Обзорен тест на асемблирани конфигурации
Обзорен тест на асемблирани конфигурации

PCMagazine, Брой 4
Категория: Хардуер , CPU & компоненти
Етикети: графични карти , тестове , хардуер , асемблирани конфигурации
PC MAGAZINE , Добрил Доков
13.4.2010

Обзорен тест на асемблирани конфигурации

Тъй като по-голямата част от потребителите, купуващи си компютърна конфигурация, не са специалисти на тема компютърен хардуер, съвсем логично е да се допусне, че ще им е от полза сравняването на няколко разнообразни предложения. именно това е и целта на тази статия, в която обаче сме отишли една крачка по-нататък – освен сравнението на тяхната производителност сме взели предвид и цената, на която можете да станете собственик на въпросните системи, давайки ни в крайна сметка така често споменаваното съотношение „цена/производителност“.

Доста често се случва купувачите да бъдат подлъгани от някоя характеристика на даден компонент, смятайки я за по-важна от наистина важните елементи. Един от най-често срещаните примери, които могат да се посочат, е при графичните карти – доста производители предлагат модели, които макар и със слаб графичен процесор са комбинирани със зашеметяваща по обемите си памет, например 1 GB. За съжаление потребителите, подлъгали се по тези данни, остават неприятно изненадани от производителността на видеокартата.

За да се избегне подобна ситуация при цялостно асемблираните системи, решихме да направим сравнителен тест на няколко конфигурации, комбинирани и предлагани от няколко различни родни фирми. Тези конфигурации ни бяха предоставени от фирмите, които са ги асемблирали, и могат да се намерят там на съответната цена, стига да си изберете най-подходящата за вас според проведените от нас тестове. А самите тестове в случая включват не само игри, но и различни програми, оценяващи цялостната производителност на системата – факт, който със сигурност интересува широк кръг от купувачи.

За да съпоставим възможностите на различните системи, ще вземем предвид и цената, която трябва да се заплати за тяхното придобиване. По този начин всъщност изчисляваме реалното съотношение цена/производителност под формата на коефициент, като зависимостта е следната – колкото повисока е стойността на този коефециент, толкова по-добре е това за потребителите.

Изчисляването на коефициентите е разпределено в две групи – за игри и програми, като не е изненадващо, че някои от конфигурациите се представят отлично в едната група, но има какво да се желае в другата. Причината за това е съвсем проста – не добре балансираните системи, каквито например биха били такива с мощен процесор и слаба видеокарта, биха постигнали отличен коефициент при програмните тестове, но ще изостанат от конкурентите си при игровите тестове. Изчисляването на коефициента става по съвсем прост начин – сумираме постигнатите от системата точки за всяка от двете групи (игри + програми), след което разделяме съответния сбор на цената, която се изисква да платим за купуването на системата. Така получаваме кофициент, показващ именно съотношението цена/производителност – нещо, което със сигурност интересува хората, търсещи максималната производителност за парите, които дават.

За да разберем какви са възможностите на системите и да натрупаме данни за извеждане на коефициента, за който говорим, използвахме комплект от игрови заглавия и тестови програми. Програмите, които използвахме, включваха Cinebench R10 в 32 битовата му версия, собствения тест на WinRAR 3.73b, програмата POV-Ray 3.6 в режим, възползващ се от SSE2, и многонишковата програма Mr.H CPU Benchmark. Игровите заглавия, използвани за тестовете, включваха повечето от популярните нови игри, като дори тези, притежаващи възможност за работа в DirectX 11, бяха стартирани под DirectX 10, за да се уеднаквят условията на теста. Игрите включваха следните заглавия: Metro 2033, FarCry 2, S.T.A.L.K.E.R. – Call of Pripyat, Lost Planet: Extreme Condition – Colonies Edition, Resident Evil 5, Call of Juarez, World in Conflict, Unigine Heaven Demo, както и програмите 3DMark 2006 и 3DMark Vantage, от които се вземаше цялостната оценка на системата. Настройките, при които бяха тествани системите, бяха следните: разделителна способност 1680х1050, изключен антиалайсинг, зададено максимално ниво на качество на филтрация на текстурите и 16хАF, както и съответните за играта максимални настройки. Операционната система беше съответната предварително инсталирана от фирмата за всяка конфигурация, като в случая за всички системи беше Windows 7 в 64или 32битова разновидност.

Избор на редактора:

Roldex RX 6357 Quadro

Първата система, която ще разгледаме, ни беше предоставена за тестовете от фирма Roldex. Въпросната система RX 6357 Quadro се предлага на цена от 979 лв. с включено ДДС, като освен системата към нея получаваме също така клавиатура и мишка. Самата система се състои от дънна платка Biostar A785G3 с чипсет AMD 785, поддържащ Socket AM3 и DDR3 памет. Процесорът в конфигурацията беше AMD Athlon II X4 620, работещ при тактова честота от 2.5 GHz. Системата разполагаше с общо 4 GB DDR3-1333 MHz памет, като благодарение на 64-битовата си операционна система успяваше да се възползва пълноценно от тях. Графичната карта беше доста добре подбрана за балансиране на системата и представляваше Force 3D Radeon HD 5750 с 1 GB памет.

 

Твърдият диск беше модел Samsung HD103SI SATA II с обем 1 ТВ и скорост на въртене на плочите 5400 об/мин. Освен него RX 6357 Quadro беше окомплектован също така с оптично записващо устройство, поддържащо CD и DVD. Кутията, в която е поставена системата, е доста стилна и включва захранващ блок Linkworld с мощност 420 W. Отчитайки това, стигаме до извода, че тази мощност е доста скромна и е добре да се има предвид при потенциален бъдещ ъпгрейд на системата. Друга особеност е използваната кутия, която, макар и имаща отличен дизайн, има малки размери и не би могла да побере пълноценна АТХ дънна платка – още нещо, което е добре да се има предвид при ъпгрейд на системата. Охлаждането на процесора е боксовият вариант, предлаган от AMD като допълнение към процесорите на компанията.

Благодарение на отличното си балансиране от хардуерна гледна точка системата се представи отлично в тестовете, независимо дали става дума за игри или програми. Очевидно е, че изборът на тази система ще ви осигури оптималната производителност, остава да изчислим на каква цена. Сумирайки резултатите от точките, постигнати в игровите тестове, получаваме като отговор коефициент от 21.448. Що се отнася до програмите, при тях системата получава коефициент от 38.867 точки. Естествено сами по себе си тези числа не означават нищо, затова нека ги разгледаме в съпоставка с постигнатите от другите системи коефициенти. Припомняйки си, че по-високият кофециент означава и по-добро съотношение цена/ производителност, виждаме, че както при игрите, така и при програмните тестове RX 6357 Quadro притежава най-високите коефициенти, поради което и получава приза „Избор на редактора“.

Plesio Turbo-X System

Втората система, която ще разгледаме, ни беше предоставена от Plesio, като цената й е 831.20 лв. с включено ДДС. За разлика от предложението на Roldex тук системата е изградена около платформа на Intel. Дънната платка, която е използвана, представлява Intel Desktop Board DH55TC с чипсет Intel H55, осигуряващ поддръжка на всички бъдещи процесори на компанията за Socket LGA 1156. Самият процесор представлява Intel Pentium Dual Core G6950 с тактова честота 2.8 GHz. Паметта на конфигурацията е с обем 4 GB и е тип DDR3-1333 MHz. Използваната графична карта е TwinTech Graphics GeForce GT 240 с 1 GB DDR3 памет. Твърдият диск на системата е с обем 1 ТВ и е модел Western Digital Caviar Green WD10EARS SATA II 3Gbps, притежаващ собствена кеш памет с обем 64 МВ. Оптичното устройство е LG SuperMulti CD/DVD RW GH22NS40, използващо SATA интерфейс.

Кутията, с която е окомплектована конфигурацията, има по-традиционен дизайн, но пък за сметка на това е с доста по-големи размери и осигурява безпроблемна съвместимост с бъдещи ъпгрейди, изискващи смяна на дънната платка. Захранващият блок, който е използван, е модел Premier DR-8460BTX с мощност 450 W и е добре да се има предвид, че при евентуален ъпгрейд на системата може да се наложи неговата подмяна. Комплектът към системата включва също така клавиатура и мишка, а използваното охлаждане на процесора е боксовото, с което по принцип се окомплектоват процесорите на Intel.

 

Макар и да е окомплектована с относително бърз процесор, системата на Plesio всъщност не е добре балансирана от гледна точка на игровата производителност. Графичната карта от семейството GeForce GT 240 на Nvidia има ниска производителност и като цяло спъва сериозно конфигурацията в повечето тестове, като в крайна сметка това се вижда най-добре при получените коефициенти цена/производителност. Макар и с по-ниска цена с около 100 лв. в сравнение с предложението на Roldex, конфигурацията на Plesio успява да постигне коефициент при игрите със стойност 13.558 – значително под показаните от първенеца резултати.

Нещата до известна степен се променят при коефициента цена/производителност при програмните тестове – тук системата успява да постигне коефциент със стойност 31.117. Макар и отново по-нисък в сравнение с коефициента на системата, заела първо място, този път разликата не е толкова фрапантна и показва, че конфигурацията има какво да покаже и може да ви служи добре. За съжаление спестените 100 лв. от избора на графична карта Nvidia GeForce GT 240 спъват прекалено много системата в игровите тестове и влошават твърде много съотношението й цена/производителност, за да може да се препоръча като подходящ избор. И все пак, ако въпросните 100 лв. за вас са от сериозно значение при подбора, то конфигурацията на Plesio е подходящ избор, макар и с по-лоша производителност в игрите.

Избор за най-добра покупка

Kонфигурация Ardes System

Третата система, която ни беше предоставена за тестове, беше конфигурацията на фирма Ardes, предлагаща се на цена от 1049 лв. с включено ДДС. За тази цена отново получавате система, базирана на платформа на Intel, като в случая е използван малко по-мощен процесор и значително по-добра дънна платка. Тя е Gigabyte GA-P55-UD3L, използваща чипсет Intel P55, и предлага доста солидна производителност в комплект с поддръжка на всички бъдещи процесори на Intel за Socket LGA 1156. Самият процесор е Intel Core i3 530 с тактова честота 2.933 GHz, като е използвано боксовото охлаждане, с което се окомплектоват процесорите от Intel.

 

Паметта, с която разполага системата, е с обем 4 GB и е тип DDR3-1333 MHz, като графичната карта е AMD Radeon HD 5670 с 512 МВ GDDR5 памет. Твърдият диск на конфигурацията е Samsung с обем 500 GB SATA II 3 Gbps със скорост на въртене на плочите 7200 об/мин, което повишава доста неговата производителност. Оптичното устройство е модел GH22NS50 SATA на LG и поддържа запис и четене както на CD, така и на DVD дискове.

Обръщайки поглед към кутията, всъщност разбираме каква е причината за малко по-високата цена на конфигурацията на тази фирма – кутията под въпрос е Cooler Master Elite 334 в комбинция BEST BUYс бавнооборотна (но все пак с висока стойност на CFM) перка с диаметър 120 мм. Захранващият блок също ще ви гарантира стабилност дори и при бъдещи ъпгрейди – той е модел Cooler Master RS400-PCAP-A3 с мощност 400 W и 120 мм охлаждащ вентилатор. Определено системата е доста добра стартова точка, от която да започнете бъдещите си ъпгрейди и подобрения.

Игровият коефициент, постигнат от тази система, отново изостава в сравнение с първенеца при тестовете, но за разлика от предишната разглеждана система тук все пак имаме малко по-добро представяне – 15.696. От гледна точка на постигнатите от системата кадри в игровите тестове може да се каже, че макар и по-слаба, тя все пак на много места успяваше да се изкачи до второто място. При програмните тестове ситуацията е доста идентична, като производителността на системата й осигурява второто място в някои от тестовете. Коефициентът, постигнат от нея при тези тестове, е 32.543.

В крайна сметка, като добавим към двата коефициента особеностите на системата – качествената кутия и марково захранване, осигуряващо ни бъдеща платформа за стабилна работа или хардуерни ъпгрейди, ще открием, че макар и малко по-скъпа, системата, предложена от фирма Ardes, все пак има своите достойнства. Ако сте склонни да жертвате част от производителността в името на по-късно усъвършенстване, но да се сдобиете с отлична кутия, дънна платка, захранване и твърд диск, то определено това е подходящият за вас избор.

Vali System

Следващата система, която ще разгледаме, ни беше предоставена за тестовете от фирма Vali Computers. Тя се предлага на цена от 1169 лв. с включено ДДС и е базирана на платформа Intel. Дънната платка при тази конфигурация отново е на Gigabyte – GA-P55-US3L с чипсет Intel P55 и поддръжка на всички процесори на Intel за Socket LGA 1156. Процесорът на системата е Intel Core i3 530 с тактова честота 2.933 GHz, а охлаждането му е стандартното към „бокс“ комплекта. Паметта на системата е с обем 4 GB и е тип DDR3-1333 MHz. Графичната карта е Nvidia GeForce GT 240 с 512 МВ памет, а както вече стана ясно, от нея не може да се очаква особено висока производителност.

Оптичното устройство и твърдият диск са съответно Optiarc CD/DVD RW SATA и Western Digital Caviar Blue с обем 500 GB и собствена кеш памет с обем 16 МВ. И двете устройства поддържат и работят с интерфейс SATA II 3 Gbps, гарантиращ максимално висока скорост на трансфер на данните. Кутията, с която е окомплектована системата, е с доста симпатичен семпъл дизайн, като моделът е Spire SPD-202B. Захранващият блок отново е на Spire, което означава, че ще ви осигури нужната стабилност при работа и евентуален бъдещ ъпгрейд. Неговата мощност е 420 W, а самият модел е Spire ATX-420W-PFC-N-PSU с охлаждащ вентилатор с диаметър 120 мм.

 

Както може да се види от постигнатите резултати, производителността на тази система е на по-ниско ниво от предлаганата от първенеца в тестовете. В комбинация с по-високата цена това едва ли ще доведе до добро ниво на игровия коефициент и това наистина е така – системата постига коефициент в игровите тестове от 12.727 точки. Що се отнася до програмните тестове, там нещата отново поставят конфигурацията в подобна ситуация – коефициентът, постигнат от нея е 27.934 точки.

Макар на пръв поглед да изглежда, че системата предлага твърде малко за цената си, това всъщност не е точно така. Комбинацията от марковото захранване с реална мощност и практичната кутия с изчистен дизайн ни осигуряват доста добра отправна позиция за бъдещи ъпгрейди, така че е добре да се обмислят нещата и от тази гледна точка.

Multirama PC Partner BS6522-G50

Последната конфигурация, която ще разгледаме, е моделът PC Partner BS6522-G50, предоставен ни от Multirama. Той може да се закупи оттам на цена от 639 лв. с включено ДДС. Системата е изградена около платформа на Intel, като този път не се използва Socket LGA 1156, а доста поостарелият Socket LGA 775. Дънната платка, която е използвана, е ASRock G41M-VS с чипсет Intel G41 и DDR2 памет. Процесорът, с който е окомплектована конфигурацията, е Intel Pentium Dual Core E6500 с тактова честота 2.93 GHz. Паметта, с която разполага системата, е с обем 3 GB и е тип DDR2-800 MHz. Използваната графична карта е Nvidia GeForce GT 220 с 1 GB памет, която несъмнено ще е с доста ниска производителност и ще спъва системата, пречейки на по-доброто й представяне.

 

Твърдият диск на конфигурацията е Western Digital с обем 480 GB, използващ интерфейс SATA II 3Gbps. Оптичното устройство е представено от модела TSST CD/DVD RW SH-S223C. За съжаление не е ясно какъв е моделът на използвания захранващ блок, тъй като системата ни беше доставена облепена със стикери, възпрепятстващи отварянето на кутията. Това не е никак добре, тъй като не става ясно какъв е запасът от мощност, с който разполага конфигурацията, на свой ред отразяващ се на потенциалния овърклок или бъдещ ъпгрейд.

Коефициентите, постигнати от конфигурацията, бяха съответно 15.333 за игровите тестове и 39.486 при програмите. Ако трябва да сме честни, въпреки показания по-висок коефициент в игрите в сравнение с някои от другите системи, тази конфигурация би могла да се препоръча само в случай, че на първо място по важност е ниската цена. Предвид използваните компоненти, които са на крачка да бъдат наречени „морално остарели“, и малко по-ниската производителност в програмните тестове, тази конфигурация определено трудно може да има други достойнства освен ниската си цена. Въпреки това, ако си търсите компютър, който да ви служи основно за работа и един от най-важните критерии е ниската цена, то определено си заслужава да обмислите предложението на Multirama. Добрил Доков


Съдържание: