Продукти, услуги и технологии, превърнали се в символ на десетилетието
Продукти, услуги и технологии, превърнали се в символ на десетилетието

PCMagazine, Брой 3
Категория: Аксесоари , Цифров аудиозапис , MP3 , Цифрово видео , уеб , Технологии , Мобилни технологии , Електроника
Етикети: иновации , комуникационни технологии , високи технологии
PC MAGAZINE
2.3.2010


Тези 10 продукта промениха правилата на играта в а в света на високите технологии. Благодарение на тях животът ни се промени неузнаваемо. Рик Феърли

Нека се върнем мислено в края на 1999 година. След това нека се огледаме и да видим кои високотехнологични продукти и услуги, които приемаме днес за даденост, тогава ни липсваха. Много продукти и услуги, които на практика поднасят информацията „на тепсия“, помагат ни да поддържаме връзка, забавляват ни и ни помагат бързо и ефективно да купуваме почти всичко, тогава или не съществуваха, или все още не бяха достатъчно зрели.

Преди десет години, когато имахме нужда от информация, не се обръщахме към уеб, защото тя беше недоразвита и все още не добре организирана. Освен това търсенето в уеб вървеше много бавно, тъй като повечето потребители използваха модеми с комутируема връзка със скорост 54 Kbps. Затова, вместо да четем новините в уеб, ние си купувахме вестници и списания.

Що се отнася до забавленията, слушахме компактдискове на плейъри с размерите на чиния. Свалянето на MP3 файлове бе нова, ексцентрична (и често пъти незаконна) дейност, с която се занимаваха предимно студенти и ученици. Все още гледахме телевизия в реално време.

Комуникациите също бяха по-различни от днес. Клетъчните телефони бяха предназначени само за гласови разговори, макар че някои можеха да обменят текстови съобщения. Освен това все още не можехме да се свързваме с роднини и приятели чрез социални мрежи. Повечето от нас все още се бореха с проблема „Start Me Up“, когато зареждахме Windows 95 на нашите персонални компютри с големи изправени корпуси. Най-важното обаче е, че гледахме на компютрите предимно като на инструмент за работа. Те все още не се бяха превърнали в център на нашия личен живот.

Към края на 1999 година ние дори и не подозирахме какви чудеса ще ни донесе новото столетие. Сега обаче сме наясно. Затова тук ще ви представим десет продукта, услуги и технологии, които преобразиха първото десетилетие на 21-ви век.

1. Google

Какво е Google – медиум, екстрасенс или нещо друго? От самото си създаване тази търсачка успява да събира и представя необичайно точни резултати в отговор на заявките за търсене. Тя се справя така добре, защото използва един пословичен и тайнствен алгоритъм.

Ние следим Google от доста време. Всъщност през ноември 1999 година присъдихме на прохождащата тогава компания нашата Награда за техническо съвършенство.

Оттогава до сега Google си остава един несравним феномен. Търсачката, която дава на пръв поглед пъстри, несвързани резултати, привлече цяла плеяда от лоялни потребители на интернет, които установиха, че могат да намират точно тази информация, която им е нужна. На 11 юли 2000 г. Google вече беше най-голямата търсачка в света, като в нейния указател (index) имаше 1 милиард записа. (Днес Google отказва да разкрие размера на нейния индекс, като казва само, че „през изминалата година ние увеличихме нашия указател с милиарди документи“).

Но най-забележителното постижение на Google е, че тя стана нещо като наш мозък. Например днес, ако имаме нужда от информация за някой филм, ако искаме да превърнем метрични мерни единици в английски или обратно, ако търсим интересна информация за някое историческо събитие, ако ни е нужно решение на софтуерен проблем, ако искаме да узнаем най-добрата цена за който и да било продукт или точен адрес, ние просто викаме на помощ Google. Ежедневно чрез Google се извършват над 1 милиард търсения. По данни на Alexa сайтът на Google е най-посещаваният в света.

Преди десет години Google бе просто търсачка. Днес Google е конгломерат и включва електронна поща, споделяне на снимки, видео, работен софтуер за офиса, сайт за пазаруване, услуга за географски карти, платформа за блогове, уеб бразуър и други неща.

Накратко, ако ни потрябва нещо, най-краткият път до него минава през Google.

2. Apple iPhone

Когато говорим за нова технология, пробила и наложила се бързо на пазара, веднага ни идва наум Apple iPhone. Всъщност Apple iPhone завинаги промени нашите представи за клетъчния телефон. Това чудо с тегло 136.08 г ни дава възможност да провеждаме телефонни разговори (което е безспорно най-слабата му функция), да сърфираме в уебсайтове, да получаваме и изпращаме електронни съобщения, да гледаме и заснемаме видео, да правим снимки и да играем игри.

Хиляди хора изкараха по една безсънна нощ на открито, за да бъдат първите притежатели на Apple iPhone, когато той се появи в магазините за първи път на 29 юни 2007 г. Следващите му издания iPhone 3G и iPhone 3GS – предизвикаха треска, но не толкова голяма. Въпреки това самият Apple iPhone ставаше все по-добър.

Яркият му мултитъч екран, простият му интерфейс, несравнимият медиен плейър и предостатъчната памет за съхранение на информация за контакти и календарни данни правят Apple iPhone колкото забавен, толкова и полезен. Чрез iPhone дизайнерите от Apple за сетен път доказаха, че елегантният дизайн и интуитивният интерфейс са колкото важни, толкова и полезни за високите технологии.

На 11 юли 2008 година възможностите на Apple iPhone започнаха да нарастват ускорено, по експоненциална зависимост. Тогава Apple отвори онлайн магазина App Store, от който потребителите могат да теглят външен (third party) софтуер, който превърна Apple iPhone в джобен компютър с най-големи възможности. App Store сега съдържа над 100 000 приложения, достъпни за сваляне. Конкурентите на Apple трескаво създават и снабдяват с приложения свои собствени онлайн магазини.

Apple iPhone без съмнение е най-успешният опит за съчетаване в историята на високотехнологичните продукти. Затова не е за учудване, че Apple вече е продала над 30 милиона бройки iPhone.

 

3. Apple iPod

Ако сте като повечето от нас, сигурно си спомняте кога за първи път сте взели iPod в ръката си и сте се наслаждавали на този красив MP3 плейър, който може да съхранява 1000 песни.

iPod се появи за първи път на 23 октомври 2001 година, но в началото не направи голямо впечатление.

Първият модел с 5 GB памет бе последван от версиите Mini, Shufe, Nano, Touch и Classic, чийто огромен 160-гигабайтов твърд диск може да съхранява цели 40 000 песни. Първият iPod бе чудо на минималистичния индустриален дизайн. Неговата въртяща се шайба за управление промени представата за ползваемост при джобните цифрови аудиоустройства. Тя е свързана с интерфейс, който ви дава възможност да управлявате с лекота библиотека, състояща се от хиляди заглавия. В продължение на десет години iPod се развиваше и се превърна в нещо повече от обикновено аудиоустройство: сдоби се с цветен LCD екран и с възможност да съхранява информация за контакти, календарни данни, снимки, подкастове, видеоклипове и игри.

iPod магазинът iTunes на Apple ни даде възможност да теглим съдържание и да създаваме организация в изтеглените мултимедийни файлове. Постепенно, този онлайн магазин се превърна в бизнесмодел. А самият iPod си създаде цяла екосистема от корпуси с различни дизайни, слушалки и адаптери за автомобил, както и с докинг станции с високоговорители, които допълваха домашните озвучителни уредби. Авиокомпании и хотели започнаха да рекламират опциите за свързване на iPod, които предлагаха, а автомобилната индустрия започна да вгражда към радиоприемниците в колите допълнителни съединители за свързване на iPod.

iPod промени начина, по който купуваме, слушаме и споделяме музика. Това устройство ни даде възможност да носим цялата си музикална колекция в джоба си, да купуваме музика, докато сме на път, и да я слушаме по най-различни начини.

 

4. Facebook

Макар че сайтовете за социалните мрежи Friendster и MySpace бяха предшественик на Facebook, нито една от тях не успя да постигне нейното огромно влияние по цял свят. Днес Facebook има около 350 милиона активни потребители. Нещо повече само в САЩ 25 процента от всички отваряния на уебстраници са на тази на Facebook.

Уебсайтът Facebook бе основан през февруари 2004 година, но днес е на второ място в света по посещаемост. Влезете ли в него, имате твърде много възможности. Членовете на Facebook обменят персонална информация, разговарят за това какво обичат или не, обменят видеоклипове, виртуални подаръци и хипервръзки към новини и статии. Facebook е най-големият сайт за обмен на снимки в уебсайт; над 2.5 милиарда снимки се публикуват във Facebook ежемесечно. Много компании и организации вече се свързват със своите клиенти и членове чрез страници за фенове.

Facebook вече се превърна в цифров еквивалент на живота в малък град или село, където всеки знае всичко за теб и буквално постоянно си под наблюдение. Не е рядкост човек да научи чрез Facebook, че на негов приятел му се е родило бебе, че някой негов познат е повишен или понижен в службата и че сестра му е закъсала в преспите по магистралата. Facebook е предвестник на нова ера, в която всичко лично е на показ и се знае от околните.

В бързото нарастване на популярността на Facebook обаче имаше доста спорни моменти. Членовете на Facebook се бореха срещу програмата за реклами Beacon, срещу непрекъснатите промени в дизайна на сайта и срещу толерантността към различни опасни групи – например отричащите холокоста спрямо евреите през Втората световна война.

Независимо от всичко, членската маса на Facebook нараства с бързина, която скоро може да направи този сайт за социални мрежи по-популярен от Google.

 

5. Wi-Fi 

През 2000 година потребителите започнаха постепенно да се отказват от широколентовите модеми. С една дума, протича своеобразна „революция на обезкабеляването“, която ни даде възможност да работим у дома, когато сме на път, във влака и дори в планината. Wi-Fi превърна интернет източник на информация и забавления, достъпен по всяко време и навсякъде.

Wi-Fi е пазарен термин, изкован от Wi-Fi Alliance за целите на спецификацията IEEE 802.11. Първата спецификация, която направи безжичната връзка Wi-Fi популярна, бе 802.11b; последваха я 802.11a, 802.11g и 802.11n.

Преди появата на тези спецификации устройствата с безжична връзка не можеха да работят съвместно – и поради това бяха безполезни за средния домашен потребител. Днес Wi-Fi Alliance тества новите устройства, за да е сигурно, че те могат да работят съвместно без проблеми.

Когато вървяха инициативите за маркетинг, Wi-Fi бе невероятно популярна. Днес 40 процента Днес, по данни на Forrester Research, само в САЩ има 80.9 милиона домакинства с широколентова връзка с интернет. Винаги активната широколентова връзка превърна интернет в присъща необходимост. Тя послужи като основа за тегленето на музика и филми от Мрежата (което не винаги бе законно); на виде-от домакинствата в САЩ имат безжични мрежи вкъщи, по данни на компанията Nielsen. Но днес Wi-Fi не се използва само в домовете и офисите. Днес тя е внедрена в кафета и сладкарници, аерогари, обществени градинки и паркове, университети и дори в някои самолети.

Освен че ни освобождава от мрежовото окабеляване (и спомогна продажбите на лаптопи да станат повече от тези на настолни системи), Wi-Fi даде възможност на една цяла екосистема от устройства да се свързват и общуват чрез домашна мрежа. Ние използваме Wi-Fi за поточен пренос на видео и музика в нашите домове, за изпращане на документи на принтер, за включване на цифрови фотоапарати с цел прехвърляне на снимки, за видеоигри със съперници, които се намират далеч, и за ускорено сърфиране в уеб чрез смартфони.

Накрая, без Wi-Fi най-популярният днес компютър – нетбукът – би бил практически безполезен.

 

6. Broadband Internet Access

Помните ли ISDN? Преди десет години тази доста проблемна технология бе в авангарда на широколентовия достъп до интернет. За щастие внедряването на DSL и на кабелните модеми, както и на достъпа до интернет чрез спътник, а по-късно и чрез клетъчни телефони от трето поколение внесоха бързи, винаги активни връзки в повечето домове.

Широколентовият достъп до интернет започна да привлича сериозен брой потребители през първите години на изминалото десетилетие. През март 2002 година компанията Nielsen обяви, че широколентовият достъп „вече е масово разпространен и потребителите с високоскоростна връзка с интернет вече са повече от тези с комутируема“.

Днес, по данни на Forrester Research само в САЩ има 80.9 милиона домакинства с широколентова връзка с интернет.

Винаги активната широколентова връзка превръща интернет в присъща необходимост. Тя послужи като основа за тегленето на музика и филми от Мрежата(което не винаги е било законно); на видеото по поръчка (video on demand); на купуването на всичко от онлайн магазини като Amazon.com; на социалните мрежи; на телефонните разговори чрез VoiP; на видеоконференциите и (да си кажем правичката) – на интернет порното.

Преобразуващата сила на широколентовия достъп до интернет обаче излиза извън рамките на дома.

Широкото внедряване и възприемане на широколентовия достъп до интернет съвпадна с обединяването на влиянието на два важни фактора с глобално значение: глобализацията на бизнеса и напредъка в корпоративните ИТ мрежи. Всичко това възвести нова ера за електронната търговия, като промени начина, по който компаниите правят бизнес. Скоростта, с която тези сили шокираха глобалния бизнес и световната икономика, бе умопомрачителна, а общото им въздействие бе дълбоко и силно.

Никога преди една-единствена технология не бе успявала да промени толкова решително глобалната икономика и начина ни на живот. И то с наистина широколентова скорост

 

7. TiVo

Накратко, TiVo направи цифрова революция в телевизията – за голям ужас на Холивуд. Никога преди големите радио-, телевизионни и филмови компании не са изпитвали толкова голям страх и не са преживявали подобно сътресение (ако не се смята появата на видеорекордера).

През 2003 година председателят на Федералната комисия по далекосъобщения (FCC) на САЩ Майкъл Пауъл похвали TiVo и го нарече „божествена машина“. Неговият ентусиазъм е разбираем. TiVo измъкна контрола от ръцете на радио-, телевизионните и филмовите компании и го даде в ръцете на зрителите. Няма вече нужда да сте у дома в петък вечер, за да гледате „Комиците“: просто задавате на TiVo да записва всички епизоди на предаването и ги гледате, когато ви е удобно. Нямате време за гледане на реклами? Пропуснете ги. А ако много ви хареса някоя смешка, докато гледате телевизионно предаване „на живо“, просто го върнете назад и я изгледайте отново.

Първият TiVo се появи на пазара през март 1999 година. Скоро след това потребителите коментираха прословутата му лекота на управление (с която днес той е легендарен); способността му да предлага на потребителя програми за гледане въз основа на предпочитанията му; и интуитивния му интерфейс. Говори се, че през януари 2007 г. TiVo е имал впечатляващия брой от 4.4 милиона абонати.

Днес TiVo не е тази сила, която беше някога. Кабелните компании „отхапаха“ доста голяма част от нейния пазарен дял, като вградиха в своите кабелните приставки към телевизорите функции на цифров видеорекордер, характерни за TiVo. Въпреки това популярността на TiVo не отслабва. Днес над 38 милиона домакинства в САЩ имат цифрови видеорекордери, повечето от които са осигурени от кабелни оператори.

Така че ако сте един от милионите любители на телевизията, които не могат да си представят гледането на телевизия без функцията за „изместване във времето“ (time shifing), за нея трябва да сте благодарни на TiVo.

 

8. GPS

Твърде вероятно е вие да сте се натъкнали на системата за навигация GPS в кола, наета от фирмата Hertz. Тази компания инсталира за първи път през 1997 година в колите, които дава под наем, своята система NeverLost.

По онова време навигацията чрез GPS бе доста скъпо удоволствие. Още по-лошо – изкуствените спътници за глобално позициониране, които бяха собственост на правителството на САЩ, преднамерено бяха пренасочени за гражданска употреба. През 2000 г. американското правителство разреши употребата за граждански цели на военния GPS сигнал. Тогава точността на ориентирането към обекти (pinpoint accuracy) и указанията за всеки завой поотделно станаха реалност.

По данни на Forrester Research днес около 31 процента от възрастните хора в САЩ използват мобилни системи за навигация. GPS устройства, вградени в коли, дават указания за всеки завой поотделно. В случай че пропуснете завой, маршрутът ви се преизчислява автоматично. Много системи дават и указания чрез реч, с различни гласове – от грубия Snoop Dogg до по-приятния женски глас Every Lady.

През последните няколко години GPS навигацията намира място и в смартфони, като iPhone, като за целта се използват специални приложения, които могат да се изтеглят от интернет. Доставчиците на услуги за клетъчни телефони предлагат услуга за GPS навигация „завой по завой“ срещу такса от около 10 USD на месец.

Но GPS не се използва само за указания за шофиране. Днес все повече хора използват тъй наречените „географски етикети“ (geotagging), с които добавят информация за географската ширина и дължина към снимки, видеоклипове и географски карти. Сега вече можем да нанесем снимки от наше туристическо пътуване на географска карта и дори да въведем географската дължина и ширина на някой ресторант или хотел, намиращ се на затънтено място в провинцията, в който искаме да се върнем отново.

Именно в това се състои красотата на GPS: тази услуга не само ни казва накъде отиваме, но и къде вече сме били.

 

9. Windows XP

Ние направихме за първи път преглед на Windows ХР през септември 2001 година. Високо оценихме това, че съчетава поддръжката на софтуер и хардуер, характерна за Windows 98, със защитата на Windows NT. Всъщност ние тогава обявихме Windows ХР за „най-новата – и със сигурност най-великата – операционна система на Microsoft досега“.

Колко далновидна декларация сме направили тогава! Днес, девет години след нея, Windows ХР в дългосрочен план е най-популярната операционна система в света. Windows ХР все още владее около 62 процента пазарен дял, докато новата Windows 7 все още притежава 7 процента. Добрата стара ХР обикновено се доставя предварително инсталирана на нетбуците – най-новата категория компютри.

Освен това за първи път в историята на софтуерната индустрия Microsoft предложи връщане (downgrade) към ХР за определена категория клиенти, закупили отчайващата операционна система Vista.

Какво, прочее, прави Windows ХР толкова велика? Това бе първата операционна система, ориентирана към обикновения потребител и разработена от Microsoft на базата на ядрото и архитектурата на Windows NT. Но в нея бяха запазени възможностите на Windows 98 за работа на игри и остарял хардуер. DOS кодирането, което бе видимо в предишните операционни системи на Microsoft, вече го нямаше, а Синият екран на смъртта бе, общо взето, победен и изчезна.

В Windows ХР бяха въведени нови възможности за мрежова връзка (в това число с безжични мрежи); възможности за връзка с пътуващи потребители; защитна стена за връзка с интернет; и обслужваща програма за контрол на „бисквитките“ (cookies), идващи от уеб. Много ни хареса и дебюта на Windows Media Player и автоматичната поддръжка на цифрови фотоапарати.

С Windows ХР Microsoft „се прицели“ към някои възможности, които предстоеше да станат знакови и определящи за предстоящото десетилетие. Едва ли някога в Редмънд са предусещали по-точно бъдещето.

10. Apple iMac

Когато на 6 май 1998 година Стийв Джобс се появи на сцената, за да представи първия iMac, той обеща, че iMac ще обединява „привлекателността на интернет с простотата на Macintosh.“

Със същия успех той нарече iMac „един невероятно великолепен“ многофункционален компютър.

Правени се многократни опити за „бракосъчетание“ на монитор и изчислителен блок на персонален компютър, но никога не е правено с такъв замах и показност както при iMac. През изминалото десетилетие Apple представи цяла поредица многофункционални компютри iMac с LCD екрани, които бяха невероятно функционални, с елегантен дизайн и с все по-достъпни цени.

Най-първият iMac с LCD екран G4 – можеше да се похвали с изцяло нов и красив дизайн. Неговият 15-инчов екран бе монтиран на стабилна конзола над овална основа, в която бяха поместени дънната платка, процесорът, оптическото устройство, твърдият диск и други вътрешни компоненти. В бъдещите издания на iMac Apple добави иновации, които впоследствие бяха много копирани от други производители: вградена уебкамера; DVD устройство, в което дискът се поставя в прорез; вградена безжична мрежова карта Wi-Fi; и безжична клавиатура и мишка. Всеки нов модел бе същинско чудо с по-красив и по-изчистен дизайн. Най-често на предния панел липсваха високоговорители, бутони за управление или портове. Вместо това портовете са подредени вертикално на задния панел.

Други производители са се опитвали да копират iMac, но нито един от техните модели не може да се сравнява с оригинала. iMac все още е перфектно съчетание от стил и производителност, при това на достъпна цена.

 


Съдържание: