Първият телефон на Google: добър, но не и великолепен
Първият телефон на Google: добър, но не и великолепен

PCMagazine, Брой 4
Категория: Технологии , Мобилни технологии , Електроника
Етикети: Google , Android смартфон , Google Nexus One
PC MAGAZINE
13.4.2010

Първият телефон на Google:  добър, но не и великолепен

Най-лошото на Google Nexus One е... Google. Nexus One е най-мощният и най-елегантният от серията Android. Той осигурява на техническите специалисти невероятния шанс да се сбъднат мечтите им за телефон с Linux. Хардуерът му е трогателно красив. Но заради лишения му от емоционалност интерфейс и при минималния опит на производителя по отношение на продажбите на дребно и поддръжката Nexus One не е подходящ избор за средния купувач на смартфон. При това той не представлява заплаха нито за iPhone, нито за Motorola Droid.

Този красавец с размери 11,94 на 5,84 на 1 см тежи 130.4 грама и на външен вид е необичайно елегантен и солиден. По-голямата част от предния панел на телефона е заета от 3.7-инчов сензорен екран, който възпроизвежда отлично графика. Телефонът се доставя със 180 МВ вградена памет и с карта с памет 4 GB, която може да се разширява до 32 GB. Макар че Nexus One притежава най-бързия процесор сред телефоните, разпространявани в САЩ, неговите сензорни бутони в някои случаи работят бавно, а липсата на мултисензорни (multitouch) функции е голям пропуск на разработчиците на иначе приличната софтуерна клавиатура на телефона. Освен това Google е разкрасила интерфейса на Android. В новата си версия 2.1; той притежава „живи“ анимирани тапети и неанимирани, но по-добре изглеждащи колекции от снимки. Що се отнася до мултимедията, този телефон успя да възпроизведе много добре аудиофайлове MP3, AAC, WAV и OGG. Той възпроизведе видеоклипове MPEG4 Simple Profle, но видеоклиповете H.264 страдаха от пикселизиране и пропуснати кадри. Освен това 5-мегапикселният цифров фотоапарат направи необичайно резки снимки.

При проведените тестове Nexus One демонстрира приемливо качество на звука, особено когато бе активиран новият, модерен инструмент за премахване на шума. Макар че за този модел се знае, че има проблеми с 3Gфункциите, при изпитанията аз не забелязах нито един. 1-гигахерцовият му процесор Snapdragon премина като фурия през еталонните тестове. Той доказа, че е много по-бърз от другите телефони Android, в това число от Motorola Droid. Производителността на графичната му подсистема също е малко подобрена: Nexus One постигна резултат от 26.7 кадъра в секунда (frames per second (fps)), докато Droid постигна само 20.8 fps. Животът на батерията на Nexus One е много добър за телефон от трето поколение; при теста за живот на батерията той постигна резултат 6 часа и 25 минути.

Ако Google Nexus One се продаваше и поддържаше от T-Mobile и бе „облечен“ в потребителския интерфейс Sense UI на HTC, аз направо щях да се влюбя в него. Но в настоящия си вид Nexus One направо крещи, че е в бета-версия във всяка област, в която контролът се държи от Google: софтуер, продажби, обслужване, поддръжка. – Саша Сиган


Съдържание: