Microsoft Zune HD Zune се прицелва в Apple
Microsoft Zune HD Zune се прицелва в Apple

PCMagazine, Брой 2
Категория: Аудио , MP3 , MP4
Етикети: МР3 плейър , Microsoft Zune HD , плейър
PC MAGAZINE
18.2.2010

Microsoft Zune HD Zune се прицелва в Apple

След постоянни опити в продължение на около година дали Microsoft най-после успя да бие Apple на неин терен? Е, да, но не съвсем. Но фантастичният Zune HD определено оказва на iPod touch сериозна конкуренция. Липсата на солиден онлайн магазин като App Store е единственият недостатък на Zune HD, който иначе може да се похвали с красив сензорен екран, отличен потребителски интерфейс, HD радиоприемник и най-добрия браузър, който сме виждали още от времето на мобилния Safari на Apple. Макар че iPod touch е по-добър плейър със сензорен екран, Zune HD се нарежда на второ място след него, с малка разлика.

Zune HD е много красив плейър. Неговата 16гигабайтова версия е в черен цвят (onyx-black), а 32-гигабайтовата – в платинено-сребрист. Zune HD има по-малко и по-леко шаси от iPod touch. Размерите на Zune HD са 10.16 см на 5.33 см на 1.02 см, а теглото му – 73.71 г. 3.3-инчовият екран от органични светодиоди (OLED) на Zune HD е значително по-малък от 3.5-инчовия LCD екран на iPod touch, но видеоклиповете изглеждат много по-красиво на Zune HD. Що се отнася до чувствителността на сензорните им екрани, Zune HD и iPod touch са почти идентични.

Софтуерните актуализации на Microsoft обаче са по-тромави от тези на Apple. Но след като бъдат инсталирани и заработят, софтуерът и интерфейсът са впечатляващи. Освен това Zune HD поддържа само файлове във формати MP3, WMA и AAC. При Zune HD най-новаторска е възможността за закупуване на музика чрез безжична връзка – благодарение на вградената в него технология 802.11g. Магазинът Zune Marketplace улеснява търсенето на музика чрез плейъра или вашия персонален компютър, но секцията Apps (приложения) в него засега е с много ограничен избор. Общо взето, Microsoft показа на Apple, че и тя може да направи привлекателен, лесен за ползване плейър. Ако Microsoft успее да роди магазин от ранга на App Store, който да съперничи на този на Apple, съперничеството между двата софтуерни гиганта на този пазар ще стане интересно. – Тим Гидиън


Съдържание: