GIGABYTE P55A-UD7 Високият клас при Socket LGA 1156
GIGABYTE P55A-UD7 Високият клас при Socket LGA 1156

PCMagazine, Брой 3
Категория: Хардуер , лазерни принтери , Процесори , Дънни платки , Чипсети и процесори
Етикети: процесор , дънна платка , Socket LGA 1156 , чипсет Intel P55 , GIGABYTE P55A-UD7
PC MAGAZINE , Добрил Доков
2.3.2010

GIGABYTE P55A-UD7 Високият клас при  Socket LGA 1156

Обикновено при появата на нова платформа минава известно време, преди на пазара да започнат да се предлагат върхови модели от различните производители. Това е така, тъй като при изработката се налага да се спазят определени спецификации, на свой ред налагащи забавяне в разработката на пълна гама решения за всеки пазарен клас. От появата на платформата, използваща чипсет Intel P55 и Socket LGA 1156, вече измина доста време и на пазара започват да се появяват все повече решения на различни фирми, някои от които съвсем определено принадлежащи към върховия клас. Подобна е и ситуацията с модел P55A-UD7 на Gigabyte, предлагаща уникална комбинация от технологични възможности и висококачествени елементи.

Gigabyte P55A-UD7 всъщност представлява едно от топ предложенията на Gigabyte за платформата с процесорно гнездо Socket LGA 1156 и като такова съвсем логично предлага изключително богата гама от възможности. Освен поддръжката на всички процесори за Socket LGA 1156 и DDR3 памет с максимална честота до 2.6 GHz (след солиден овърклок, разбира се) дънната платка разполага с впечатляваща охлаждаща система, интерфейси за връзка с периферни устройства и не на последно място – захранваща схема на процесора.

 

Да започнем отзад напред – захранващата схема на процесора е 24-фазна, осигуряваща максимално ефективна филтрация на сигналите. Охлаждането на силовите MOSFET елементи става чрез два доста масивни охладителя, свързани чрез топлопровод един с друг и с радиатора на чипсета. Според Gigabyte захранващата схема е разработена така, че да осигурява изключително ефективна работа и стабилно напрежение дори и при екстремен овърклок.

Интерфейсите, с които е подсигурена дънната платка, будят възхищение – налице са общо десет порта за SATA, два от които SATA 6 Gbps. Освен тях дънната платка разполага също така с конектор за ATA устройства, а на задния панел имаме разположени два порта на вградените гигабитови мрежови карти, десет USB конектора (от които два поддържащи USB 3.0), PS/2 порт за мишка/клавиатура, жаковете на вградената HD 7.1 аудио-карта и два конектора за IEEE FireWire 1394a. Слотовете за разширение, с които разполага Gigabyte P55A-UD7, също са доста впечатляващ брой – четири пълноразмерни PCIExpress x16 2.0, един PCIExpress x1 и два класически PCI слота. Два от четирите PCI-Express х16 слота са оборудвани за работа в режим х16, докато оставащите два могат да осигурят работа в режими х8.

Охлаждането на елементите на дънната платка е друг аспект на модела, на който си заслужава да се обърне внимание. Вече споменахме, че силовите елементи от захранващата верига на процесора са подсигурени със солидно охлаждане. Освен тях обаче също толкова добре подсигурен е и чипсетът, който освен чрез въздушен поток може да се охлажда и чрез водна система. Радиаторът на чипсета представлява модулно решение, окомплектовано с воден блок, който при желание може да се демонтира и на негово място да се инсталира изключително обемист радиатор (включен в комплекта), подпомагащ охлаждането чрез възползване от въздушния поток на процесорния охладител.

Като цяло Gigabyte P55A-UD7 представлява изключително интересно решение, което със сигурност ще намери своите фенове сред екстремните потребители. Можем само да се радваме, че Gigabyte е решила да подсигури върховия клас и за тази платформа, тъй като разнообразието от процесори на Intel за Socket LGA 1156 ще става все по-голямо и определено ще има нужда от подобни предложения за феновете на овърклока. – Добрил Доков

 


Съдържание: