Corel DIigital Studio 2010 Видеомонтаж за новаци
Corel DIigital Studio 2010 Видеомонтаж за новаци

PCMagazine, Брой 2
Категория: Софтуер , Системен софтуер
Етикети: софтуер , corel digital studio 2010 , програма за видеообработка
PC MAGAZINE , Светлин Светлинов
18.2.2010

Corel DIigital Studio 2010 Видеомонтаж за новаци

Бързам да ви кажа, че въпреки гръмкото име всъщност става дума за комплект от програми за видеообработка, предназначен за абсолютни новаци. В смисъл хора, които миналата седмица са си купили лаптоп, вчера са се сдобили с видеокамера и днес решават да направят първото си филмче, което да покажат на приятелите си. Като го качат в YouTube или Facebook примерно.

Пакетът се състои от няколко програми. Имате eдна за видеообработка (Video Studio Express 2010) и една за организиране и редактиране на изображения (PaintShop Photo Еxpress 2010). Освен това Corel са включили WinDVD (за гледане на видео и DVD заглавия), както и CorelDVD Factory (за конвертиране и записване на видео върху DVD носители). Както сами виждате, Corel са се опитали да покрият целия „производствен“ процес – от извличането и монтирането на видео/картинки през запис, подготовка на менюта и гледане. Всички приложения са обединени в общ (при това изпипан и изящен) интерфейс, като няма значение кое стартирате от тях винаги ще имате достъп до функциите на останалите.

Експресно значи „бързо“, което е така, но в света на софтуера „еxpress“ означава и „орязано“. Маркетингови евфемизми, няма как. Не мога да си изкривя душата Corel наистина са осакатили твърде много основните две програми до ниво, подходящо за тотални новаци.

Така например, основните операции с PaintShop Photo Express включват изрязване, премахване на червено око, изправяне и бърза оптимизация. Което може би е достатъчно на първо време за неопитните потребители, но резултатите не са кой знае колко впечатляващи. Единственото успокоение е, че имате мини колекция от допълнителни филтри и ефекти, събрани в едно странично и едва забележимо „чекмедже“, наречено More Tools. Оттам може да добавяте забавни елементи, като рамки и ръбове на снимките, да рисувате с различни четки и повтарящи се елементи (примерно да добавите стотици сърчица, балончета, слончета, топчици), както и да пипнете малко по-обстойно самото изображение (яркост, контраст, гама, острота).

С VideoStudio 2010 нещата са аналогични. Тоест също така опростени. До максимум. Няма времева лента, няма пътеки, позициониране, рязане, лепене и куп други монтажни перипетии. От вас се иска просто да подберете необходимите картинки/видео (може да са записани на камкордер, може да са някъде на диска, няма значение), да ги подредите в избраната от вас последователност и да накарате Video Studio да ви сглоби филмче. Ами да, Corel са ви подготвили няколко готови шаблона, по които програмата работи – без много обяснения тя поставя ефектна картинка за начален екран, вмъква преливки, прикрепя музика.

В повечето случаи резултатът е много добър, наистина. Особено за начинаещ. Ще останете възхитени. Още повече, че Corel Video Studio 2010 поддържа и High Definiton и може да запишете готовото филмче при висока резолюция в избран от вас формат. И не само – имате опция да качите завършения клип някъде в интернет, като програмата поддържа ъплоуд към популярни сайтове като YouTube, Flickr или Facebook.

С други думи, ако сте събрали снимки от отпуска, нащракали сте домашния любимец, имате ново колело, кола или лаптоп, за нула време може да му направите слайдшоу клип, да го качите в нета и да оставите приятели и познати да му се радват.

 

Но главният акцент е поставен върху традиционното Hi-Fi домашно забавление, все пак се предполага, че филмчетата ще са за лична консумация – eто защо, от една страна, Corel са включили в пакета и DVD Factory за съвсем експедитивно съставяне на заглавни екрани и класически менюта за навигация. Спокойно, пак си имате шаблони с готови решения, трябва само да си изберете този, който най-много ви пасва, да въведете някакъв текст (примерно „На море“ „Приключения из Рила“ или „Перперикон“) и това е.

Corel Digital Studio ще е интересен на начинаещите домашни потребители, макар че цената му не е никак „начална“. Вярно, имате вградена програма за обработка на изображение, но пък за същите пари можете да се сдобиете с Cyberlink Power Director, който предлага далеч повече творчески и технически възможности за любителски видеомонтаж. – Светлин Светлинов


Съдържание: