WiMAX: Защо ви е нужна именно сега?
WiMAX: Защо ви е нужна именно сега?

PCMagazine, Брой 12
Категория: Мнение
Етикети: ИТ политика , Интернет , телекомуникации , WiMax
PC MAGAZINE
15.12.2009

Докато влакчето на метрото ме носи из белите, направо блестящи тунели на метрото в Сеул, просто не мога да повярвам на това, което виждам на екрана на лекия нетбук на Samsung, който държа на коленете си: YouTube видео файлове с висока разделителна способност, които гледам почти без прекъсвания или пикселизация! Това мечта ли е? Не, реалност – в Южна Корея. Тази демонстрация бе проведена благодарение на Samsung и на забележителната, базирана на  WiMAX южнокорейска мрежа  WiBro.


Ще бъда честен: досега не съм обръщал много внимание на WiMAX. Знаех, че се очакваше тази технология да е по-бърза и да има по-високи скорости от днешните широколентови безжични мрежи от трето поколение, но знаех също, че внедряването й върви много, много бавно (всъщност, „внедряване” тук е твърде силно казано). До днес нашият експерт по мобилни устройства Саша Сиган е успял да изпита WiMAX само в Балтимор. Има и нейна конкурентна опция от четвърто поколение (4G) – LTE – която засега не се използва в САЩ. Но безжичните мрежи от четвърто поколение се радват на добър прием в САЩ заради по-добрата поддръжка от страна на доставчиците. В резултат на цялото това объркване и на липсата на внедряване, досега аз просто игнорирах тези нови технологии, предпочитайки да остана в очакване, докато те получат реално присъствие в САЩ.

Това бе положението преди моето пътуване в Южна Корея.

 

Очакванията нарастват

 

Аз сега използвам две безжични връзки от трето поколение: HSDPA на AT&T и EV-DO Rev A на Verizon. И двете са добри, но на мен ми е удобно да ги използвам само когато посещавам прости уебсайтове, общувам чрез Twitter, проверявам електронна поща или тегля малки файлове. Днес мрежите като че ли се задъхват от прекалено много потребители, които ги използват едновременно. Помислих си, че това ще е добре и ще отговори на очакванията ни в света на мобилните широколентови връзки. Предположих погрешно, че една мрежа от четвърто поколение ще е подобна на такава от трето, и макар че ще е малко по-бърза, нарастването на скоростта й ще е малко, почти незабележимо.

Сеул, столицата на Южна Корея, е град, построен на хълмист терен и е с население над 22 милиона души. Той вече се е прочул с новаторската си широколентова безжична връзка. Около 90 процента от населението на Сеул има широколентов достъп до интернет, предимно благодарение на влакнесто-оптичната връзка до всеки дом. Според Хънг Сонг, вицепрезидент на Samsung по глобален маркетинг на телекомуникационни системи, някои хора плащат около 35 USD на месец за скорости на сваляне от 100 Mbps. Това е невероятно евтино и изгодно. Южнокорейците знаят много добре какви са предимствата на бързия достъп онлайн и е разбираемо, че имат големи очаквания към широколентовия безжичен достъп на своите мобилни устройства.

 

Отличен сигнал, дори в метрото

 

Когато пътувах с метрото в Сеул, веднага се свързах с Twitter  и останах изумен, колко бързо откликна той. „Връзката тук ми се струва бърза”, споделих аз с моите домакини. Преди да се кача на влака, сърфирах и прегледах няколко по-продължителни видеоклипа от YouTube. Единият от тях си вървеше гладко, докато се качвах от перона на пристигналия влак. След това намерих няколко видеоклипа с висока разделителна способност в YouTube. Те се възпроизведоха почти идеално (само от време на време забелязах забавяне на честотата на смяна на кадрите).

Докато профучавахме край всяка спирка, очаквах WiBro връзката да се смути и да започне да прекъсва, с преминаването от една базова станция на друга. Това обаче не се случи нито веднъж. Разбрах, че мога да си пътувам с метрото цял ден и да имат скорости на широколентова безжична връзка от порядъка на 4.3 Mbps при сваляне и 1.6 Mbps при качване – скорости, съперничещи на една широколентова безжична мрежа от нисък клас в САЩ.

Но после започнах да се ядосвам. В САЩ бъдещето на безжичните широколентови мрежи от четвърто поколение е неясно. Verizon и AT&T налагат мрежата LTE 4G, докато Clear е най-големият защитник на WiMAX. И двете вероятно ще са бързи, но е твърде малко вероятно да можем да преминаваме от едната на другата без проблеми. Ръководителите на Samsung, с които разговарях, ми казаха, че очакват пълна поддръжка и на двете, но най-вероятно това ще означава, че ще има устройства, които ще са изградени за едната или за другата мрежа.

 

Все по-големи изисквания към нашите доставчици

 

Съмнявам се, дали потребителите в САЩ разбират пред каква бъркотия са изправени. За разлика от Южна Корея, която, по всичко личи, е възприела единия вид широколентова връзка за най-големия и най-населения си град, в САЩ има две мрежи – като и двете претендират, че са най-бързи. Това е срамно. Сега вероятно е най-подходящият момент потребителите да кажат просто: „Не! Ние не искаме конкурентни платформи. Вместо това ни дайте един единствен вид безжична мрежа от четвърто поколение, но с конкурентни устройства и предлагани услуги. Повечето от нас ще използват безжична връзка от четвърто поколение на своите лаптопи, но няма да могат да ги включват така лесно и бързо, както телефоните. Но вероятно ще можем да преминаваме от един доставчик на друг, ако последният предложи по-изгодна сделка или други предимства”.

Честно казано, САЩ въобще не прилича на Сеул. Нашата голяма страна е покрита от мрежа от съществуващи кули с базови станции, които трябва да бъдат надградени до мрежи от четвърто поколение. А за това е нужно време и много труд. Но нещата изглеждат комично, тъй като компании като AT&T все още не са надградили всичките си мрежи до трето поколение. Изглежда, предстои да изтече много вода, докато в САЩ преживея същото, каквото преживях в метрото на Сеул.

Южна Корея определено ще ми липсва, но мисля, че WiBro ще ми липсва повече.


Съдържание: