PC WIZARD 2009 Да надникнем в кутията на компютъра
PC WIZARD 2009 Да надникнем в кутията на компютъра

PCMagazine, Брой 2
Категория: Софтуер
Етикети: софтуер , pc wizard 2009
PC MAGAZINE , Светлин Светлинов
18.2.2010

PC WIZARD 2009 Да надникнем  в кутията на  компютъра

Вече не е интересно. Компютрите се превърнаха в нормална част от интериора в хола. И хората гледат на тях като на телевизора, печката или хладилника. Дори може да си ги купите от същите магазини за домашно обзавеждане – до щанда с прахосмукачките е този с асемблираните компютри, лаптопите и принтерите. Купувате, носите, свързвате няколко кабела и това е. Нищо интересно, вълнуващо и забавно. Мнозина дори не подозират колко интересен е светът на компютрите, а други им се струва скучен, на на трети адски страшен – с всичките тези гигахерци, мегабайти, тактови честоти и кеш памет от второ ниво.

Но винаги има някакво начало и както аз навремето „проходих“ с помощта на приложения като Norton SysInfo, така в днешно време може да направите първите стъпки в опознаването на компютъра чрез програма като PC Wizard 2009. Лесна, забавна, достъпна и в същото време (за разлика от Еverest и повечето аналогични приложения) е напълно безплатна. (http:// www.cpuid.com/pcwizard.php)

Каква е задачата на тази „PC Maгьосник“. Ами да ви покаже и разкаже какво имате в кутията на компютъра си. Без да го отваряте. Без да махате капаци, развивате болтчета и сваляте платки. С други думи – диагностичен софтуер, който освен на любопитни новаци, може да бъде от полза и на по-опитни потребители, ентусиасти и (защо не) на специалисти по настолна и мрежова поддръжка.

Интерфейсът на PC Wizard е много опростен – имате една вертикална лява лента, където са събрани по категории различните инструменти, а вдясно се извеждат съответната информация и резултати от тестовете (да, има и такива!).

 

При първо стартиране програмата извежда резюме за хардуерната конфигурация, която включва процесор, дънна платка, чипсет, видеоконтролер, монитор и т.н. С други думи, може да придобиете бърза и най-обща представа за компютъра само с един поглед. Ако решите да задълбаете още – няма проблем – PC Wizard може да ви представи по-подробно инфо за всеки един компонент от системата – мултимедиа, периферия, портове, като особено ценни са сведенията за ключови текущите пара-метри, като напрежения, температури и обороти на охлаждащите вентилатори – особено ценно при тестване на новосглобена или прясно овърклокната машина.

Всъщност PC Wizard съдържа и отделен тест за стабилност на системата, при който всяко ядро на процесора се натоварва на максимална степен, а в графичен вид се извежда в реално време (!) изменението на температурата (дъно, процесор) с течение на времето. За целта, разбира се, имате и задължителен таймер плюс индикатор колко време е била активна машината след включването си. Естествено доста „елементарен“, но на практика доста практичен тест, който до голяма степен може да замести традиционната проверка за стабилност чрез „гърч“ със SuperPi.

Всъщност, ако сте се засилили да тествате, най-добре да изберете преградката Benchmarks. Те наистина са доста – от обобщена производителност на операционната система до по-детайлни тестове като производителност при компресиране на видео или музика. Резултатите се извеждат като диаграми в различен формат – стълбчести, процентни, радарни. И което е по важно – може да ги сравните с тези от други системи. Базата данни на PC Wizard е сравнително постна, но съдържа нелош диапазон от примери. При процесорите, да речем, са включени резултати, дадени при тестове с Mobile Sempron, Intel Atom 270 или звяр като Intel Quad 9550. Което е достатъчно да се ориентирате.

 

Освен с хардуерни PC Wizard ви дава шанс да се позанимаете и с някои доста задълбочени софтуерни параметри. Може да надникнете по-дълбоко из дебрите на операционната система, да проследите драйвери, инсталирани програми, активни сервизи, OLE зависимости и т.н, което е ценно при диагностика на всяка една съвременна, Windows базирана компютърна конфигурация.

Въпреки че изглежда малко постен и не особено мощен (особено на фона на Everest и Sysoft Sandra), PC Wizard е симпатичен, лек и напълно безплатен, може да го носите със себе си навсякъде на USB флашка и освен това е създаден от същите разработчици, създали популярните мониторинг и овърклок инструменти като CPU-Z и HWMonitor.


Съдържание: