Noctua NH-C12P SE14 – малки размери, голяма производителност?
Noctua NH-C12P SE14 – малки размери, голяма производителност?

PCMagazine, Брой 4
Категория: Хардуер
Етикети: процесорни охладители , Noctua NH-C12P SE14 , Noctua
PC MAGAZINE , Добрил Доков
13.4.2010

Noctua NH-C12P SE14 –  малки размери, голяма  производителност?

Още с излизането на първите модели охладители на компанията Noctua името й стана нарицателно за висока производителност при почти нищожно ниво на шума. Съвсем естествено Noctua продължи да разработва и представя модели, спазвайки тази традиция, и днес може да се каже, че е налице доста богата гама от предложения за всеки вкус. Едно-единствено нещо липсваше обаче – охладител с по-скромни размери, подходящ за използване в тясна кутия. Е, благодарение на модела NH-C12P SE14 това вече е минало, а вследствие на използвания новаторски вентилатор с диаметър 140 мм ефективността на охлаждането би трябвало да е значително по-висока.

Ако трябва да сме точни, моделът NHC12P на Noctua беше наличен на пазара от известно време. Новото при него обаче е добавената в комплекта перка с диаметър 140 мм – моделът NF-P14 FLX, имащ, меко казано, уникални характеристики. На първо място, това е производителността й при стандартните за нея обороти на въртене от 1200 об/мин – според спецификацията на Noctua вентилаторът успява да „избута“ малко над 110 кубични метра за час! Ако това не ви се вижда кой знае какво постижение обърнете внимание на шума по време на работа – 19,6 децибела. Само за сравнение ще споменем, че повечето стандартни уреди за измерване на нивото на шума започват отчитането си от 20 децибела. Друго предимство на модела е възможността той безпроблемно да се инсталира на местата, предвидени за вентилатори с размер 120 мм, тъй като разположението на отворите за монтаж съвпадат с тези на по-малките вентилатори.

Но стига за вентилатора, тъй като комплектът всъщност включва не само него, но и охладителят NH-C12P. За разлика от досегашните модели на Noctua при които се разчита на варианти на темата кула, този охладител залага на малко по-нетрадиционен дизайн. Естествено, за да се възползва от максимално голяма площ от радиатора, налице са топлопроводи, но освен тях имаме и директна връзка на част от ребрата с основата, контактуваща с процесора. Доколко това има ефект е под въпрос, тъй като според повечето изследвания топлопроводите всъщност предават топлината по-бързо, отколкото е способен да я проведе алуминият. Самите топлопроводи са общо шест и имат диаметър 6 мм.

Самата основа е изключително добре обработена в зоната си на контакт с процесора и отново се забелязва типичната за моделите на Noctua повърхност на плоскостта. Може би вече ви е направило впечатление, че за разлика от повечето други охладители от висок клас, където се разчита на огледалната полировка, при Noctua повърхността наподобява изключително фино набраздяване. Доколко това е въпрос на целенасочена обработка е трудно да се каже, но при инсталацията на охладителя прави впечатление, че тези микроканали успяват изключително ефективно да изтласкат излишната термопаста извън повърхността на процесора.

Тъй като статичното налягане, създавано от вентилатора, е относително ниско поради ниските обороти на въртене на перката, разстоянието между ламелите на радиатора е по-голямо в сравнение с моделите охладители, използващи по-високооборотни перки. Като вземем предвид ориентацията на радиатора, това би могло да се посочи като проблем, тъй като ограничената площ не позволява да се поберат поголям брой ламели. В крайна сметка това не е толкова фатално, тъй като охладителят успява да се справи (макар и леко на косъм) с охлаждането на процесори, които определено отделят доста сериозна топлина, но за това по-късно.

Комплектът към Noctua NH-C12P SE14 включва самия охладител, туба с термопаста Noctua NТ-H1, както и всички необходими модули за използването му в системи с процесор на Intel или AMD. Поддържаните платформи включват всички модели на Intel за Socket LGA 1366, LGA 1156 и LGA 775, както и на AMD за Socket AM2+ и Socket AM3. Закрепването на охлаждащия вентилатор към радиатора е изключително лесно и става посредством скоби, а като подложка, изолираща вибрациите, служи специален материал, разработен от 3М.

Тестове и резултати

За да сравним ефективността на Noctua NH-C12P SE14, ще го поставим рамо до рамо с един от най-добрите въздушни охладители в световен мащаб. Става дума за модела NH-D14, който отново е производство на Noctua и определено може да се посочи като един от еталоните за ниско ниво на шум и изключително висока ефективност. Тъй като между процесорите на Intel и AMD има доста сериозни разлики в чисто физическо отношение (разположение на чипа на подложката и неговите размери под IHS), за да получим максимално изчерпателна информация, ще тестваме двата охладителя на две системи.

 

Първата от тях е дънна платка ECS A785GM-M с процесор AMD Phenom II X4 965, работещ при тактова честота от 3.85 GHz. Втората тестова система е базирана на дънна платка MSI P55-GD80 с процесор Intel Core i7-870, също работещ при тактова честота 3.85 GHz. И при двете системи операционната система е Microsof Windows Vista Ultimate Edition Service Pack 1 и работят с по 2 GB DDR3-1333 MHz памет. Добре е да се има предвид, че всички тестове са провеждани на отворен стенд, така че, ако използвате някой от охладителите в затворена кутия, може би ще трябва да очаквате около 2-3 до 5 градуса по-висока температура.

За измерване на температурата на процесора използвах програмата Lavalys Everest Ultimate Edition, като е важно да се отбележи, че отчитаната температура беше тази на ядрата в кристала на чипа, а не тази от датчика на IHS капачката. За натоварване на процесора използвах Prime95, като беше стартирана по една нишка за всяко процесорно ядро (дори виртуалните при Core i7 870). Данните за максималната постигната температура бяха взети 15 минути след последната промяна, отчетена от Everest Ultimate. Що се отнася до температурата при ненатоварен режим, там отчетените данни бяха взети след първоначален старт на системата и изчакване на 15 минути за стабилизиране на показанията.

Както може да се види от резултатите, представянето на NH-C12P SE14 е малко по-добро при процесорите на AMD. За това си има съвсем конкретна причина и тя се крие в размера на кристала на процесора. Докато при Core i7 870 на Intel размерът на кристала е малко по-малък, при Phenom II X4 965 той е по-голям и обхваща повече от топлопроводите. Това важи както за NH-C12P SE14, така и за NH-D14, като и двата охладителя успяват да отнемат по-ефективно топлината от процесора на AMD.

При ненатоварен режим разликите (макар и в рамките на 2 до 3 градуса) показват, че по-голямата ефективна площ на NH-D14 му помага да се справи с отделянето на топлината по-добре. При повишаване на товара на процесора играта доста загрубява, като NH-C12P SE14 дори стига до максимално поносимите технологични граници на температурата за процесора на AMD, макар и да не успява да ги прехвърли. Тук разликата в ефективната разгъната площ на радиаторите на двата охладителя си проличава още по-силно – Noctua NH-D14 определено е логичният избор, ако имате нужда от максималната възможна ефективност. За съжаление обаче, ако нямате необходимото за неговата инсталация място в кутията, ще трябва да обмислите или смяна на кутията, или редуциране на овърклока и използване на NH-C12P SE14.

В крайна сметка, ако трябва да избирате ефективен и изключително важно – тих охладител, добре е да имате предвид, че в това отношение не са много продуктите, които ще могат да се конкурират с Noctua NH-C12P SE14 при еквивалентни размери. Едва ли може да се намери по-подходящо предложение не само когато става дума за НТРС системи, но и изобщо за домашна конфигурация, в която ниското ниво на шум също е от значение. –

Добрил Доков


Съдържание: