MSI Radeon HD 5770 HAWK
MSI Radeon HD 5770 HAWK

PCMagazine, Брой 4
Категория: Хардуер , Графични карти
Етикети: хардуер , графична карта , MSI Radeon HD 5770 HAWK
PC MAGAZINE , Добрил Доков
13.4.2010

MSI Radeon HD 5770 HAWK

Ако търсите висока производителност и поддръжка на DirectX 11, то в момента имате доста беден избор на пазара и той е ограничен до предложенията на ATI от серията Radeon HD 5800. Работата е там обаче, че съществуват и няколко частни случая, при които е възможно да се сдобиете с доста приемлива производителност, но на значително по-ниска цена. Тук се появява новото предложение на MSI от семейството HAWK, използващо не само графичен процесор с фабричен овърклок, но и доста висококачествено и ефективно охлаждане.

Моделът, за който става дума, е именно графичната карта MSI Radeon HD 5770 HAWK, при която е налице не само фабричен овърклок на процесора, но и използване на охладителя TwinFrozr II, който до момента намираше приложение главно при графичните карти от висок клас. Интересното при моделът Radeon HD 5770 HAWK е не само неговият фабричен овърклок, а потенциалът за далеч по-сериозен такъв, осъществен от потребителите. В допълнение към този потенциал имаме и доста приятен бонус – няма нужда да сменяме фабричния охладител, тъй като той вече е предвиден по такъв начин, че да има капацитета да се справи с въпросния сериозен овърклок.

Комплектът към картата включва стандартните за модела модули и елементи – освен графичната карта налице са също така диск с драйвери, ръководство за инсталация и употреба, преходник от DVI към D-Sub сигнал, захранващ преходник от Molex към PCI-Express с шест извода и нещо доста интересно – конектор за измерване на захранващото напрежение на графичното ядро. Този конектор дори си има специално обозначено гнездо на самата графична карта, към което се включва, и чрез мултиметър потребителите могат да отчетат моментното работно напрежение на процесора.

 

Самият охладител е изработен с използването на три топлопровода с диаметър 6 мм, които отвеждат топлината от графичното ядро към алуминиевия радиатор. Той се охлажда от два нископрофилни вентилатора с относително ниски обороти на въртене, което значително редуцира шума, издаван от тях по време на работа. Като цяло решението е изработено така, че да се вмести безпроблемно в двуслотовото разстояние около PCI-Express слота на дънната платка.

Честотите, на които работи картата, са съответно 875 MHz за ядрото и стандартните 1200 МHz (4800 QDR) за GDDR5 паметта. Характеристиките на графичния процесор са идентични с тези на референтните за този модел особености, като единствената разлика е лекият фабричен овърклок. Благодарение на разработения от MSI софтуер Aferburner става възможно да се повиши не само честотата на графичното ядро и паметта, но и захранващото напрежение на процесора, чрез което значително се повишава възможността за овърклок. Естествено едва ли има нужда да споменаваме, че подобно повишаване на напрежението би могло не само да съкрати живота на графичния процесор, но и да го изгори окончателно.

За да проверим какви са възможностите на модела при фабричните му честоти, сравнихме неговата производителност с тази на графична карта Nvidia GeForce GTS 250. Тестовата система се състоеше от дънна платка ECS A785GM-M с 2 GB DDR3-1333 MHz памет и процесор AMD Phenom II X4 965. Резултатите от съответните тестове можете да видите на показаните графики, откъдето се вижда и доста солидната производителност на модела. В заключение можем да добавим, че дори и да не сте фенове на овърклока, MSI Radeon HD 5770 HAWK пак си заслужава, тъй като получавате не само високопроизводителна видеокарта, но и ефективно и тихо работещо охлаждане. – Добрил Доков


Съдържание: