Допир с професионалната фотография
Допир с професионалната фотография

PCMagazine, Брой 11
Категория: Фото редактори
Етикети: фотография
Светлин Светлинов
12.11.2009

Допир с професионалната фотография

Големите производители на фотографска техника се превърнаха и в... разработчици на софтуер, предназначен основно за собствените им цифрови фотоапарати. Става въпрос за програмите, които например вървят в комплект с най-новите модели dSLR на пазара. В повечето случаи това са съвсем любителски неща (конвертори, вюъри и т.н.), но пък има и отделни съвсем сериозни приложения, предназначени за професионалисти. Като например Nikon CaptureNX или настоящия Olympus Studio 2. В тях, освен възможности за навигация и разглеждане на снимки, присъстват и доста сериозни инструменти за по-задълбочена и изцяло фотографски базирана обработка на суровите кадри.

Да, сурови. Защото първата и най-важна (макари често пренебрегвана) задача на Olympus Studio (както и на всеки професионален софтуер от този тип) е да извлича и оптимизира изображения в RAW (или „суров“, игра на думи) формат – тоест преди да е настъпила необратима загуба на качество и детайлност при експортиране в JPEG. Естествено Studio 2 е предназначен да работи с професионалните модели на Olympus, съответно поддържа собствената им RAW спецификация.

Втората, също много важна задача на Studio 2 е да осъществява отдалечен контрол върху фотоапарата, като снимките се записват директно върху твърдия диск на компютъра. Неимоверно удобно, ако снимате от статив различни неподвижни обекти (примерно подготвяте цветно меню с ястия в ресторант). А и не само – в днешно време повечето фотографи не тръгват наникъде вече без своя лаптоп, така че опциите за отдалечено управлениеса ценни дори и при снимки извън студиото.

Но истинската сила на Studio 2 се крие, както споменах, във възможностите за чисто фотографска обработка на изображенията. Какво ще рече това? Ще рече, че може да се концентрирате изцяло върху въздействието на кадъра, като разчитате единствено на промяната на параметри, като яркост, контраст, острота, цветови баланс, прилагане на филтри и т.н. С други думи, нямате възможността да „мамите“, както правят повечето под Photoshop, с помощта на редица „нечестиви“ инструменти за ретуширане, маскиране, изрязване и монтаж.

Средствата за фотообработка при Studio 2 са събрани в една вертикална лента (разположена вдясно), като отделните опции са групирани тематично в каскадно разпъващи се менюта. Това включва „Гама“, „Тонална крива“, „Нюанс и насищане“, „Цветови филтри“ и т.н., няма да ги изброявам докрай, защото са повече от дузина на брой. А и са ви познати, предполагам, най-вече от приложения като Photoshop, PaintShop Pro или кой да е друг растерен фоторедактор.

Промените, които правите (основно чрез мърдане на плъзгачи и избор на опции) се визуализират моментално в реално време, което е много удобно, но пък изисква повечко компютърна мощ, за да работи гладко. Интересното обаче е друго. Това е възможността да включите и изключите даденанастройка, като поставите отметка пред името й. Например изполвали сте няколко корекции – завъртели сте снимката на 90o, приложили сте гама, конвертирали сте в черно-бяло и накрая сте отстранили шум. Ако искате да видите какъв ще бъде резултатът без гама, примерно, или се чудите дали кадърът е по-добре цветен/черно-бял, просто трябва да поставите/махнете чавката. Много е хитро и много гъвкаво. Няма Undo, няма борба с History.

Освен всичко друго Studio 2 разполага с възможности за организиране на снимки и видео, скрийншот на кадри от видео, съставяне на панорамни изображения (също ценна миниопция) и не на последно място, сте в състояние да конвертирате, оразмерите и пратите готовия кадър по електронен път.

Всъщност, ако имате интерес към фотографския софтуер, веднага ще ви направи впечатление, че Studio 2 много прилича на Adobe Lightroom – като начин и организация на работа, интерфейс, цветова (и двете програми са в стилни тъмни нюанси). Но Lightroom е видимо по-творчески ориентирана програма, с изявен художествен елемент, далеч по-интелигентна, мощна и интуитивна. И скъпа, разбира се. Studio 2, макар и по-скромен, е сравнително по-евтин професионален продукт. А в ръцете на опитен фотограф би могъл да блесне в пълна сила.

 


Съдържание: