Девет заплахи грозят съвременните технологии
Девет заплахи грозят съвременните технологии

PCMagazine, Брой 5
Категория: Технологии , Електроника
Етикети: високи технологии
PC MAGAZINE , Джон Дворак
11.5.2010


Компютрите и модерната електроника направиха възможен съвременния начин на живот. Но аз лично се чудя как ли щяха да се развият нещата, ако ги нямаше високите технологии. Не, не съм лудит (член на групата английски работници, ръководена от Нед Луд, които през периода 1811-13 г. се противопоставят на въвеждането на машини в текстилното производство в Нотингам, Англия, защото се страхуват, че ще загубят работните си места. Формата им на протест е чупене на машините). Ако не бяха компютрите, вероятно щях да съм на държавна служба и нямаше да пиша тази статия. При все това, аз смятам, че съвременните нови технологии имат някои отрицателни резултати:


ГЛУХОТА: Преди хората оглушаваха от слушане на твърде „хеви-метъл“ музика с незащитени уши. Сега оглушават, защото слушат музика със слушалки, които се пъхат в ушите. Не знам броя на хората на възраст около 30 години, които не могат да говорят, без да крещят на висок глас и които постоянно питат „Какво каза? А?“ – като 90-годишни старци, които не използват слухови апарати. Този тип хора сега са солидна част от нашето високотехнологично общество.


НЕСПОСОБНОСТ ДА СЪБИРАШ И ИЗВАЖДАШ НА УМ. Благодарение на електронния калкулатор и на касовите апарати, способностите на много хора да съберат 2 и 2 са атрофирали. Много е смешно да гледаш касиерите в магазините, когато прекъсне електрозахранването. Не могат да сметнат на ум колко ви е рестото. Вече никой не може да събере една колона от числа.


ЗАГУБЕНО ЧУВСТВО ЗА ОРИЕНТАЦИЯ. Забелязали ли сте, как хората напоследък все повече разчитат на GPS, за да отидат от едно място до друго? GPS устройството знае всичко. Чудя се колко катастрофи стават в големите градове, в които твърде често се сменят посоките на движение на еднопосочните улички.


ВЛОШЕНИ СПОСОБНОСТИ ЗА ОРГАНИЗАЦИЯ. Когато започнах за първи път да се занимавам с компютри смятах, че те могат да послужат като отлични инструменти за организация. И сбърках. Компютърът може да послужи единствено за повишаване на уменията ви. Разбира се можете да бъдете организиран човек, работейки с компютри – стига само да сте такъв и без тях. Ако сте разпилян и неорганизиран, компютрите само ще влошат положението. Признавам си – на бюрото ми винаги цари истински хаос.


НЕСПОСОБНОСТ ДА ПОДДЪРЖАШ ВРЪЗКА С ОБЩЕСТВОТО КАТО ЦЯЛО. Днешните високи технологии, в известен смисъл, са неинтуитивни–особено що се отнася до днешните деца, които почти денонощно общуват чрез кратки текстови съобщения. Отстрани изглежда, че те са много по-свързани от когато и да било. Но този тип поддържане на връзка има една огромна слабост, макар че днешните хора имат много повече предполагаеми приятели в една чат стая. Много по-ефективно би било да отидеш някъде и да изиграеш един мач с приятели. Но подобен вид „старомодни“ връзки изглежда са на изчезване. Всеки си се занимава със своите си работи, докато намери малка група хора с подобни интереси, с които се сприятелява, обикновено онлайн. Тези подгрупи развиват своя странна културна идентичност, която често пъти няма нищо общо с обществено приетите нрави, които според много хора дефинират духа на нацията. Това не би могло да е за добро.
 

БАЛКАНИЗАЦИЯ. Обществото, като цяло, няма една обединяваща цел. Някога те бяха популяризирани чрез средствата за масова информация – вестниците, радиото и телевизията. Например цял народ гледаше „Новините“ или „Вечерното тoк шоу“ по телевизията, или поредното Световно първенство по футбол.  Днес, при наличието на над 1000 канала на цифровата телевизия и на интернет, е много малко вероятно някоя много известна личност от областта на културата да се превърне в икона и да дава тон на модата и начина на живот.ПРЕУВЕЛИЧЕНО ЧУВСТВО ЗА ВАЖНОСТ.
Лекотата, с която общуваме в интернет и се свързваме с хора от всички социални слоеве, създава на много хора преувеличено и необосновано чувство за важност на собствените им персони. Подобни личности с вирнати носове се срещат навсякъде в интернет. Те се перчат във всички форуми, чат стаи и социални мрежи.


ЧУВСТВО ЗА РОБСТВО/ЗАВИСИМОСТ. Кой би се почувствал добре по отношение на факта, че всички потребители на високите технологии са изпаднали в зависимост от тях – вероятно завинаги? Опитайте да поддържате връзка по старомодните начини. Малко хора вече могат да напишат на хартия едно сносно писмо. А ако токът спре, хладилникът ще спре да работи също, храната ще се развали и всички ние просто ще умрем от глад. Малко са любителите на барбекюто като мен, които могат да готвят на огън на открито. Този аспект на високите технологии има обратен ефект. Ние вече сме зависими от тях. На практика, сме им роби.


ЗАГУБА НА ИСТОРИЯ. Ерата на компютрите, която започна наj сериозно към средата на шест- десетте години на миналия век прехвърля всички записи, които пазят спомена от нашата история, на информационни носители и във формати, които някой ден или ще изчезнат или ще се разпаднат. Много висши училища и колежи вече започнаха да публикуват годишници на хартия и преминаха на страници във Facebook. Според мен един ден бъдещите хора, обръщайки поглед назад в миналото, ще намират само празни страници. Разбира се ние сами решихме да забравим как се събира и изважда на ум, не с калкулатор. Винаги правим извода, че високите технологии могат да извършат работата по-добре, така че с удоволствие им я предоставяме. И предполагаме, че високите технологии винаги ще бъдат по-добри, а отрицателните им страни не са от значение. Хората, които мислят по този начин са мнозинство. Надявам се да са прави. Но ако се окаже, че грешат и всичко отиде на зле, тогава аз ще съм един от малкото хора, които ще се окажат прави, защото все още смятам, че готвенето на открития огън на барбекюто е по-добро, отколкото чрез електронна готварска печка.
Съдържание: