AVerTV Hybrid NanoExpress – невидимият Тв тунер
AVerTV Hybrid NanoExpress – невидимият Тв тунер

PCMagazine, Брой 12
Категория: Цифрово фото & видео , TV тунери
Етикети: AVerTV , AVerTV Hybrid NanoExpress , тв тунер
PC MAGAZINE
15.12.2009

AVerTV Hybrid NanoExpress –  невидимият Тв тунер

Напоследък са много модерни външните телевизионни тунери, които се свързват с компютъра чрез USB порт. Те са малки, леки и работата с тях е лесна. Могат да се ползват както с настолния компютър, така и с мобилния. Практиката обаче показва, че дори самото действие по свързването на тунера към лаптопа е досадно – аз лично бих гледал по-често телевизия на моя лаптоп, стига да не се налага да свързвам всеки път тунера. А лаптопът е именно вид компютър, който често се разнася и за да се прибере в чантата, трябва тунера да се разкачи.

Това неудобство се спестява с един тунер на AverMedia – AverTV Hybrid NanoExpress, който се вгражда в лаптопа чрез слота за ExpressCard и на практика разширява възможностите на преносимия компютър, без да се набива в очи. Не е необходимо да изваждате тунера, освен ако не решите да инсталирате друга разширителна платка.

След простото пъхане на тунера в лаптопа, той става част от него. На мястото на прозорчето на слота вече имате изход за антена и за конектори за телевизор. Не се ползват стандартните чинчове, а специален вход, който е комбиниран и същевременно миниатюрен, но позволява както връзването на чинчове за композитен изход, така и на външна антена за аналогова и цифрова телевизия, както и RCA за видеовход към тунера, в случай че искате да вържете видеокамера към него.

Въпреки своите размери ExpressCard тунерът не страда от липса на възможности. Напротив, той ви позволява да се наслаждавате на пълноценно HDTV видео с разделителна способност от 1080i (пълно HD изображение), да приемате ефирна цифрова телевизия и радио, да записвате телевизонни програми в MPEG1/2/4 и в H.264 формати. Последният формат ще ви позволи да трансферирате веднага след записа своето любимо шоу предаване към вашия iPod или iPhone, без да се налага да го транскодирате.


 

В комплекта на тунера ще откриете много симпатична високочувствителна антена, която може да ползвате, за да прихващате DVB-T сигнал, но в случай че искате да гледате аналогова ефирна телевизия (което вече не ви го препоръчвам), ще трябва да свържете допълнителна антена. Освен антената имате и дистанционно управление и приемник за него, който се свързва към свободен USB порт. Това се налага поради факта, че самата ExpressCard няма как да приема инфрачервените сигнали на дистанционното управление, освен ако не се инсталира външен датчик.

Не на последно място, тунерът поддържа Windows Vista MCE VideoGaming чрез специален вход за връзване на допълнителна периферия.

Едно от предимствата на употребата на ExpressCard слот е нейната бързина, която бие по производителност USB 2.0 и поради тази причина тунерът AverTV Hybrid NanoExpress е много по-бърз при смяната на каналите и чувствително по-отзивчив при цялостна работа от USB аналозите си.

Общото впечатление от тунера е много добро, като единствената ми забележка е свързана с необходимостта да се ползва USB порт за връзка с дистанционното управление. Със сигурност този вид тунер би допаднал на хората, които често са в движение.


Съдържание: