Intel P55 от висок клас
Intel P55 от висок клас

PCMagazine, Брой 11
Категория: Хардуер , Чипсети и процесори
Етикети: чипсет , Intel P55
PC MAGAZINE
12.11.2009

Intel P55 от висок клас

Макар чипсетът Intel P55 да беше анонсиран доста скоро, вече голям брой фирми производители започнаха да предлагат пълна гама от модели дънни платки, покриващи пазарните сегменти от единия до другия „край“. Сред тях е и MSI, която традиционно предлага високо качество и доста богати на функции модели, особено във високия клас – нещо, което със сигурност ще се оцени по достойнство от потребителите.

Моделът MSI P55-GD80 представлява дънна платка, използваща (съвсем логично) чипсет Intel P55. Поддържаните от нея процесори са всички модели на Intel за Socket LGA-1156. Характеристиките на модела включват функции, като OC Genie, DrMOS, SuperPipe, USB SafeGuard, M-Flash, U-Key и поддръжка на разнообразни профили за по-лесен овърклок.

Процесорното гнездо е разположено по такъв начин, че да се осигури пълна съвместимост с охладителите с по-голям размер и да не опират в охлаждането на чипсета или паметта. Захранването на процесора е реализирано с осемфазна схема (собствената технология DrMOS на MSI), като са използвани solid-state кондензатори.

Охлаждането на чипсета и силовите елементи, захранващи процесора, е обединено в обща схема, свързана с един топлопровод. По този начин се осигурява равномерно охлаждане на модулите, тъй като радиаторите, прикрепени към топлопровода, се обдухват от въздушната струя, генерирана от процесорния охладител.

Поддържаната от модела памет е тип DDR3 с максимална честота след овърклок 2133 MHz. Обемът на паметта може да е до 16 GB, като тя е разпределена в 2х2 слота, работещи в двуканален режим. Дъното разполага с общо три PCI-Express x16 слота с пълен размер, които при едновременно използване работят в режим х8/х8/х4. Във вариант на използване на два от тях те работят в режим х16/х4. Освен тях налице са също така два PCI-Express x1 и два класически PCI слота.

Любителите на овърклока несъмнено ще бъдат зарадвани от новината, че при този модел MSI са решили да върнат Base Clock бутоните, позволяващи овърклок чрез промяна на стойностите на Bclk в реално време. Освен тях на самата дънна платка са разположени и бутоните за включване/изключване, ресет и GreenPower функцията, осигуряваща диманична промяна на броя захранващи фази на процесора. Стандартно за моделите на компанията от този клас P55-GD80 разполага и с разработената от MSI интелигентна система за автоматичен овърклок с името OC Genie, чийто бутон се намира на дънната платка.

Като стана въпрос за овърклок, несъмнено една от новостите, които ще се харесат на феновете, е новата система V-Kit, разработена от MSI. Тя представлява механичен превключвател, чието активиране позволява на потребителите да превишат лимитираните от BIOS максимални стойности на захранващото напрежение за модулите VCore, VTT, DDR и PCH. Едва ли има нужда да се споменава, че превишаването на безопасните стойности (които така или иначе са превишени дори без използването на V-Kit) автоматично изключва гаранцията на дъното. В допълнение към неговия превключвател налице е също така и модул, чрез който можем да измерим самостоятелно чрез мултицет стойностите на подаваните напрежения към споменатите модули, в случай че не се доверяваме на софтуерното им отчитане.

На задния панел на дъното разполагаме с изводите на осемканалния HD звук, двата порта на гигабитовата мрежа, седем USB 2.0 порта, S/PDIF, IEEE1394a, стандартните PS/2 конектори за мишка и клавиатура, както и универсален порт, който може да се използва като USB и eSATA.

Както може да се види от разгледаните особености, MSI P55-GD80 има пълния потенциал да се превърне в отличен избор за феновете на овърклока. По тази причина (а и поради богатата гама от функции и екстри) то получава приза „Избор на редактора“.


Съдържание: