AVerMedia Hybrid Volar HX
AVerMedia Hybrid Volar HX

PCMagazine, Брой 11
Категория: Хардуер
Етикети: тунер , AVerMedia
PC MAGAZINE
12.11.2009

AVerMedia Hybrid Volar HX

Като дългогодишен притежател на тунерите на AverMedia имам особен поглед върху техните продукти. Още през 2003 година си купих първия тунер, който беше за PCI порт и представляваше една голяма аналогова платка. Той работеше много добре и не се разделих поне няколко години с него. Надстроих го с AverMedia Volar Hybrid и подарих стария на най-добрия си приятел, който още гледа телевизия на него. Когато се сдобих с хибридния модел обаче, не можех да се насладя на истинска цифрова телевизия и когато споделих това с дошлата ми на гости представителка на AVerMedia, тя изрази учудване, че още нямаме ефирна DVB-T телевизия. Така че ползвах тунера главно за приемане на аналогова телевизия, а от няколко месеца, когато отново бе пуснато експерименталното излъчване на цифров сигнал от Копитото, се радвам и на цифрови програми.

Сега AverMedia ми предложиха да се запозная с техния нов продукт, носещ името AVerMedia Hybrid Volar HX, който на външен вид много наподобява по-стария му брат, но се отличава от него по възможностите, които предлага. Новият модел също е компактен и прилича на флашка с памет, има добра чувствителност както за аналогови, така и за цифрови програми, а също така вече е съвместим с Windows 7. Лично на мен много ми хареса и това, че от компанията не са загърбили потребителите на Linux и предлагат поддръжка и за тази операционна система с отворен код, която болшинството хардуерни производители пренебрегват, сякаш не съществува.

Една функция, която ще се хареса на всички, особено с навлизането на смартфоните в нашата страна, е записът на видео- и телевизионни програми във формат H.264, което позволява да запишете любимото си шоу и директно да го прехвърлите към вашия iPhone, iPod Touch или друг модел смартфон. Можете да записвате и във форматите MPEG 1, MPEG-2, MPEG-4 , дори иMHEG-5. Това последното беше непознато и за мен, но когато проверих, се оказа, че представлява обектно ориентиран програмен език, който се ползва за описанието на текст, снимки и видео и чрез него се осъществява вградената поддръжка на субтитри.

Специално този модел поддържа и връзка чрез S-Video на външни устройства и чрез него можете да вдъхнете нов живот на стария касетъчен VHS плейър и да го накарате да работи като DVD плейър, а също да прехвърлите важните за вас видеокасети на DVD или на файл в компютъра си.

И последната, но не по важност функция, която лично аз обичам да използвам, е наречена TimeShift и ви позволява да избегнете досадните реклами, като буферирате част от телевизионната програма и когато стигнете до рекламен блок, да „превъртите“ напред. Например, ако Перла почва в 20 часа, тунерът започва да записва сериала, а вие сядате да го гледате половин час по-късно необезпокоявани от реклами.

Тунерът идва с най-новата програма за управление, наречена AverTV 6, която е много лесна и интуитивна за работа.


Съдържание: