Дали навлизаме в годината на таблета?
Дали навлизаме в годината на таблета?

PCMagazine, Брой 4
Категория: Хардуер , Компютърни системи , Таблети
Етикети: таблетни компютри , таблети
PC MAGAZINE
13.4.2010

Дали навлизаме в годината на таблета?

Концепцията за таблетен компютър не е новост, но благодарение на Apple, тя за пореден път е на гребена на вълната.

Наскоро Apple обяви на всеослушание ново елегантно електронно устройство, предназначено за масите – този път то носи името iPad. Според Apple, то ще промени коренно правилата на играта на пазара на таблетите. Изглежда, днес не само разработчиците на Apple мислят върху тази идея. Дали 2010-та ще стане наистина годината на таблета?

Вероятно предусещайки шума, който по-късно се вдигна около iPad, няколко други производители, като Motorola, Dell, Notion Ink и ICD, представиха нови концептуални модели таблетни компютри на изложението за потребителска електроника Consumer Electronics Show, което се проведе през януари т.г. в Лас Вегас. Също като iPad, тези модели са конструирани с цел извършване на дейности, като сърфиране в уеб, четене на електронни книги и гледане на видео, но без да служат като заместители на вашия основен компютър. Много от тези прототипи на таблетни компютри са произведени от Nvidia – като тези на компаниите Notion Ink и ICD, а също и моделите от платформата Tegra 2. Тази платформа е на базата на централния процесор ARM който се е доказал при смартфоните, и на графичния чипсет Nvidia GeForce, който е добре известен като платформа за възпроизвеждане на видео и игри.

Следва групата на таблетните компютри с променлива конфигурация (convertible tablets) – напълно функционални лаптопи, работещи с операционни системи за настолни компютри. Те имат вградени клавиатури и цифрови писалки, и се използват в търговията, проектирането и дизайна и здравеопазването.

Как да разберем, кой вид таблетен компютър е най-подходящ за вас? „Зависи от това, за какво ви е нужен”, казва аналитикът по лаптопи Сиско Ченг. Ако ви е нужен само за забавление и от време на време за посещения на уеб, и възнамерявате да го носите винаги със себе си, таблетни компютри като iPad и JooJoo са най-подходящи. Но ако имате намерение да съчетаете бизнеса с удоволствията, ще ви трябва нещо по-солидно, като таблетен компютър, чиято конфигурация може да се променя.

Тук ще ви представим една подборка от таблетни компютри и такива с променлива конфигурация. Направили сме оценка на тези, които в момента са на пазара. Останалите скоро ще се появят в магазините, а нашите коментари за тях са на базата на кратките практически тестове, които проведохме.

Таблетни компютри

Apple iPad

 

Тъй дълго очакваният iPad, който ще се появи в магазините през този месец, притежава 9.7-инчов напълно капацитивен мултисензорен екран Multi-Touch IPS, тежи 680 грама и е дебел 1.27 сантиметра. Цената му ще е от 499 USD нагоре, но ще е значително по-ниска от първоначалните прогнози на много аналитици, които говореха за цени от порядъка на 1000 USD. В iPad са вградени технологиите Bluetooth 2.1 и 802.11n Wi-Fi , но възможностите от трето поколение (3G) стават достъпни срещу допълнително заплащане от 130 USD (цените на плановете за услуги от трето поколение (чрез компания AT&T) варират от 14.99 USD до 29.99 USD на месец).

Що се отнася до чипсета, той е 1-гигахерцов Apple A4 и е собствена разработка на Apple – въпреки слуховете, че iPad ще работи с чип на Intel или Samsung. Според Apple животът на батерията на iPad с едно зареждане е 10 часа при работа или 1 седмица в престой. iPad притежава вградена връзка с iTunes Store за възпроизвеждане на музика. Естествено той може да възпроизвежда и видео или чрез iTunes (за филми и телевизионни предавания), или чрез външни приложения като YouTube и YouTube HD. iPad се синхронизира с компютри Mac и PC чрез USB връзка – почти по същия начин като iPhone. Така потребителите могат да прехвърлят съдържание от iTunes, като филми и музика.

 

Четецът за електронни книги за iPad, който предлага Apple – iBooks – е резултат от партньорството на Apple с група големи издателства, които осигуряват съдържание за онлайн магазина с електронни книги iBook-Store. За разлика от Kindle iPad визуализира заглавията в пълни цветове. Анимираният екран позволява на потребителите лесно да прелистват страниците на книгата. Потребителите дори могат да променят шрифта на книгата, която четат. iPad използва почти универсалния формат ePub за книгите си.

За потребителите бизнесмени Apple е разработила специална версия на iWork за iPad, което им позволява да създават чрез него електронни таблици. Освен това те ще могат да преглеждат презентации чрез Keynote, както и PDF файлове чрез Adobe Acrobat. Ползването на приложенията от iWork ще ви струва по 9.99 USD на парче. Те са съвместими с компютри Mac и с различни проектори.

Освен това Apple предлага известен брой принадлежности за iPad, сред които две докинг станции. Първата служи за преглед на снимки и позволява на таблетния компютър да стои прав, за да можете на него да гледате видео и снимки. Другата си има вградена клавиатура, която превръща iPad в напълно функционален нетбук. Шасито на iPad също му позволява да стои изправен. – Брайън Хийтър

Notion Ink

 

Таблетният компютър Notion Ink, най-обещаващият сред моделите Tegra 2, които бяха представени на тазгодишното изложение CES в Лас Вегас, работи с двуядрен централен процесор ARM Cortex A9 и с графичен чипсет GeForce. Централата на компанията производител е в Индия, а ако някой ден това устройство се появи на пазара в САЩ, в него определено ще е вградена твърде много полезна технология. Макар и с корпус, направен от пластмаса, Notion Ink е много удобен за държане: едната му страна е по-дебела от другата, така че да можете да го държите по-здраво. Той има 10-инчов екран с разделителна способност 1024 на 600 пиксела. Екранът му поддържа сензорно управление чрез два пръста едновременно, което работеше перфектно с едно от демонстрационните приложения на Notion Ink.

На гърба на Notion Ink има малък сензорен панел за управление с пръст, така че предният му панел да не се замърсява. Той има вграден акселерометър, което позволява на Notion Ink да преминава от портретен в пейзажен режим и обратно веднага след завъртането му. Възможностите му включват: HDMI порт, три USB порта и вградена връзка от трето поколение и безжична връзка Wi-Fi. Notion Ink ще работи с операционната система Google Android (Версия 2.0). – Сиско Ченг

ICD Vega

 

Този таблетен компютър от серията Tegra 2 Tablet бе използван на изложението CES за демонстрация на най-новата технология от четвърто поколение на компанията Verizon. Екранът му е 7-инчов и е един от най-малките широки екрани. Предлага се възможност за избор на съпротивителен (resistive) или капацитивен сензорен екран (показаният на изложението CES модел бе с капацитивен). Под екрана има един физически бутон, който ви връща в началния екран, а в случая – до настолната среда (desktop environment) в Google Android 2.0.

Сред нашата група таблетни компютри Tegra 2, ICD Vega се оказа най-малко здрав и солиден физически, но пък е най-лекият. (Това е много ранен модел, така че оценката ни за външен вид и въздействие определено не е окончателна.) Отстрани на ICD Vega има един мини HDMI порт, микро SD слот и нещо, което прилича на специализиран порт. ICD Vega работи с 32-гигабайтово твърдотелно запаметяващо устройство и 512 МВ RAM. В окончателния си вариант то ще притежава вградени връзки 3G, GPS, and Wi-Fi. – Сиско Ченг

JooJoo

 

Известен преди като CrunchPad, в САЩ този таблетен компютър понастоящем се предлага само по предварителна поръчка, но въпреки това се радва на голяма популярност заради битките за собствеността върху него, които се разгоряха в пресата между Майкъл Арингтън от TechCrunch и шефа на Fusion Garage Чандра Ратакришнан.

Този таблетен компютър с 12.1-инчов екран се предлага с дизайн в черно, с капацитивен сензорен екран и с достатъчно мощен графичен чипсет, за да може да възпроизвежда видео с висока разделителна способност. JooJoo може да работи без връзка с интернет и има твърдотелно запаметяващо устройство с капацитет 4 GB. При все това „по-голямата част от информацията при него се съхранява в интернет“ според Ратакришнан. Той обеща живот на батерията от 5 часа.

На демонстрацията, която г-н Ратакришнан направи наскоро по един уебкаст, JooJoo се стартира напълно за около 10 секунди и предложи икони за базирани на уеб услуги, като Twitter, Hulu, CNN и Gmail. При все това JooJoo няма да се доставя с никакви предварително инсталирани приложения. Можете да превъртате иконите с пръст – също като при iPhone.

Ето какви са нашите впечатления от практическите тестове: натискате бутона за включване и след 8 секунди на 12.1-инчовия екран вече виждате един тромав интерфейс, пълен с големи, натрапващи се икони преки пътища към известен брой уебсайтове и приложения в интернет. След стартирането на JooJoo всичко, което решихме да направим с него, бе възпрепятствано от интерфейса, от хардуера или от Wi-Fi връзката – а това е голям проблем за устройство като него. При липса на връзка с интернет ползата от JooJoo е съмнителна. Друг голям недостатък на този таблетен компютър: липсват му опции за връзка от трето поколение (3G).

Но за да бъдем честни, трябва да признаем, че много харесахме софтуерната клавиатура на JooJoo: щраквате върху полето за въвеждане на текст и на екрана се появява голяма сензорна клавиатура. Въвеждането на данни се извършва просто и лесно, а когато въвеждате уебадрес, устройството само добавя „.com“ в края му – нещо, което бихме желали да е възможно и при телефоните Android на Google.– Марк Хечман

Таблетни компютри с променлива конфигурация

Lenovo ThinkPad X200 Tablet (Multitouch)

 

 

С появата на операционната система Windows XP Tablet Edition изгря звездата и на таблетните персонални компютри. Vista подобри възможностите за разпознаване на ръкопис. Сега Windows 7 добави към тях и мултисензорен екран. Дали 2010 ще бъде годината, в която таблетните компютри ще станат масово разпространени? Това, прочее, зависи изключително от производителите им, като Lenovo. Компанията пионер на таблетните компютри, за пореден път утвърди репутацията си със своята серия компютри X200 Tablet, с която малко конкурентни модели могат да се сравняват. Както вероятно вече сте се сетили, Lenovo ThinkPad X200 Tablet (Multitouch) притежава възможност за мултисензорен екран. Той може да се управлява с жестове, и то също толкова забавно и точно както чрез мултисензорния софтуер. Един бизнесмениджър едва ли би одобрил допълнителен разход от 125 USD за сензорен екран, но нищо от това, което предлага изпитаната технология с цифрова писалка, не се губи. Затова Lenovo ThinkPad X200 Tablet (Multitouch) заслужи нашата награда „Избор на редакторите“ в категорията на таблетните компютри. – Сиско Ченг

Fujitsu LifeBook T5010


 

Също като Lenovo ThinkPad X200 Tablet (Multitouch) Fujitsu LifeBook T5010 е таблетен компютър с променлива конфигурация (convertible tablet), който ви предлага три жизненоважни инструмента за въвеждане на данни: клавиатура, цифрова писалка и мултисензорен екран. T5010 е с капацитивен сензорен екран (а не със съпротивителен), така че няма да ви се налага да упражнявате никакъв натиск върху екрана – също като при сензорния екран на iPhone.

Сензорният екран реагира добре, когато решихме да стартираме приложения с връхчетата на пръстите си, да се придвижваме в Windows Vista Business и да сърфираме в уеб. Макар че на дизайна му липсва стил, а животът на батерията не е задоволителен, общото впечатление от T5010 е, че това е един солиден таблетен компютър. – Сиско Ченг

HP TouchSmart tm2

 

Когато Hewlett-Packard пусна на пазара TouchSmart tx2, той беше първият потребителски таблетен лаптоп с променлива конфигурация, оборудван с мултисензорен екран. Сега в лицето на неговия наследник HP TouchSmart tm2 Hewlett-Packard се е постарала да издигне на по-високо ниво общуването с компютъра чрез сензорен екран.

HP TouchSmart tm2 също има капацитивен мултисензорен екран, но се доставя с дигитализирана писалка, която се използва, когато HP TouchSmart m2 е в таблетен режим. HP TouchSmart tm2 е на базата на технологията consumer ultralow voltage (CULV)). Цялото шаси на HP TouchSmart tm2 е с алуминиево покритие, с дизайн в отливката (in-mold design (IMD)) (наречен от Hewlett-Packard „riptide“), нарисуван на капака. Този лаптоп е с екран с променлива конфигурация, с висока разделителна способност, със задна подсветка със светодиоди. Той притежава портове FireWire и HDMI. Също като TouchSmart tx2 той има три USB порта. Тъчпадът е с прекалено големи размери.

HP TouchSmart tm2 може да се използва или като традиционен лаптоп, или като таблетен компютър. Екранът му може да бъде завъртян до легнало положение, над клавиатурата; с помощта на приложената цифрова писалка можете да пишете върху него.

Ако се съди по CULV процесора, целта на конструкторите на HP TouchSmart tm2 със сигурност е била да увеличат живота на неговата батерия. Всъщност компанията Hewlett-Packard твърди, че HP TouchSmart tm2 може да работи цели 9 часа и половина със стандартна 6-клетъчна батерия. – Лаарни Алмендрала Рагаца


Съдържание: