Тихо, но все пак мощно – Chieftec APC-650C
Тихо, но все пак мощно – Chieftec APC-650C

PCMagazine, Брой 5
Категория: Хардуер , Захранвания
Етикети: захранващи устройства , Chieftec , Chieftec APC-650C
PC MAGAZINE , Добрил Доков
11.5.2010

Тихо, но все пак мощно – Chieftec APC-650C

Chieftec е една от компаниите, които са доста добре познати на родният пазар както благодарение на своите кутии, така и вследствие на разнообразните захранващи блокове с високо качество. Тъй като обикновено при миграция към по-висок клас (да се разбира с повече мощност) захранване винаги е добре да се преосигурим с повечко мощност, вариантите са да подберем модели с капацитет 550, 650 или дори 750 W. Chieftec естествено предлага и трите варианта, като този който ще разгледаме в случая е именно средният – захранващ блок с мощност от 650 W в комбинация с aPFC, тиха работа и модулно свързване на захранващите кабели. 

Започвайки отзад напред първото на което ще се спрем е модулният принцип на свързване на захранващите кабели. Докато при повечето модели с капацитет до 550-600 W кабелите са неразривна част от блока, при Chieftec APS-650C те са на модулен принцип. Това означава, че блокът разполага със съответните контакти за включването на всеки кабел (бил той PCI-Express, Мolex или SATA) и можем да използваме само необходимите ни. Ако това ви се струва просто излишна глезотия добре е да размислите отново, тъй като кълбата или сноповете от кабели в кутията са една от основните пречки на въздушният поток и значително влошават охлаждането на компонентите в нея.

Кабелите с които разполагате включват два PCI-Express (с 6 и 8 извода), два Molex с по два конектора (стандартни захранващи конектори за IDE устройства плюс флопи) и два SATA кабела с по три конектора. Както виждате те са повече от достатъчни за асемблиране на нормална система с ниво на консумация до 650 W колкото е и мощността на захранващият блок.


Тишината при работа се осигурява от активно регулираната перка за охлаждане на захранването с диаметър 140 мм. Под нея са поместени основните модули на блока със съответните охлаждащи радиатори, допълнително оребрени за по-голяма ефективна площ. Регулирането на оборотите на въртене на перката става автоматично според температурата (а тя е следствие на натоварването) на модулите в блока. Според характеристиката на Chieftec APC-650C поддържа спецификацията АТХ 12V версия 2.3 и има ефективност над 80% под пълен товар.

Съвсем логично за подобен клас захранващ блок моделът поддържа наличието на aPFC (активна корекция на фактора на мощността), което макар и да не ви касае пряко като потребители значително облекчава натоварването на ел.мрежата с паразитни влияния. Ако очаквате наличието на aPFC да повлияе положително на консумацията на енергия от домашната система едва ли ще дочакате подобно нещо, но тъй като тази екстра се превърна в нещо напълно стандартно за захранванията в последно време защо пък да не се възползваме от нея?

И за финал можем да разгледаме някои от основните характеристики на Chieftec APC-650C: вече споменахме мощността от 650 W; освен нея налице са също така функции като OVP (Over-Voltage Protection), OCP (Over-Current Protection) и OTP (Over-Temperature Protection). Захранването осигурява мощност от 150 W на линиите от +5 и +3,3 V както и 552 W на двете си линии от +12 V. Всеки от четирите канала (+5, +3,3 и 2х+12 V) разполага с независим максимален капацитет от 25 A, като схемата е реализирана със самостоятелно захранване за вяка линия.


Съдържание: