ASROCK A330ION „насипен“ Atom и много повече
ASROCK A330ION „насипен“ Atom и много повече

PCMagazine, Брой 3
Категория: Хардуер , Процесори , Дънни платки
Етикети: процесор , дънна платка , ASROCК A330ION , Atom
PC MAGAZINE , Добрил Доков
2.3.2010

ASROCK A330ION „насипен“ Atom и много  повече

Обикновено, когато става дума за НТРС системи или каквато и да е конфигурация с подобна ориентация, първото, което ни идва наум, са относително скъпите специализирани кутии, в които се инсталира дънната платка на тези компютри. Проблемът съвсем логично произхожда от въпросните кутии, които, макар и да не са нищо особено, имат малко по-висока цена от стандартните предложения, тъй като се произвеждат в значително по-малко бройки и като цяло са силно специализирани. Доколко това би могло да се окаже пречка пред по-сериозното навлизане на тези решения е все още рано да се каже, но от ASRock имат едно много интересно предложение за всички фенове на малките и тихи системи с висока производителност – ASRock A330ION.

Моделът A330ION на ASRock всъщност представлява комплект от дънна платка и процесор Intel Atom 330 (тактова честота 1.6 GHz), осигуряващ съответната производителност. Интересното при това предложение са не само неговите изключително малки размери, но и ниската консумирана енергия, имаща като реално проявление почти изцяло пасивното охлаждане на системата.

Размерите на дънната платка са наистина изключително миниатюрни – широчината й е малко по-голяма (с около сантиметър) от дължината на стандартен стик памет, а дължината на дъното е само с около 4-5 см. по-дълга от широчината. На фона на тези размери е най-малкото впечатляващо да се види осигуреният от ASRock брой конектори за захранване на вентилатори – цели три броя! Изумителното тук представлява фактът, че на пазара има доста предложения за стандартни mini ATX/ATX дънни платки с по-малък брой конектори за вентилатор, отколкото този мъник от ASRock.

 

Охлаждането на системата се осигурява от два радиатора – по един за чипсета и самия процесор, запоен на дъното. Интересното в случая е, че нужда от вентилатор има не охладителят на процесора, а този на чипсета. Причината за това е вградената в него графична карта от 9-а серия на Nvidia, осигуряваща значително по-високата производителност на системата в игрите или възпроизвеждането на HD филми. В допълнение към това се осигурява поддръжка на DirectX 10 и нещо много важно – наличие на допълнителен PCI-Express x16 2.0 слот, на който може да се инсталира външна графична карта. Наистина, предвид мощността на процесора, едва ли има смисъл да слагаме видеокарта от висок клас, но съвсем спокойно бихме могли да се възползваме от някое от предложенията от бюджетния или дори средния пазарен сегмент.

Паметта, която се използва при ASRock A330ION, отново е обект, предизвикващ интерес. За разлика от стандартните решения от този клас от ASRock са избрали друг вариант и паметта на системата е тип DDR3. Стандартната поддържана памет е DDR3 1033 MHz, но според спецификацията на устройството не е проблем да се инсталира и използва и DDR3 памет с честота 1333 MHz. Последното със сигурност ще се хареса на феновете на конфигурацията, тъй като ще доведе до повишаване на производителността й.

На задния панел на ASRock A330ION са разположени изходящите портове за свързване на дисплей, като налице са D-Sub, DVI-D и HDMI. Освен тях имаме също така PS/2 порт за свързване на клавиатура или мишка, както и шест USB порта (два от които мултифункционални eSATA), вградената гигабитова мрежова карта и изводите на 7.1-каналната HD аудиосистема.

Както може да се види от характеристиките на ASRock A330ION, то определено има какво да предложи на феновете на малките размери и тихата работа. Като вземем предвид и неговата цена от около 200 до 220 лв. с включено ДДС, в крайна сметка получаваме почти завършена конфигурация от дъно, процесор и графична карта. Единственото, от което имаме нужда, е памет, захранване и миникутия по наш избор (относно външния вид) и можем да започнем да използваме новата си система. – Добрил Доков

 


Съдържание: