Високите технологии идват на помощ
Високите технологии идват на помощ

PCMagazine, Брой 4
Категория: Интернет , уеб , Телекомуникации , Събития , Технологии
Етикети: Интернет , уеб технологии , високи технологии
PC MAGAZINE
13.4.2010

Високите технологии  идват на помощ

Когато на 12-ти януари тази година карибската държава Хаити бе сполетяна от разрушително земетресение, много американци се почувстваха безпомощни, наблюдавайки как усилията за спасяване на пострадалите и за облекчаване обстановката бяха възпрепятствани от разрушената инфраструктура, от липсата на организация и други логистични проблеми. Храната, медицинската помощ и работната ръка бяха просто недостъпни за тези, които имаха най-голяма нужда от тях – те или бяха заседнали в складовете на летището, или изоставени някъде по пътя от него до Порт О Пренс. Но индустрията на високите технологии се мобилизира, за да промени всичко това. Някои предложиха форуми, за да информират и да ни държат в течение за начините, по които можем да изпращаме дарения. Други сами правят дарения с оборудване и финансови средства.

Мобилизация на уеб

Във Facebook например бе стартирана страницата „Global Relief “, проектирана с цел да се популяризират мерките и усилията за даване на адекватен отговор на природните бедствия. Инициативата Help Earthquake Survivors in Haiti „да помогнем на оцелелите от земетресението в Хаити“, организирана от Oxfam America, вече събра 33 000 USD чрез Facebook Causes. Срещу 70 кредита, всеки от членовете във Facebook може да закупи благотворителен подарък „Water for Haiti“ „Вода за Хаити“, спонсориран от Oxfam. С това всеки осигурява по една кана чиста вода за оцелелите. Американският Червен кръст и организацията Partner in Health също събраха хиляди долари чрез Facebook Causes.

„Опустошителното земетресение в Хаити показа каква важна роля играе интернет за установяване връзка между хората от цял свят във време на трагедия“, писа в едно електронно съобщение говорителят на Facebook Ендрю Нойс.

А съоснователят на Twitter Бъз Стоун писа в един свой постинг в блог, че „атмосферата в централата на Twitter е натежала и просто е просмукана от Trending Topics. Преобладаващата част от потребителите в Twitter се чувстват така“.

Стоун отбеляза, че голям брой организации приемат дарения и съветват членовете да се присъединяват към групи като Red Cross (@redcross) (Червен кръст) и Oxfam (@oxfam). Освен че дари два милиона долара на организациите, събиращи помощи за Хаити, Google даде възможност на потребителите да извършват дарения направо на организациите UNICEF или CARE с помощта на Google Checkout.

Установяване на връзки

Telecoms Sans Frontieres създаде два екипа за реакция в извънредни ситуации в Хаити. Задачата им е да създават аварийни телекомуникационни центрове, за да могат спасителите да провеждат безплатни двуминутни разговори с цял свят, свързани с жителите на Хаити, напуснали родните си места заради земетресението.

Друга група, наречена NetHope, замина за Хаити, за да установи връзка чрез спътника VSAT с помощта на WiMAX, за да бъде възстановена интернет връзката на организациите, които извършват спасителни и възстановителни дейности там. Според една статия, писана от главния изпълнителен директор на NetHope Уилям Бриндли за вестник Te Hufngton Post: „Когато им бъде възстановена връзката, агенциите ще имат необходимите инструменти, за да ускорят доставките на най-необходимото. Така ще се ускорят и дейностите по възстановяване и повторно изграждане на инфраструктурата, а това е следващата жизненоважна стъпка във фазата на извънредна помощ“.

За да могат спасителните дейности да продължават и през нощта, американската компания Sol Inc., която изгражда системи за осветление, захранвани от слънчева енергия, осигури 300 000 улични лампи на слънчеви батерии за унищожената от земетресението страна. Освен това Sol Inc. изпрати специален екип, който да провери дали лампите са монтирани и се използват според предназначението им.

От своя страна, правителството на САЩ също осигури високотехнологична помощ на Хаити. Според сенатора от Масачузетс Джон Кери, компанията CapRock Communications, доставчик на сателитни услуги, осигури връзка и поддръжка чрез спътник на частите на Американския морски пехотен корпус в Хаити. Компанията за сателитни връзки чрез мобилни устройства Inmarsat също осигури терминали за своята Broadband Global Area Network (BGAN, широколентова глобална мрежа), на TSF, а DBSD Satellite Services осигури на правителството на САЩ сателитен капацитет в S-честотния диапазон за осъществяване на двупосочна мобилна комуникация или излъчване на видеоуслуги в цяло Пуерто Рико. В едно свое публично изявление, Джон Кери каза, че макар, че първоналният поток от помощи е високо оценен, нужни са постоянните усилия на високотехнологичната индустрия и други индустрии, за да се окаже реална помощ на хората от Хаити.

„Ние трябва да помагаме и утре, и вдруги ден – каза Кери. – Следващия месец и по-следващия. И дори догодина“. – Клой Олбънизиъс, Трой Дрейър и Ерик Рий. спеЦиална мрежа Извънредният телекомуникационен център на компанията TSF в Хаити.


Съдържание: