Преминаване от PC на Mac
Преминаване от PC на Mac

PCMagazine, Брой 4
Категория: Операционни Системи , Linux , Macintosh , Windows
Етикети: софтуер , Macintosh , PC , Mac
PC MAGAZINE
13.4.2010

Преминаване от PC на Mac

Ако сте свикнали да работите с персонални компютри с Windows и решите да минете на Mac, преходът няма да е толкова прост, колкото си мислите. За да ви е по-лесно, придържайте се към нашите съвети за нови потребители. Дейвид Ъпстейн

Компютрите Mac са елегантни. Те са мощни. Поне засега те са забележително устойчиви на зарази. Но когато хората ви кажат, че компютрите Mac са „интуитивни“, имате пълно право поне на снизходителна усмивка. Аз лично ползвам Mac от десет години и съм установил, че не са по-интуитивни от компютрите с Windows. Напротив, Mac-овете дори са по-малко интуитивни от тях. Ако съвсем скоро сте преминали на Mac или възнамерявате да направите този преход в близко бъдеще, можете да си спестите някои процеси на овладяване на принципа на пробите и грешките, като от време на време правите справка със следните съвети и факти.

Управление на файлове

Също като Windows в Mac OS X информацията е организирана във файлове и директории. Но сходството е дотук. Извън него има някои разлики, за които ще са ви нужни няколко секунди, за да ги осмислите. Някои от тези разлики са по-дразнещи, други не – всичко зависи от вашия стил на работа с компютър. Ако предпочитате да използвате повече клавиатурата, отколкото мишката или трекпада, и ако обичате да персонализирате всичко, което може да се настройва, тези съвети ще ви спестят доста време и нерви. ДЕСЕН БУТОН НА МИШКАТА: Вероятно вече знаете, че животът ви в Windows става много по-лесен, ако винаги, когато е възможно, щракате с десния бутон на мишката, за да видите контекстното меню. Опциите в него са вашият билет към разширените познания за това какво можете да направите в конкретна ситуация. В Mac функциите на десния бутон на мишката са достъпни чрез натискане на Ctrl и щракване с левия бутон на същата. В зависимост от това какъв хардуер на Mac използвате, можете да конфигурирате вашата мишка или трекпад, за да реагират на натискане на десния бутон (тази опция е достъпна в Apple|System Preferences). Както и да го правите, викайте колкото се може контекстното меню. Така няма никога да спрете да се учите.

НАМЕРЕТЕ FINDER. Finder – приблизителният еквивалент на Windows Explorer за Apple – е инструментът, чрез който ще се придвижвате сред папките и файловете на вашия Mac. (Хората си имат изградено мненио за относителните предимства и недостатъци на двата интерфейса; аз предпочитам да запазя моето за себе си, като ще спомена само няколко разлики). Ще разберете, че сте във Finder, а не в някое друго приложение, по това, че в горния ляв ъгъл на екрана ще се появи тази дума. След това, натискайки Cmd-n, ще отворите прозореца за придвижване в папки (не натискайте Shift, защото ще преминете на горен регистър, а това вече е друга команда). Ако предпочитате, можете да извършите същото на една стъпка, като щракнете върху малката синя иконка, намираща се в най-левия край на Dock. Също като Windows Explorer и Finder винаги е отворен – дори ако няма нито един отворен негов прозорец. Докато се придвижвате в прозорец (например като двукратно щракване върху име ФаЙлоВи асоЦиаЦии За да свържете дадено приложение към определен вид файлове, изберете името на файла и използвайте с клавишната комбинация Cmd-i. на папка, за да се покаже нейното съдържание), вие всъщност използвате Finder. Вие използвате Finder дори когато извършвате най-елементарни функции за управление, като изтегляне на файл от една папка в друга.

ОТВАРЯНЕ НА ФАЙЛ ПО РАЗЛИЧНИ НАЧИНИ.

Също като в Windows можете да щракнете двукратно с десния бутон на мишката върху името на файл или приложение, за да го отворите. Ако не сте много сръчни с мишката, има и други варианти: натиснете Cmd-o или Cmd-стрелка надолу. Но не очаквайте да отворите файл, натискайки Enter! В Windows можете така да отворите файла, но в OS X можете да редактирате името му. ПЕРСОНАЛИЗИРАЙТЕ ИЗГЛЕДА НА FINDER: Във Finder можете да задавате вашите предпочитания (preferences) в пълно съответствие с нашия коментар за интуитивността на Mac по-горе – повечето от тези предпочитания не фигурират в менюто Preferences на Finder. Вместо това те са скрити в менюто View|Show View Options. При това опциите в него могат да се различават според това как понастоящем визуализирате файловете (като икони, като списък или на колони). Отделете известно време, за да изследвате настройките; те могат да окажат голямо влияние върху вашата ежедневна работа с Mac. ИЗБЕРЕТЕ СИ СТРАНИЧНА ЛЕНТА. Бих ви препоръчал за удобство да персонализирате съдържанието на страничната лента отляво, в която има прозорци за достъп до папки. Част от тази персонализация може да се направи във Finder|Preferences|Sidebar, но можете да изтегляте елементи (като икони на папки) направо в страничната лента или да ги премахвате от нея. Това е удобен начин да улесните достъпа до най-често използваните папки. ПОКАЖЕТЕ РАЗШИРЕНИЯТА. Бих ви препоръчал също, за да избегнете изненади и объркване, да преминете във Finder|Preferences и да поставите отметка срещу Show all file extensions (покажи всички разширения на файлове). ПОСТАРАЙТЕ СЕ ДА РАЗБЕРЕТЕ ЕДНА МНОГО ВАЖНА РАЗЛИКА: РАЗШИРЕНИЯТА. Когато говорим за разширенията на файловете, в компютрите Mac те се използват по същия начин, както в тези с Windows: за да определят с кое приложение трябва да се отвори даден файл. Но за Mac това е сравнително ново явление, което съществува съвместно със стария ред на нещата: някои файлове се записват със свойство (property), което се нарича creator (създател); когато го има, това свойство потиска ефекта от разширението на файла. На вас вероятно никога няма да ви се наложи да прегледате или промените създателя на файла (макар че има външни обслужващи програми, с които можете да го направите). Споменавам ви това главно за да знаете защо понякога вашият Mac може да отвори файл, чието име няма разширение. Диалоговите прозорци Save в някои приложения за Mac ви дават възможност за избор, да използвате ли разширение на името на файла или не. Задължително трябва да използвате разширения, ако планирате да изпращате файлове на ваши приятели, които използват Windows. Вашият Mac може да знае, че МоятУърдовскиФайл трябва да бъде отворен от Word, но Windows няма как да знае това. Затова именувайте файла МоятУърдовскиФайл.doc. ПЕРСОНАЛИЗИРАЙТЕ ФАЙЛОВИТЕ АСОЦИАЦИИ. Когато говорим за определяне кое приложение отваря даден файл, съществуват поне два начина да определите това сами:

1. За да отворите само веднъж файл с опре-делено приложение, натиснете Ctrl и щракнете върху иконата на файла и изберете Open with... (отвори със...).

2. Ако искате да направите този избор така, че вашият Mac да го запомни, извикайте опцията Get Info (получи информация) за файла (изберете файла и след това натиснете Cmd-i), преминете в прозореца, който ще се появи, и настройте опцията Open with. Ще имате възможност да приложите вашия избор върху всички подобни файлове (например, можете да изберете всички JPEG файлове да се отварят с Photoshop вместо с Preview).

3. Ето един по-бърз, но хитроумен начин, за който никога няма да се сети един обикновен потребител на Windows: просто сменете разширението на файла. Например един обикновен текстов файл с разширение .txt нормално се отваря с обслужващата програма TextEdit на Mac. Но ако смените разширението на .doc, файлът вече ще се отваря с Word. СМЕНЯЙТЕ ИКОНИ: След като вече знаете как „да получите информация“ за даден файл или папка (с помощта на Cmd-i), значи знаете и как да смените иконата му. Просто изтеглете с мишката и вмъкнете (или просто вмъкнете с paste) изображение върху иконата, която се появява в горния ляв ъгъл в прозореца Get Info на файла. Изображението трябва да е с размери около 128 на 128 пиксела.

Съвети и трикове, свързани с FINDER

Ето някои номера и трикове, които ще ви помогнат да подобрите отношенията си с Finder:

НЕ СТРАДАЙТЕ ОТ УГРИЗЕНИЯ: Вълшебната клавишна комбинация Cmd-z може да отмени всяка беля, току-що направена във Finder.

ПРЕМИНЕТЕ НА ЕДНО НИВО НАГОРЕ: Cmdстрелка нагоре ще ви пренесе в папката, която е на едно ниво нагоре в йерархията. Тази папка се нарича „съдържаща папка“ (enclosing folder) или „директория-родител“ (parent directory).

ВИЕ СТЕ ТУК. Ето един много елегантен трик: ако натиснете Cmd и щракнете направо върху името на папката (което е в най-горната част на прозореца), ще се появи падащ екран с пътя към нея. В този екран се вижда в коя папка-родител се намира тя; в коя папка-родител на по-високо ниво пък е последната и т.н. С едно щракване върху наименованието на някоя от папките в тази йерархия можете да отидете директно в нея.

Още по-хубавото е, че този номер е приложим спрямо повечето документи. Ако работите върху документ от Word и нямате представа точно в коя папка се намира той, натиснете Cmd и щракнете върху името на документа, което се намира най-горе в неговия прозорец, и веднага ще се ориентирате.

Ако ви хареса опцията на Windows винаги да се показва пътят към файла в лентата за адреса, докато се придвижвате сред папките, можете да накарате Finder да прави същото: намерете опцията в менюто View; поставете отметка срещу Show Path Bar (покажи лентата с пътя). Според мен най-ефективният начин за използване на Finder е да държите всичко в него в списъчен изглед (List) – за да можете винаги да виждате датите и размерите на файловете. При това лентата Path Bar винаги ще се вижда отдолу, така че ще можете например винаги да прехвърлите файл в нейната папка-родител.

УНИВЕРСАЛЕН ПРЕДВАРИТЕЛЕН ПРЕГЛЕД: Инструментът Quick Look ви дава възможност да прегледате набързо съдържанието на голям брой файлове, без да отваряте приложенията, свързани с тях. Просто изберете иконите на файловете – колкото искате на брой – и след това натиснете клавиша „интервал“. Може да има закъснение от няколко секунди, но след това ще видите съдържанието на първия избран файл. С клавишите за стрелки ще можете да преминете и през останалите.

ПРЕИМЕНУВАЙТЕ БЕЗ ОГРАНИЧЕНИЯ. Опитвали ли сте да промените името на файл, докато е отворен? Не сте ли? Защо? Опитайте, защото това е възможно. Заглавната лента на прозореца моментално ще се промени, след като промените името на файла.

Dock

Dock – анимационната фигура в долната част на екрана – може да върши няколко ценни неща и освен това може чудесно да се персонализира. Dock е нещо като съчетание от лентата за бързо стартиране в Windows и лентата за задачи.

 

ИКОНИ ОТЛЯВО: По средата на Dock има вертикална разделителна линия. Отляво на нея Dock извежда иконите на всички приложения, които евентуално бихте искали да стартирате бързо (само с едно щракване). Не се задоволявайте само с това, което Apple е поставила тук. Ако има нещо, което не възнамерявате да използвате в Dock, изтеглете го по посока нагоре и навън; то ще изчезне. След това запълнете Dock с нужните ви често използвани икони, като ги изтегляте с мишката до папката Applications. Изтеглете ги наляво или надясно, за да ги подредите; и обърнете внимание на малкия маркер под всяко приложение, което в момента е отворено.

ИКОНИ ОТДЯСНО: Отдясно на вертикалната разделителна линия ще видите иконите на всички минимизирани прозорци (както и тези, „изхвърлени на боклука“). Впрочем не е нужно да натискате малкия жълт бутон, за да минимизирате прозорец. Преминете в Apple|System Preferences|Appearance и изберете Minimize when double-clicking a window title bar (минимизирай при двойно щракване на заглавната лента на прозореца). Сега вече можете да си позволите да бъдете много по-малко точни с вашия показалец, когато искате да минимизирате прозорец. Другият вариант е да използвате съкратената клавишна комбинация Cmd-m.

УСТАНОВЯВАНЕ НА ПРЕДПОЧИТАНИЯ ЗА DOCK: Предпочитанията (Preferences) за Dock се намират в менюто Apple. Можете да го накарате „да застане на задните си крака“, отляво или отдясно на вашия екран, вместо да си лежи мързеливо долу, на дъното на екрана. А ако не използвате Dock, можете да го накарате да се скрива, когато не го използвате; или пък можете да го принудите да спре да ви показва лукавата си анимирана усмивка, когато прокарате показалеца на мишката над него. Има външни обслужващи програми, с които можете още повече да променяте външния вид на Dock, но тези инструменти могат да спрат да работят, когато Apple ви изпрати актуализации на системата – нещо, което обикновено не се случва при актуализациите на Windows. Добре е да имате това предвид.

ОТКРИЙТЕ СКРИТИТЕ СПЕЦИАЛНИ ВЪЗМОЖНОСТИ НА DOCK. С помощта на комбинацията от Ctrl и щракване с бутона на мишката (или с десния бутон на мишката) можете да направите много неща в Dock. Така ще имате на разположение различни възможности: например да затворите приложение, без да имате грижата да извикате на преден план отворените му прозорци; или да предотвратите стартирането на приложение, което не сте искали да отворите.

Организация

За да използвате до максимум възможностите на вашия Mac, трябва да знаете някои неща за организацията на информацията на неговия твърд диск. Щракнете двукратно върху иконата на твърдия диск, която се намира в горния десен ъгъл на работното пространство. Нека видим какво има там.

APPLICATIONS (ПРИЛОЖЕНИЯ): Тази папка съответства на папката Program Files в Windows. Във Finder винаги можете да преминете направо във вашата папка Applications, като наберете CmdA (това е главна буква A—Cmd-Shift-a) или като изберете Go|Applications от лентата с менюта. Докато сме тук, позволете ми да ви разкажа нещо приятно за приложенията на Mac. Те обикновено са самостоятелни – т.е. можете просто да изтеглите и вмъкнете дадено приложение до ново място и то ще работи. За разлика от Windows на Mac няма Registry, който да простира пипалата си навсякъде, така че нямате нужда от специална програма за инсталация на приложение. Разбира се, вие никога не бихте използвали това обстоятелство, за да копирате програми нелегално. Освен това всяка програма се деинсталира с просто изтриване на иконата й.

 

LIBRARY (БИБЛИОТЕКА). Тук системата и различните приложения държат информацията, от която имат нужда – например шрифтове и допълнителни модули за интернет (става дума за приложения, които вашият уеб-браузър стартира автоматично, така че да можете да възпроизвеждате видеофайлове и PDF файлове). Но поне засега не пипайте в тази папка, докато не научите повече.

SYSTEM (СИСТЕМА). Както сигурно вече се досещате, тук се намира операционната система. Не пипайте и тази папка.

USERS (ПОТРЕБИТЕЛИ) : Е, най-по сле нещо познато: Users е еквивалентът на папката Documents and Settings при персоналните компютри с Windows ХР. Всеки потребител, който има акаунт на вашия Mac, ще си има папка тук; тази папка се нарича „вашата основна директория“ (home directory). Това е папката, която задължително трябва да архивирате; тя прави Mac-ът ваш. Ако щракнете двукратно върху нея, ще видите следното:

DESKTOP, DOCUMENTS, AND DOWNLOADS (РАБОТНО ПРОСТРАНСТВО, ДОКУМЕНТИ И ИЗТЕГЛЕНИ ОТ ИНТЕРНЕТ). Тук няма хитрости и тайни. Desktop е вашето работно пространство, Documents е папката, в която по подразбиране се записват вашите документи, а Downloads е мястото, където браузърът Safari съхранява всичко, което изтеглите от интернет.

MOVIES, MUSIC, AND PICTURES (ФИЛМИ, МУЗИКА И ИЗОБРАЖЕНИЯ). Папката Music най-вероятно съдържа вашите музикални файлове от iTunes (освен ако сте указали на последната да не съхранява музиката ви там). Освен това в нея има един файл на име “iTunes Library“ (библиотека на iTunes), който всъщност не съдържа никаква музика, а само база от данни на песните, които копирате и за които iTunes знае.

LIBRARY (БИБЛИОТЕКА). Това е ваша, а не системна библиотека. Едно нещо, което със сигурност ще намерите тук, са маркерите (bookmarks): ако използвате Safari, те се намират в папка, наречена Safari, под име на файл Bookmarks.list. Потребителите на Firefox ще трябва да се поразровят в папката Application Support (поддръжка на приложения) в търсене на файл, наречен bookmarks. Освен това в Library ще намерите една папка, наречена Preferences (предпочитания), в която вашите приложения обикновено ще държат всички настройки на вашите предпочитания.

PUBLIC (ПУБЛИЧЕН) съдържа папка, наречена Drop Box (падаща кутия). В нея другите потребители на вашия Mac могат да записват файлове, предназначени за вас, без да могат да виждат какво друго съдържа тази папка.

SITES е мястото, където най-вероятно бихте желали да съхранявате локални файлове за всички уебсайтове, които създавате.

Запис, отпечатване, намиране По подразбиране външният вид на диалоговите прозорци Print и Save на повечето приложения са доста скромни на вид. Това обаче е измамно впечатление. Виждате ли триъгълника в синята кутия, който сочи надолу? Щракнете върху него и ще видите много опции, които иначе са скрити.

PDF IT. Докато сте в диалоговия прозорец Print, обърнете внимание на един скромен и ненабиващ се в очи бутон, обозначен с надпис PDF. Ако щракнете върху него, ще се появи падащо меню, което включва опцията Save as PDF (запиши във формат PDF). Това означава, че всичко, което можете да отпечатате, може да бъде конвертирано във формат PDF, вместо да бъде изпратено на принтера.

ТЪРСЕНЕ СЪС SPOTLIGHT. Този инструмент за търсене сред информацията, записана на вашия твърд диск, си заслужава цяла отделна статия, посветена само на него. Затова тук мога само да ви обясня накратко какво представлява той. Вашият Mac поддържа индекс в Spotlight, в който са включени не само имената на файловете, но и всяка дума, съдържаща се във всеки файл, а Spotlight дава резултати според тях. Щракнете върху иконата с изображение на лупа, която се намира в горния десен ъгъл, и въведете дума, с която да почнете. Spotlight освен това управлява малката лента за търсене, която се появява в горната част на всеки прозорец на Finder. Когато извършите търсене чрез Spotlight по този начин, резултатите ще бъдат изобразени с опция за ограничаването им в рамките на текущата папка, както и с възможност за търсене по съдържанието на файловете или само по имената им. Ако сте свикнали да използвате Google Desktop на персонален компютър с Windows, сигурно знаете, че той прави нещо, което Spotlight не умее: визуализира резултатите заедно с цитати от текст, съседен на термина – както прави общата търсачка на Google. Ако искате, можете да изтеглите версия на Google Desktop за Mac, за да имате тази възможност, но аз лично установих, че така търсенето малко се забавя – може би защото Spotlight и Google Desktop непрекъснато индексират вашите файлове, и то едновременно. Чудесен алтернативен вариант е да изтеглите безплатното приложение SpotInside, което използва индекса на Spotlight, но визуализира резултатите със съдържанието им, и то с части от текста отстрани на термина за търсене – напълно в стила на Google.

УПРАВЛЕНИЕ НА ПРОЗОРЦИ ЧРЕЗ EXPOSÉ. С Exposé можете да „преместите настрани“ всички отворени прозорци, за да се покаже работното пространство (докато натиснете отново клавиша). Друг клавиш може да премести всички отворени прозорци, така че да не пречат на никого. След това можете да ги избирате, като прокарате показалеца на мишката над тях. Трети клавиш прави същото, но само за прозорците в приложението, което е на преден план. Кой клавиш каква функция има, зависи от вашия Mac. Можете да пренастройвате функциите на клавишите в Apple|System Preferences|Exposé and Spaces.

ПРОМЯНА НА ВСЯКА СЪКРАТЕНА КЛАВИШНА КОМБИНАЦИЯ. В Appl e|Sys tem Preferences|Keyboard можете да създадете съкратена клавишна комбинация за всеки съществуващ елемент от меню. Това може да се прави както за цялата система, така и за всяко приложение поотделно.

Разнообразни проблеми, свързани с прехода от Windows на Mac

Тук ще разкажа за някои въпроси, които, поне според мен, възникват доста често. Те са малко разбъркани и различни, но са плод на моя практически опит.

 

COMMAND И CONTROL. Че с то пъти в Windows вие използвате съкратена клавишна комбинация от Ctrl и някой друг клавиш. В OS X същото се постига чрез клавиша Command, натиснат едновременно с някой друг клавиш. Например клавишните комбинации от Windows Ctrl-x, -c и –v, с които можете да изрязвате (cut), копирате (copy) и вмъквате (paste) избран обект, в OS-X са съответно Cmd-x, -c и -v. С Cmd-a избирате всичко, независимо дали се намирате във Finder или в някое приложение.

 

ВНИМАВАЙТЕ КАКВО ЗАТВАРЯТЕ. С Ctrl-w затваряте прозорец в Windows, а в Mac – чрез Cmd-w. Но за да излезете от отворено приложение, трябва не само да затворите неговите прозорци, но и наистина да му укажете да се затвори. А това се постига чрез клавишната комбинация Cmd-q или чрез кликване с десния бутон на мишката върху достъпна команда от иконата Dock на приложението.

ПРЕСКАЧАЙТЕ. На клавишната комбинация от Windows Alt-Tab, с която се преминава от един отворен прозорец в друг, в Mac съответства Cmd-Tab – но тя служи за преминаване от едно отворено приложение в друго. Но след като свикнете с възможностите на Exposé, може да не се сетите никога повече за Cmd-Tab.

ДВУПОСОЧНО ИЗТРИВАНЕ. Изглежда, повечето потребители на Mac използват изключително клавиша Delete. На клавиатурата на Mac той се намира на същото място, където е клавишът Backspace на клавиатурите, които не са за Mac. На Mac клавишът Delete изтрива един по един символите по посока, обратна спрямо курсора – също като клавиша Backspace. На Mac можете да използвате клавишната комбинация Fn-Delete, за да изтривате и напред.

СПИРАНЕ НА ВСИЧКО. Ако сте достатъчно възрастен и си спомняте за какво служеше клавишът Break на PC, ще ви стане ясно за какво служи клавишната комбинация Cmd-точка на Mac. В много приложения той просто прекратява всичко, което се случва в момента. Опитайте това с клавиша Escape, преди да опитате следващия съвет по-долу.

ИЗЛИЗАНЕ ОТ ПРИЛОЖЕНИЕ. С клавишната комбинация Ctrl-Alt-Delete на един компютър с Windows, извиквате Task Manager, в случай че нещо „замръзне“. На Mac подобна функция изпълнява клавишната комбинация Cmd-OptionEscape. Тя извиква списък на работещите в момента приложения и ви дава възможност това, което е замръзнало, да се затвори. В същия списък можете да отидете и чрез опцията Force Quit в основното меню Apple.

СЛЕДЕНЕ НА ДЕЙНОСТТА. Пълната функционалност на Task Manager от Windows ще намерите в Activity Monitor на Mac. Той се намира в папката Applications|Utilities. Добре е да го изтеглите до Dock, за имате по-бърз достъп до него. Ако вашият Mac започне да работи бавно или ако повишеният шум от вентилаторите покаже, че нещо претоварва процесора, Activity Manager ще ви покаже всеки работещ в момента процес и ща ви даде възможност да спрете принудително виновника.


Съдържание: