Сравнителен тест на графични карти от среден клас
Сравнителен тест на графични карти от среден клас

PCMagazine, Брой 3
Категория: Хардуер , Графични карти
Етикети: AMD , Nvidia , графични карти , ATI , Gigabyte , видеокарти
PC MAGAZINE , Добрил Доков
2.3.2010

Сравнителен тест на графични  карти от среден клас

Не е много отдавна времето, когато понятието графична карта от среден клас с цена до около 300 лв. обикновено означаваше само едно нещо – нищожна производителност в новите игри и необходимост от използване на средни настройки на детайлите. Естествено всичко това вече е само история, и то основно поради усилията на AMD да придобие пазарен дял в основния сегмент – този на моделите от среден клас. Нека разгледаме каква е „реколтата“ от графични карти в този клас през тази година с използването на новите предложения на AMD с поддръжка на DirectX 11 и каква е тяхната производителност.

Определено може да се каже, че откакто AMD смениха тактиката си по отношение на пазара за графични карти, компанията стана любим избор на доста широк кръг от потребители. Започвайки от серията Radeon HD 4000, AMD предлага доста солидна производителност в комплект с поддръжка на DirectX 10.1 (DirectX 11 за серията Radeon HD 5000) и приемливи цени. Доколко компанията е успяла да спази тези ключови моменти и с новата серия е въпрос на лична преценка, но нека проверим каква производителност получаваме срещу парите си в този пазарен клас – моделите до 300-350 лв.

За да разберем какво получаваме срещу парите си в този клас, ще тестваме различните модели с няколко теста – синтетични и игрови. Тъй като към момента от DirectX 11 ползата клони по-скоро към „бледа“, отколкото към реална, за всички тестове ще използваме DirectX 10 в комбинация с операционна система Microsof Windows Vista Ultimate Edition Service Pack 1.

Използваните за тестовете драйвери бяха ATI Catalyst версия 10.2 за моделите на ATI/AMD и Nvidia ForceWare 191.07 за предложенията на Nvidia. Използваните за тестовете игри и заглавия включваха двата варианта на 3DMark на Futuremark – 3DMark 2006 и 3DMark Vantage, както и различни симулационни тестове и игрови заглавия. Тестовете включват програмата FurMark 1.6.0 и демо версията на енджина Unigine Heaven Demo, а игрите са представени от заглавията Lost Planet Extreme Condition: Colonies Edition, FarCry 2, Crysis Warhead, Call of Juarez, World in Confict и Resident Evil 5.

При всички игри е използвана разделителна способност от 1680х1050 в комбинация с различно ниво на настройките на ефектите, визуализацията и антиалайсинга. За сметка на разликите при тези настройки при всички игри беше използвана 16-кратна анизотропна филтрация и максимално ниво на обработка на текстурите, форсирана през контролния панел на драйверите.

Тестваните видеокарти са общо шест и включват предложения както на ATI, така и на Nvidia. Представители на ATI са моделите Radeon HD 5770 на компанията PowerColor, Radeon HD 5750 и Radeon HD 5670 предоставени ни директно от AMD, както и Radeon HD 4770, производство на Gigabyte. Що се отнася до моделите на Nvidia, това бяха две графични карти GeForce GTS 250, произведени съответно от Chaintech и Gigabyte.

Тестовата система се състоеше от дънна платка ECS A785GM-M с процесор AMD Phenom II X4 965 и 2 GB DDR3-1333 MHz памет в комбинация с твърд диск Seagate Barracuda 7200.9 с обем 160 GB.

 

Избор на редактора:

PowerColor Radeon HD 5770

Radeon HD 5770 на PowerColor е изпълнен спрямо референтния дизайн на AMD за 5770 и предлага стандартните за модела честоти на паметта и графичния процесор, както и наличие на 512 МВ GDDR5 памет. Моделът ни беше предоставен за тестване от фирма Jar Computers, откъдето може да бъде закупен на цена от около 290 лв. с включено ДДС. Охладителят на графичната карта се различава от референтния за Radeon HD 5770 – вместо стандартната турбина тук се разчита на алуминиев радиатор, обдухван директно от монтирана върху него нископрофилна перка. Макар резултатът да наподобява постигането на еднослотово решение (или поне така изглежда, съдейки по планката на видеокартата), истината е, че при монтажа на PowerColor Radeon HD 5770 ще трябва да се простите със съседния на видеокартата слот. Графичният процесор разполага с 800 шейдъра, 40 TMU и 16 ROP модула с тактова честота от 850 MHz. Ефективната честота на работа на GDDR5 паметта е 4.8 GHz.


 

Графичната карта използва стандартен PCI-Express x16 слот и може да се инсталира във всяка система, разполагаща с подобен. За захранването й ви е необходим единствено един PCI-Express конектор с шест извода, както и, разбира се, съответният захранващ блок, осигуряващ нужната мощност. Според официалните изисквания за целта ще ви е необходимо захранване, осигуряващо 450 W.

 

В случай, че решите да използвате две видеокарти, работещи в режим CrossFireХ, добре е да се подсигурите със захранване с мощност поне 600 W. Що се отнася до поддръжката на CrossFireХ от страна на Radeon HD 5770, то тя е налична. Самата видеокарта разполага с три конектора – стандартните D-Sub и DVI, както и HDMI, през който можем да се възползваме от вградената 7.1 аудиокарта.

В синтетичните тестове, като FurMark и 3DMark 2006/Vantage, Radeon HD 5770 съвсем очаквано се представя на първите места. При тестовете с реални игри обаче нещата стоя по по-различен начин. Тук  очевидно системата (процесор + дънна платка и памет) ограничава достатъчно графичната карта и в някои от заглавията резултатите са изключително близки до останалите предложения. Съвсем логично има и игри, при които подобен ефект не се наблюдава (Lost Planet, Resident Evil 5), и Radeon HD 5770 показва пълния си потенциал.

 

Очевидно ако искате да разполагате с най-доброто, което може да се намери на пазара с цена до около 300 лв., то вашият избор необоримо е именно Radeon HD 5770. Благодарение на наличието на 512 МВ памет цената на предложението на PowerColor и Jar Computers е достатъчно ниска, за да се вмести в ограничението от 300 лв., но ако трябва да сме честни, разликата от 20 до 30 лева всъщност не е толковафрапантна предвид производителността, осигурявана от този модел. Именно по тази причина то получава и приза „Избор на редактора“.

Избор за най-добра покупка

AMD Radeon HD 5750

Малкото братче на разгледания погоре модел PowerColor Radeon HD 5770 се явява именно предложението Radeon HD 5750, което има по-скромни характеристики спрямо него. Освен с по-малък брой шейдъри (720), работещи на по-ниска честота (700 MHz), Radeon HD 5750 разполага BEST BUY  и с по-малко TMU модули – 36 спрямо 40-те на Radeon HD 5770. Използваният тип памет отново е GDDR5, но тук ефективната тактова честота вече е малко по-ниска – 4.6 GHz.

 

Тестваният модел беше изпълнен изцяло по референтния дизайн на AMD и разполагаше с двуслотов алуминиев охладител, захранващ порт за PCI-Express с шест извода, както и два DVI конектора и по един HDMI и DisplayPort. Вариантите, в които можете да закупите модела, са както с 512, така и с 1 GB GDDR5 памет. Както може да се очаква, производителността на този по-слаб модел е и еквивалентно по-малка. За разлика от по-голямото си братче Radeon HD 5750 не разполага с толкова много изчислителна мощност, но не може да се отрече, че се справя доста добре.

На фона на цената му от около 250 лв. с включено ДДС (за родния пазар) производителността му е близка или леко различаваща се от вариантите на Nvidia под формата на GeForce GTS 250. Разликата между тях, разбира се, е поддръжката на DirectX 11 – нещо, с което Nvidia засега не разполага. Ако DirectX 11 е нещо, което смятате, че ви е необходимо, и сте ограничени в избора до цена от порядъка на 250-260 лв., то определено моделът Radeon HD 5750 е подходящият избор. Ако ли пък не – нека продължим с останалите модели.

Избор за най-добра покупка

Gigabyte GeForce GTS 250

Първото предложение от страна на Nvidia, което ще разгледаме, е моделът GeForce GTS 250, който ни беше предоставен от Gigabyte. За разлика от наличието на DirectX 11 за моделите на ATI това предложение на Nvidia не може да се похвали с поддръжка на новото поколение DirectX, но пък има нещо не по-малко изкусително – възможност за използване на PhysX в игрите. Доколко тази възможност ще натежи при преценката и реалния избор на модел остава въпрос на лична преценка, така че нека разгледаме оставащите характеристики на модела.

Броят на шейдърите (всъщност вече наричащи се CUDA ядра) при този модел е 128, като тактовата им честота е 1836 MHz. Оставащите ROP и TMU модули в ядрото работят на честота 738 MHz, a самата памет при 2.2 GHz. Паметта е тип GDDR3 и комуникацията между нея и графичното ядро става чрез 256-битова шина. За захранването на графичната карта ни е необходим един-единствен PCI-Express конектор с шест извода, а поддръжката на режим SLI се обезпечава от съответния извод на видеокартата.

 

Охлаждането на графичното ядро при това предложение от Gigabyte е нещо, заслужаващо интерес. BEST BUYЗа разлика от стандартните решения, разчитащи на турбините, разработени от Nvidia, този GTS 250 използва собствен вариант за охлаждане модел на Zalman. Благодарение на четирите си топлопровода радиаторът успява да осигури безпроблемно охлаждане на графичното ядро, като съумява да запази ниско ниво на шума по време на работа. Що се отнася до охлаждането на паметта, за нея не са предвидени допълнителни радиатори, но тя няма проблем с това, тъй като се възползва от въздушния поток на вентилатора, охлаждащ графичното ядро. Изводите за включване на графична карта са подсигурени от HDMI, DVI и аналогов D-Sub конектор.

Представянето на Gigabyte GeForce GTS 250 в тестовете е на много добро ниво – графичната карта успява да предложи доста адекватна за поколението си производителност, като в някои от игрите резултатите дори надвишават тези на Radeon HD 5770. Несъмнено това се дължи на доста мощното графично ядро в комбинация с широката 256-битова шина и бързата памет. Независимо от това факт е, че към момента Gigabyte GeForce GTS 250 предлага доста добро съотношение цена/производителност в комбинация с поддръжка на PhysX – нещо, което със сигурност ще зарадва всеки фен на игрите. Цената, на която можете да намерите Gigabyte GeForce GTS 250 в изпълнение с охладител на Zalman, е около 250 лв. с включено ДДС.

Chaintech GeForce GTS 250

Вторият вариант на Nvidia GeForce GTS 250 ни беше предоставен за тестовете от фирмата производител Chaintech. Характеристиките на това предложение на Chaintech са идентични с разгледаните при модела на Gigabyte, като разликата тук е в охлаждането на графичното ядро, паметта и захранващите схеми.

Докато при модела на Gigabyte за охлаждането на захранващите MOSFET елементи и паметта не бяха предвидени допълнителни радиатори, предложението на Chaintech очевидно е ориентирано към феновете на овърклока, тъй като разполага с такива. Нещо повече, дизайнът им е разработен по такъв начин, че те да могат да се възползват от въздушния поток на вентилатора, охлаждащ графичния процесор. Както можем да се досетим, това със сигурност ще се отрази положително на овърклока на графичната карта, особено като вземем предвид огромните размери на радиатора, служещ за охлаждане на графичното ядро и паметта.

 

Останалите характеристики на модела са относително стандартни – за разлика от предложението на Gigabyte този модел на Chaintech разполага само с два DVI конектора за включване на монитор. Захранването на видеокартата отново се подсигурява с един PCI-Express порт с шест извода, а поддръжката на SLI oт съответния слот. За съжаление не е много ясно каква ще е цената на модела за България, но тя със сигурност няма да е много по-различна от тази на вариант на Gigabyte или дори ще е малко по-ниска предвид по-простия за изработка охладител.

Представянето на Chaintech GeForce GTS 250 в тестовете е на ниво, доста близко до показаното от страна на модела на Gigabyte. Изключително миниатюрната разлика между двете видеокарти в игрите показва, че изборът между тях е по-скоро въпрос на вкус и лично решение, отколкото следствие от някакви конкретни характеристики.

AMD Radeon HD 5670

Предпоследното предложение за видеокарта, което ще разгледаме, е относително ново – това е моделът Radeon HD 5670 на AMD. Той ни беше предоставен за тестовете от AMD и може да се намери в България на цена от около 170 до 200 лв. с включено ДДС. Графичното ядро, използвано при този модел, разполага с общо 400 шейдъра, работещи при честота от 775 MHz. Ядрото разполага с по 20 TMU и 8 ROP модула, работещи при същата тактова честота, като цялостната производителност се оценява на около 620 GFLOPs. Паметта при този модел е тип GDDR5 с ефективна тактова честота 4 GHz, като комуникацията между нея и графичното ядро става чрез 128-битова шина с пропускателна способност от порядъка на 64 GB/s. Картата осигурява по един DVI, D-Sub и HDMI конектор.

Съвсем логично моделът поддържа DirectX 11 и макар и да не може да се похвали с впечатляваща производителност в тестовете, със сигурност ще ви осигури достатъчно „конски сили“, за да можете да се насладите на последните красоти в игровите заглавия при съвсем приемлив брой кадри за секунда. Като положително допълнение към модела можем да приемем ниското ниво на консумирана енергия (няма нужда от външно захранване), вследствие на което охлаждането на картата е със скромни размери и работи тихо.

Представянето на Radeon HD 5670 в тестовете беше на едно от най-слабите нива, но ако трябва да сме честни, кога за последно сте очаквали от графична карта с цена под 200 лева като нова да осигури над 20 fps в подобни заглавия, резолюции и настройки? Нека имаме предвид, че относително доскоро GeForce GTS 250 беше модел, причисляващ се по-скоро към високия пазарен клас, а сега имаме предложение от AMD, което, макар и с по-ниска производителност, накара цените на моделите, близки по производителност, такава да се смъкнат главоломно надолу.

 

Макар и да не се справя превъзходно при по-високи натоварвания, истината е, че Radeon HD 5670 представлява идеалното бюджетно решение за хора, които не са запалени геймъри и са склонни да жертват част от ефектите в игрите за сметка на по-ниската цена на хардуера. Ако сте силно ограничени в своя бюджет до споменатата сума, то определено си заслужава да обмислите покупката на Radeon HD 5670 не само защото ще ви осигури приемлива производителност, но и отлично съотношение цена/производителност.

Gigabyte Radeon HD 4770 Последното предложение, което ще разгледаме, е насочено към хората, които не считат за нужно да се сдобиват с графична карта, поддържаща DirectX 11, но пък държат тя да е модел на AMD. Моделът Radeon HD 4770 ни беше предоставен за тестовете от Gigabyte и може да се намери в България на цена от около 200 лв. Производителността на модела за тази цена е повече от добра, тъй като превишава предлаганата от Radeon HD 5670, макар и за сметка на липсата на някои характеристики като DirectX 11. Охладителят на графичната карта е стандартният за модела, като от въздушния поток, създаван от неговата перка, се възползват също така и захранващите MOSFET елементи и GDDR5 паметта. Наличните 640 шейдъра работят на тактова честота от 750 MHz, а паметта – на ефективна честота 3.2 GHz. Широчината на шината за комуникация между нея и процесора е 128 бита. Изводите, осигурявани от видеокартата, са два DVI, а за захранването й ще ви е необходим един PCI-Express конектор с шест извода.

Представянето на модела в тестовете е на относително добро ниво, като в повечето от тях показваше производителност, забележимо превишаваща тази на Radeon HD 5670, имащ близка цена. Несъмнено значително по-големият брой шейдъри има своето влияние, макар и да се използва памет с по-ниска тактова честота.

Ако търсите максималната ефективност, която можете да постигнете в рамките на около 200 лв., то определено е добре да предпочетете това предложение на Gigabyte. Като добавим и значително подобрените възможности за овърклок на последните генерации графични ядра, използвани за производството на Radeon HD 4770, нищо чудно да се окажете притежател на видеокарта с производителност, надвишаваща тази на GeForce GTS 250. Но все пак не забравяйте, че последното действие нарушава гаранцията на всяка графична карта... – Добрил Доков

 

 


Съдържание: