Fujitsu Esprimo Q1500 Mалка опаковка, големи възможности!
Fujitsu Esprimo Q1500 Mалка опаковка, големи възможности!

PCMagazine, Брой 12
Категория: Хардуер , Аксесоари
Етикети: Fujitsu , компютър , Fujitsu Esprimo Q1500
PC MAGAZINE
15.12.2009

Fujitsu Esprimo Q1500 Mалка опаковка, големи възможности!

В последно време започнаха да се появяват все повече и повече Blu-ray дискове с филми, музика, софтуер или дори игри. За да се възползвате от тях обаче, ще ви се наложи да се сдобиете със съответния плейър за филми, устройство за компютър или музикална система, поддържаща тези стандарти. А колко по-лесно би било, ако разполагахме с едно устройство, обединяващо в себе си всички тези показатели. Може би все пак разполагаме – представяме ви Fujitsu Esprimo Q1500: компютър в малка опаковка, но с доста сериозни възможности.

Моделът Esprimo Q1500 на Fujitsu представлява доста интересна концепция, според която потребителите могат да разполагат с пълноценна машина с доста сериозна мощност, прибрана в кутия, имаща не само скромни размери, но и елегантен дизайн. Всъщност, ако трябва да сме точни, може да звучи невероятно, но размерът на Esprimo Q1500 е по-малък, отколкото на някои процесорни охладители – 165 х 165 х 50 мм (широчина х дължина х височина) при тегло от едва 1.7 кг. В допълнение към тези компактни размери Esprimo Q1500 е също така и изключително тиха по време на работа – нивото на шума, издаван от системата, се оценява на около 24 dBa под товар и 17 dBa в режим Standby.

Процесорът, който е използван, е Intel Pentium M T4300 с тактова честота 2 GHz и 1 МВ кеш памет от второ ниво. Дънната платка на системата е Intel GM45 с ICH9-M, осигуряваща по-ниска консумация на енергия и топлоотделяне при висока производителност. Системата разполага с 2 GB DDR2-800 памет тип SO-DIMM, която при нужда може да се ъпдейтне до 4 GВ. Вместо допълнителна графична карта системата използва вграденото в дънната платка решение на Intel, представляващо GMA 4500.

Твърдият диск, с който е окомплектован Esprimo 1500, осигурява на потребителите обем от 320 GB като представлява 2.5 инчово устройство, работещо на 5400 об/мин, с интерфейс SATA II. Освен него системата разполага също така и с оптично слот захранвано устройство, наподобяващо това при някои лаптопи. То поддържа четене и запис на DVD и CD дискове.

Свързването на Esprimo Q1500 с външния свят е изключително лесно благодарение на богатия набор от възможности за мрежова връзка. Освен стандартния гигабитов мрежов контролер, вграден на дънната платка, имаме налице също така безжична мрежа (поддържат се 802.11g/n) и дори Bluetooth 2.0. За свързване на монитор или телевизор към Esprimo Q1500 разполагаме с DVI и HDMI конектори. Освен тях имаме също така и eSATA порт плюс USB 2.0 портове за свързване на външен диск или друга периферия, увеличаващи обема на складираните данни и функциите, предлагани от системата.

Esprimo Q1500 не се предлага окомплектован с операционна система, което автоматично означава, че потребителите получават свободата да подберат решение, което считат за най-подходящо. Тъй като операционната система играе важна роля за функционалността на машината, тази по-голяма свобода е добре дошла при избора на най-подходящия софтуер.

Ако ви допадат дизайнът, функциите и хардуерните характеристики на Fujitsu Esprimo Q1500, можете да се сдобиете с него срещу 1039 лв. от фирмата, която го предлага – Vali Computers. Системата се предлага с едногодишна гаранция.


Съдържание: