Office 2010 Beta 2 – какво ни очаква в новия офис пакет на Microsoft
Office 2010 Beta 2 – какво ни очаква в новия офис пакет на Microsoft

PCMagazine, Брой 11
Категория: Софтуер
Етикети: Microsoft , Office 2007 , Microsoft Word 2010 , Microsoft Outlook 2010
Светлин Светлинов
12.11.2009

Office 2010 Beta 2 – какво ни очаква в новия офис пакет на Microsoft

Въведение

Официалният старт на Windows 7 се състоя преди около месец, но докато прожекторите на медиите бяха приковани върху новата операционна система на Microsoft, корпорацията тихомълком пусна втора бета-версия на друг свой ключов продукт, а именно Office 2010. Наречен още Mondo. Или поне би трябвало да се нарича все още така, поне дотолкова, доколкото първата бета носеше това име.Както и да е.

Само за протокола да спомена, че по вътрешна номерация новиятофис пакет се води Office 14. Предишният (Office 2007) бе обозначен като Office 12. Та както виждате, пореден номер 13 е прескочен. Съвсем преднамерено и тенденциозно. Да се избегне лошият късмет на това прокълнато число, не за друго. Разработчиците са по-суеверни, отколкото можем да предположим...

64 бита

Започвам с най-важното. Бъдещият Microsoft Office 2010 ще се доставя както в 32-битова (x86), така и в пълноценна 64-битова (x64) модификация. Така че ако сте решили окончателно и безвъзвратно да минете на 64-битова платформа, Microsoft ви дава още една причина да го направите. След като на бял свят има 64-битов Photoshop, AutoCAD, Maya и 3ds max, значи може да се пренесете и чувствате напълно комфортно в новата, 64-битова ера и с 64-битов MS Office. И да изтискате максимума от наличния 64-битов хардуер! Това почти автоматично означава повишена стабилност, надеждност (особено за корпоративните клиенти), по-добра производителност. Ако извършвате сложни изчисления и анализи, под Excel да речем, 64-те бита също ще си кажат думата.

Интерфейс


Няма връщане назад. Microsoft са непоколебими. Новият интерфейс, който видяхме при Office 2007, се запазва и сега, 3 години по-късно, си е принципно същият. Явно всички проклятия и молби на милиони потребители по света са останали напразни. Ще трябва да свикваме с ribbon елементите и това е.

Във визуално отношение интерфейсът е претърпял съвсем леки, най-вече козметични, промени. Разстоянията между отделните секции в панелите са намалени, съответно MS Office изглежда по-стегнат, изчистен, компактен и някак си „по-лек“. Ще ви хареса. Запазени и са и няколко „теми“ синя, сребърна и черна като синята е направена така, че да бъде в перфектен унисон с Aero интерфейса на Windows 7. Нещо повече предвидени са и нови, големи и изящни икони, които да подхождат на новия таскбар.

Естествено, има и някои структурни новости, като най-съществената е изчезването на стария „офисбутон“ (сещате се, кръглото копче с логото на MS Office, поставено най-горе вляво). Вместо него имате нов бутон, наречен File, разположен наравно с главното меню, но видимо открояващ се от него, понеже е поярък, с по плътен и „релефен“ фон. Цветът зависи от приложението – под Word бутонът е син, под Excel зелен, под Access – пурпурен.

File ви дава достъп до цял един нов прозорец, който закрива основното работно пространство и в който са събрани всички функции за управление на текущия документ. Освен стандартни операции(като отваряне, съхраняване, съхраняване под друго име/формат) имате достъп и до такива неща, като задаване права на достъп, споделяне с други потребители и (особено важно) – връщане към предишни версии. С други думи, MS Office може да съхранява, автоматично или ръчно, различни „чернови“ на един и същи файл, като ги визуализира с мъничък thumbnail. Ако се наложи, може да се върнете към някоя от тях много лесно, само с няколко щраквания.

Иначе прозорецът, който ви описах току-що, се нарича Microsoft Office Backstage и е идентичен като идея и структура при всички приложения от пакета. В началото, когато се появиха ранните алфаи бетаверсии, новият бутон носеше логото на MS Office. Но явно разработчиците са решили, че потребителите ще се объркат, съответно са се спрели на по-разбираемото и логично название “File“. Оттам може да отворите помощния модул (help), да принтирате (Print), както и да намерите директно документите, с които сте работили последно (Recent).

Microsoft Word 2010

Естествено започваме с флагманския продукт в пакета, макар че той не е претърпял кой знае какви драматични промени. За интерфейса вече споменахме – „лъснати“ панели, някои нови икони, нов „тлъст“ бутон File, който дава достъп до функциите за управление, защита и споделяне на документите и работа с предишни техни версии и чернови, всички обединeни в т.нар Backstage View. Дотук добре. Всамия Word какво ново?На първо време това е новият панел Navigation Pane, който (както личи) има за цел да замести добре познатия Document Map от Word 2007. Какво ново предлага Navigation Pane? На първо място – визуализация на отделните страници – като отделни подзаглавия (headings) или като страници (представени всяка една поотделно в собствен thumbnail). Аз предпочитам втория вариант, тъй като ми напомня на работата под InDesign и ми позволява, особено при наистина обемисти документи (като настоящата статия), да се придвижвам бързо, като се ориентирам по „живите“ thumbnail-и. Navigation Pane донякъде дублира функциите на Outline View, като ви позволява интуитивно да местите, сливате и отделяте параграфи и подпараграфи, като използвате най-елементарен drag’n’drop.

Това, което обаче най-много ще ви хареса в Navigation Pane, е търсачката. За разлика от конвенционалния Seach and Replace тук Word просто ще ви подчертае (като с маркер) търсената дума (или символен низ) навсякъде, където тя присъства из документа. Адски ценно наистина, аналогично е на Seach опцията в IE. По този начин човек може да проследи какво му е необходимо, без да прескача напред-назад със Ctrl+F.

Така че, ако често обработвате обемисти текстови документи, най-добре си активирайте Navigation Pane – това става през панел View – и поставяне на отметка пред Navigation Pane. Друга интересна новост са т.нар. Text Effects. Илис други думи, това е галерия от готови шаблони за художествено форматиране на текст – с удебеления, прозрачност, сенки, преливки, „кант“, 3D и т.н. Може да го приемете като дублираща функция на добре познатия ви Word Art. Просто Microsoft са решили, че малко потребители му обръщат внимание и за това са поставили една допълнителна иконка (разположена точно до тази за смяна на цвета и фона на шрифта), от която може да си изберете някое ефектно шаблонче – примерно за заглавие на текст и т.н. Естествено може да си подготвяте ваши комбинации от форматиращи настройки, да си ги запазите и прилагате, когато сметнете за необходимо.

Като стана въпрос за форматиране, трябва да споменем, че Word 2010 осигурява още по-пълноценна OpenType поддръжка, което на първо място включва добавяне на лигатури – в най-различни форми и настройки. За някои това са излишни и префърцунени украси, но в ръцете на практичен дизайнер и опитен типограф, те са силно оръжие за постигане на изящен ефект в художественото оформяне на текста. Лигатурите присъстват от стотици години в артистичното изписване на всякакви писмености, включително на латиница, със сигурност сте ги виждали, макар че едва ли са ви направи впечатление – например при изписването на двойно (ff) или тройно (fff), сливането на s и t и т.н. Пак повтарям, Word вече може да ги добавя, но за целта трябва да използвате само актуални и сертифицирани Open Type шрифтове.

Сред останалите подобрения в Word трябва дапосочим оптимизирани начини за автоматично номериране, нови средства за импортиране и обработка на растерни графики (за тях след мъничко, в ревюто на PowerPoint) и не на последно място – Word може да се похвали с усъвършенствана схема за съвместна работа на няколко души върху един и същи документ.

Microsoft Excel 2010

Ето ни в Excel, любимата програма на счетоводители, финансисти, инженери, физици и всякакви други хитреци, които ги мързи да смятат на ръка. На пръв поглед Еxcel си е същият, като за интерфейсните промени говорихме достатъчно. Първо в увода, после в страничката за Word, така че няма да се потретвам. С ваше позволение нека продължим директно с функционалните новости. Броят им не е малък и, поне според мен, ще заинтригуват повечето от вас. Така например, на мен доста добро впечатление ми направиха т.нар. sparklines. Буквално това са “искрящи линийки“ , или иначе казано това са минидиаграмки, които се побират в една клетка и имат за цел да визуализират дадена тенденция или резултат, без да се стремят към максимална прецизност. Благодарение на sparklines може с един поглед да прецените за какво иде реч – качват ли се акциите, намаляват ли приходите, има ли изменение в лихвения процент, без да се задълбочавате в конкретните числа.Друга ценна новост е присъствието на т.нар. Slicers. Те ви позволяват да организирате и след това да представите съдържанието на дадена таблица в зависимост от определен критерии, като улесните себе си и разглеждащите – с едно щракване могат да се покажат сведения за даден месец, година, за фирмен отдел или клон.

Вижте, ядрото на програмата е оптимизирано. Excel е по-стабилен и най-важното по-производителен, особено при обработката (извличане, сортиране и изчисляване) на наистина солидни масиви от данни. Точно в този случай на преден план моментално излизат предимствата на работата в пълноценна 64-битова среда, тоест на 64-битовия Excel – разширено адресно пространство, повишено бързодействие, по-точни изчисления при действия с плаваща запетая.

Пак повтарям, това проличава при работа с наистина сериозен обем от данни – копиране, изрязване, вмъкване, автоматично запълване на хиляди и стотици хиляди клетки, формули, диаграми. За обикновения потребител това не е особено важно, но за научните и корпоративните среди е като манна небесна. В тежки дисциплини като например механика на флуидите, ядрена физика, квантова механика, различни видове икономически анализи, статистика – навсякъде, където се изучават сложни процеси и се налагат продължителни и обемисти изчисления, новият, 64-битов Excel ще блесне с пълна сила.

Благодарение на 64-битовите преработки отпадат редица неудобства – като например, сложността на диаграмите – при Excel 2007 те можеха да се базират на максимум 32 000 елемента, но сега единственото ограничение е само обемът на оперативната памет.

Разработчиците са обърнали внимание на функциите – подобрена е тяхната прецизност, качество на крайните резултати, освен това са преподредени и някои от функциите са преименувани, така че да отговарят на масово утвърдените им наименования в съответните научни среди.

Мен лично ми хареса въвеждането на условното форматиране с добавяне на специални иконки към клетки, които да визуализират състояние или тенденция – примерно поява на знак стрелка нагоре (при покачване), звездичка при отличен резултат (над дадена стойност) и т.н.

И накрая нещо интересно. Excel вече може да се похвали с възможности за фотообработка, изрязване на снимки и прилагане на ефекти. Как ви звучи? Не се шегувам, прочетохте съвсем правилно. Можете да осъществявате цветова корекция, да полагате маски и какво ли не още. Но за това ей сегичка, на следващата страница, в ревюто на Power Point 2010.

Microsoft Outlook 2010

Така и никой не успя да даде смислен отговор на въпроса защо преди три години Outlook бе незаслужено пренебрегнат. Не само че не притежаваше значими, видими и качествени подобрения, но дори и интерфейсът му беше оставен непроменен. Явно за да измият срама от че-лото, Microsoft са се постарали да обновят Outlook, доколкото могат. Програмата е вече с „новия“ интерфейс, по-различна и интересна е, като освен това са пипнати някои уж дребни, но ценни неща.И така. Интерфейсът, вече разбрахте, е уеднаквен с този при останалите приложения в пакета, тоест си имате така добре познатите ribbons. Или иначе казано, панели с различни бутони, команди и опции, разположени в „тлъста“ лента в горната част на екрана, като са премахнати класическите падащи менюта и кутии с инструменти. Разликата е стряскаща в началото, но ако вече сте свикнали с Word 2007, преходът към Outlook 2010 няма да ви уплаши въобще. Обърнете внимание, че така често използваният бутон за получаване/изпращане на поща (Send/Receive) не е в основната (Home), а е забутан в друга „преградка“, наречена логично Send/Receive. Което е леко неудобно, особено след първоначално стартиране на Outlook. Microsoft са осъзнали този недостатък в организацията на интерфейса и са се опитали да го компенсират, като добавят второ, дублиращо минибутонче Send/Receive, но разположено най-горе, в основната лента, наравно с командите Save и Undo/Redo.

Що се касае до функционалните промени, трябва да ви спомена няколко. Така например Outlook 2010 предлага т.нар. Conversation View – това е изглед, при койтописмата от един и същи подател се събират заедно, тоест може да проследите целият разговор, без да се налага да прескачате напред-назад из хронологията в пощенската кутия. Освен това Outlook групира е-mail съобщенията на едно място в главния списък в нещо като разпъващо се и падащо меню. По този начин се пести много място и входящата кутия става особено стегната и прегледна. Хората, които водят активна e-mail кореспонденция (10, 20 и повече писма на ден), ще оценят Conversations View по достойнство, тъй като им спестява много лутане: писмата с даден клиент са събрани на едно място, тези с шефа на друго, с колеги от екипа на трето. Всъщност, като стана въпрос за шефа, нека ви спомена набързо и за една друга много важна новост в Outlook 2010, а именно Quick Tasks.

Quick Steps служи за удобно автоматизиране на голяма част от досадните и еднообразни действия, които ви се налага да извършвате, докато работите с Outlook всеки ден. Прехвърляне на писма, препращане, сортиране по категории, четене и изтриване и т.н. – всичко това може да се свърши само с натискане на един бутон. С други думи, ако трябва да препращате е-mail-и на шефа, вместо всеки път да натискате Forward, след това да въвеждате съответния е-mail и да натискате Send, може просто да маркирате съответните писма и да щракнете върху „To Manager“ в панела Quick Steps. И толкова.

Най-ценното е, че може да подготвите собствени „бързи стъпки“, като Outlook позволява интерактивно да съставите нужната последователност от действия, максимум осем на брой. Може да си уреждате срещи, да генерирате задачи, да маркирате съобщения с флаг, да отговаряте автоматично, да изтривате и т.н. Не казвам, че Quick Steps е нещо гениално, но определено, ако се заинтересувате, ще установите че ще ви спести доста излишни кликвания с мишката и въвеждане с клавиатурата. Тоест ще ви спести време.

Иначе други кой знае колко значими новости в Outlook няма да откриете. Всъщност има една, която си струва да се спомене – усъвършенстваното автоматично конфигуриране на пощенски акаунт. Outlook 2010 се справя успешно дори когато става въпрос за доставчици на mail услуги, различни от тези на Microsoft. Ако имате акаунт в gmail.com, трябва просто да го въведете и нищо повече. Вече не е нужно да указвате механизми на криптиране, да въвеждате портове (както беше при Outlook 2003/Outlook 2007), вече всичко се извършва напълно самостоятелно от Outlook, при това доста успешно.Microsoft PowerPoint 2010

Видео, видео и пак видео. Това е ключовата дума в новата версия на PowerPoint. Всъщност беше крайно време Micrsoft да обърнат внимание на взаимодействието на PowerPoint с външно мултимедийно съдържание – което касае основно разширени възможности за вмъкване и съвместимост с разнообразни файлови формати и кодеци.

Първо за съвместимостта. Не знам какъв беше проблемът, но досега, включително и при версия 2007, PowerPoint бе адски непредвидим и даваше грешки – отказваше да разпознае видеофайл, не можеше да го просвири в слайд или по време на отваряне на слайда видеото стартираше, но впоследствие забиваше. Сега това би трябвало да е вече минало.

Но интересното е друго – PowerPoint 2010 притежава възможности за сравнително качествена обработка на видео, при това на полупрофесионално ниво. На първо място – имате „тримване“, тоест опция прецизно изрязване на част от клипа чрез посочване на отстъп в началото и края му, така както се прави при професионалните видеоредактори. След което може да проявите фантазия и да добавите синхронизиран (!!!) текст, да вмъкнете рамки, дори избледняващи преливки. Как ви звучи? На мен – доста обещаващо. Освен това върху видеоклиповете можете да приложите същите операции, като върху статични изображения, тоест може да добавите ефекти, като сянка, отражение, „сияние“, кант и т.н. Естествено PowerPoint не може да се сравнява с After Effects, Premiere или Sony Vegas, но позволява с мъничко желание наистина да разнообразите презентацията, без да се налага да ползвате външен видеоредактор.

Всъщност, за да импортирате видео, не е нужно да купувате камера, след това да проявявате умения на монтажист – в крайна сметка интернет е пълнас мултимедийно съдържание, а PowerPoint 2010 ви дава възможност да вградите клипове директно от популярни сайтове, като например YouTube, разбира се, като използвате обичайния еmbedding код. Полесно не би могло и да бъде.И накрая, след като приключите с презентацията, може да я... експортирате във видеофайл. PowerPoint поддържа разнообразни формати, резолюции (включително HD) при различни кодеци и кадри в секунда. Както вече ви загатнах, втората особено важна новост в PowerPoint, която присъства и в други ключови приложения в офиспакета (напр. Word и Excel), касае обработката на растерни изображения. Звучи доста невероятно, но с PowerPoint може да прилагате найразнообразни фотоефекти върху импортирани снимки, като им придадете характерен псевдохуджествен вид – все едно са създадени с молив (Pencil Sketch), пастел (Pastels Smooth) или водни бои (Watercolor Sponge). Всъщност общият брой на ефектите е повече от дузина, като освен това имате и галерии от thumbnails с различни настройки, което още повече ви улеснява. Аналогично стоят нещата с прилагането на цветови корекции, гама, контраст, яркост, нюанс и т.н. Много е удобно, наистина.

Интересно е присъствието на т.нар. умни графики (Smart Graphics). те представляват нещо като готови дизайн-шаблони, където от вас се иска просто да добавите нужното съдържание – да си изберете снимки и попълните текст. Smart Graphics е идеално решение за всички нормални презентации, където не се изисква кой знае каква оригиналност, но пък искате да наблегнете повече върху графичната част.

Но онова, което, признавам, наистина ме изуми, е присъствието на инструменти за интелигентно премахване на фон. Вярно, не е точно като под Photoshop, няма как да приложите прецизна бърза маска, но пък искам да знаете, че PowerPoint се справя доста интелигентно и в повечето случаи резултатите са много добри. Просто импортирате снимката и щраквате върху Remove Background. И готово!

И накрая няколко думи за работата в екип. PowerPoint позволява на няколко души едновременно да участват при подготовката на една и съща презентация (добавят съдържание, редактират слайдове и т.н.), като за целта може да се ползва Windows Live акаунт и, разбира се, задължителен достъп до фирмен SharePoint сървър. Ако не разполагате с такъв, може да се възползвате от възможността за сравняване и обединяване на два или повече документа – тоест може да подготвите окончателен вариант на дадена презентация, след като сравните файловете, които сте получили по e-mail от ваши колеги примерно.

А, да, да не забравя нещо наистина весело. Може да превръщате курсора на мишката във... точка от лазерна показалка – трябва само да задържите Ctrl и да щракнете с мишката върху слайда в режим на показване на цял екран.

Microsoft Access 2010

Приложението за създаване на база данни в общи линии си е същото, като основните видими промени обхващат нещата, за които вече (извинявам се за което, ако е така) ви проглуших ушите. Става дума за осъвременения интерфейс, присъствието на Microsoft Backstage, ново начално лого, голяма икона (за таскбара на Windows 7) и т.н. Е, разработчиците са се постарали да пипнат тук и там, като в резултат новости наистина има, но не са толкова големи и впечатляващи, че да ги запомните и свържете с новата версия Access.

Може би най-интересната нова функция е подготовката на бази данни за уеб – като за целта се използват Access услугите на фирмения SharePoint сървър. Най-общо казано, готовите бази данни могат да се публикуват онлайн и да се разглеждат през браузър. Естествено работата в уебсреда изисква и различен подход и налага специални ограничения, но за това ще се погрижи Access – още в началото програмата ви пита какъв тип документ искате да създадете – нормален или за уеб. От вашия изборзависи какви ще бъдат предимствата/ограниченията на базата данни, достъпните команди и опции. Хубавото е, че имате и няколко практични улеснения. Като например, присъствието на готови шаблони (например „Проекти“, „Събития“, „Партньори“, „Средства“ и т.н.) или опция за конвертиране на съществуващи бази данни във формат за уеб.

Навигационният панел Navigation Pane (познат ни от Access 2007) e оптимизиран, аналогичен с този под Word, който позволява бързо „разходка“ из базата данни и улеснява сортирането на полета и елементи по даден признак. Още една идея в тази посока е въвеждането на Field List Pane, или панел с имената на отделните полета/категории, като може да ги създавате и добавяте директно чрез drag’n’drop. Интерес може би представляват обновените табове за създаване на съдържание (Create Tab), редактиране и дизайн (Review, Layout), където има някои леки промени и нови инструменти/бутони. Но като цяло екипът предъвква старите идеи, без да има наистина нещо запомнящо се.

Microsoft OneNote 2010

И тук няма феноменални промени, като изключим козметиките в интерфейса и наличието на Microsoft Backstage. Все пак, ако досега не сте обърнали внимание на OneNote, време е да го направите – програмата заслужава внимание, макар че мнозина я подценяват и пренебрегват. Незаслужено. OneNote е идеалният начин за събиране и организиране на информация от мрежата, особено когато имате поставена конкретна задача – примерно да направите проучване, изследване, да съставите реферат, курсова или домашна работа. Много е лесно, дори забавно, все едно боравите с хартиен бележник или органайзер, само дето тук може не само да си нахвърляте записки, но също така да събирате снимки, текст и цели уебстраници, дори звук и мултимедиа. Всичко, каквото ви попадне. Обемът от информация на моменти става доста внушителен, затова тук важна роля играе обновената търсачка, която индексира съдържанието на документа и ви позволява да намирате моментално онова, което ви е необходимо.

Финал

Очертава се доста силна версия на Microsoft Office 2010. Лично аз съм доволен. Вярно, минаха три години, би следвало да очакваме повече, но на практика продуктът е достигнал своебразен оптимум, някаква точка на насищане и е пресилено (и дори ненужно) да се очакват някакви кардинални новости. Всъщност не можем да обвиним Microsoft в липса на смелост – през 2007 Office претърпя революционни промени, съответно е обърнато вече повече внимание върху детайла, оптимизирането и стабилността. Искам найвече да запомните, че Office 2010 има и 64-битова версия. Това не е никак малко и е голяма стъпка напред в развитието на пакета. Толкова засега. Към темата ще се завърнем след няколко месеца догодина, когато се очаква продуктът да бъде пуснат на пазара официално.Съдържание: