което е доста добро постижение предвид параметрите на системата. Платформата, която е използвана от Panasonic за CF-F8, е Centrino 2 на Intel с vPro Technology. Стандартно обемът на паметта (тип DDR2) е 2 GB, като е възможен ъпгрейд. Що се отнася до твърдия диск, той е с обем 250 GB и е от класически тип с подсилена защита. Интересна особеност е решението на Panasonic да използват нормален твърд диск вместо така популярните напоследък SSD устройства, които, макар и да са издръжливи на удар, имат доста неприятна друга черта – изключително висока цена.

Системата разполага с вградено Multi DVD Drive, което се намира на доста интересно място. Причината за поставянето му там всъщност е съвсем прозаична – по този начин се осигурява равномерен натиск на капака, позволяващ поставянето на уплътнение, предпазващо от вода и прах.

Дисплеят на Toughbook CF-F8 е с диагонал на екрана 14.1 инча, като използваната нативна резолюция е 1280х800 пиксела (WXGA). Подсветката на екрана става чрез CCFL лампа, която, макар и да не притежава характерните за LED подсветка издръжливост и ниска енергоконсумация, всъщност е отличен избор. Свързването на системата с външния свят може да става по няколко начина – качество, което е доста важно, особено като се вземе предвид outdoor ориентацията на модела.

Освен с класическата безжична мрежа (802.11b/g) опционално на CF-F8 може да се инсталира и 3G модул, като освен с тези два интерфейса системата разполага също така с вградена мрежова карта. Производителността на процесора и на системата като цяло е повече от достатъчна за нормална работа. Що се отнася до времето за работа на батерия, макар Panasonic да твърди, че тя би трябвало да издържи около шест часа при тест (възпроизвеждане на филм със звук през вградените тонколонки), тя издържа четири часа и половина.

Както можем да се досетим, една от най-важните характеристики на този модел на Panasonic е наличието на усилена защита от прах, вода и сътресения. Естествено това съвсем не означава, че можете да минете през лаптопа с личния си автомобил, но ако все пак го направите, вероятно ще можете да възстановите почти всичките си данни от него. Едва ли има нужда да се споменава, че подобна ситуация трудно би се получила при „нормален“ лаптоп.

И все пак за кого е предназначен Panasonic Toughbook CF-F8? Отговорът на този въпрос е доста обширен и трудно може да бъде дефиниран в няколко изречения. Работата е там, че потребители на този тип системи не са само маниаците на тема „минаване през лаптоп с автомобил“, но и бизнеспотребителите, търсещи максимално удобна и сигурна конфигурация. Предвид защитата от прах (доста важна подробност при работа в запрашени и съответно взривоопасни помещения), влага и сътресения серията Toughbook на Panasonic всъщност е може би едно от малкото съществуващи предложения в тази пазарна ниша. Ако работата ви е свързана с изискване за по-сигурна и издръжлива техника или пък ако просто искате да сте подсигурени за бъдещето на своите данни, серията Panasonic CF-F8 ще ви предложи перфектната комбинация от надеждност и производителност. Ако имате нужда от повече информация относно гамата Toughbook на Panasonic, можете да я намерите на сайта на фирмата на www.toughbook.comДобрил Доко

 


Съдържание: