3D манията стъпва в България
3D манията стъпва в България

PCMagazine, Брой 5
Категория: Монитори и цифрова тв , LCD , Плазма
Етикети: хостинг , 3D , телевизор , 3-D телевизор , 3D LED телевизор
PC MAGAZINE
11.5.2010

3D манията стъпва в България

След успешното представяне на първите пълнометражни филми за голям екран, сред които Avatar, идва ред и на домашното триизмерно кино.

Всички големи производители на телевизори вече представиха или предстои да представят своите решения за триизмерна телевизия в дома. В средата на март в Будапеща Panasonic представи пред журналисти от цяла Европа, включително и от България, своето виждане за бъдещето на 3D. Бяха представени новите плазмени модели Panasonic Viera, които се отличават с по-тънък дизайн и по-голям екран, като последното е едно от важните условия за истинско „потапяне“ в 3D картината. Триизмерният ефект се постига посредством „frame sequential“ технологията, при която се осигурява 1080p разделителна способност за всяко око. По този начин се избягва наслагването на образи, което се наблюдава в триизмерните кина, както и се осигурява чисто и изострено 3D изображение.

Плазмените телевизори на Panasonic от серията Viera ще се предлагат в комплект с 2 чифта очила, като ще има възможност за закупуване на допълнителни при желание на клиента. 3D телевизорите ще бъдат достъпни на българския пазар от този месец, като цените им ще започват от 2600 евро.

Две седмици след европейската премиера на Viera бяха представени и предложенията на LG в сферата на триизмерното домашно кино. За разлика от моделите на Panasonic от LG наблягат на LCD технологията, макар да признават, че засега тази технология все още не е достигнала възможностите, предлагани от плазмата. Техните телевизори ще се предлагат с 4 чифта очила, като на премиерата Иван Иванов, мениджър на LG за България, заяви, че по този начин компанията иска да осигури обичайно необходимия брой очила с покупката на телевизор. По думите му повечето производители смятат очилата като допълнителен генериращ приходи аксесоар и осигуряването на достатъчен брой очила с покупката на телевизор е едно от нещата, което отличават LG от конкурентите им.

Телевизорите на LG са създадени чрез Full LED технология, което означава, че светодиодите не са разположени само по краищата на екрана, а за всеки пиксел съответства и LED подсветка. По този начин, освен че се изостря контрастът на изображението и неговото правилно цветопредаване, се постига и значително намаляване на потреблението на енергия, поради интелигентното управление на всеки пиксел.

Буквално часове преди редакционното приключване на броя дойде и новината, че Samsung също стъпва с 3D LED телевизор на родния пазар. Той е с разделителна способност 1080 p и ще се предлага на цена от 3499 лв. за 40-инчовия вариант в комплект с два чифта очила. Интересното за този телевизор е вграденият 3D Hyper Real engine, който осъществява конверсия от 2D в 3D в реално време. Това означава, че могат да бъдат трансформирани в 3D вариант всички 2D заглавия, както и 3D заглавия да бъдат трансформирани в 2D. Макар тази конверсия да не позволява истинско 3D изживяване, по този начин Samsung преодолява една от основните пречки пред налагането на 3D телевизора – временната липса на съдържание на местния пазар.

Представените от компаниите телевизори осигуряват и допълнителни интерактивни функции, като най-интересната от тях е възможността за водене на видеоконферентни разговори чрез Skype, гледане на клипове от YouTube, DailyMotion, снимки от Picasa и др. Samsung ще предлага и достъп до първия базиран на HDTV магазин за приложения Samsung Apps, позволяващ на потребителите да снемат и разглеждат приложения директно от екрана на телевизора.

Създаваме бъдещето сега

Както Panasonic, така и от LG признават, че засега този тип телевизори изпреварват появата на достатъчно количество триизмерно съдържание. На пазара има само няколко Blu-ray заглавия в триизмерен вариант, а все още появата на цифрова триизмерна телевизия е нещо, което предстои. За осъществяването на такава телевизия са необходими много големи инвестиции както в оборудване, така и в нуждата от поне две ефирни или кабелни честоти.

Така че поне на този етап става ясно, че появата на триизмерните телевизори на пазара е всъщност по-скоро подготовка за появата на по-голямо количество от 3D заглавия – нещо, което ще се случи със сигурност през следващите 2 до 3 години.

Очаквайте в следващия брой обзорни ревюта на 3D телевизорите, които вече са достъпни на българския пазар. Ще можете да се запознаете с техните характеристики, възможности и нашите впечатления от тях.


Съдържание: