Все повече и повече социален хаос?
Все повече и повече социален хаос?

PCMagazine, Брой 5
Категория: Интернет , уеб
Етикети: сайт , социална мрежа , Google Buzz
PC MAGAZINE
11.5.2010


Струва ми се, че единственото изненадващо нещо в Google Buzz – прощъпалникът на известната компания в социалните мрежи – е наименованието на сайта. (Мога да се обзаложа, че думата „Buzz“ (клюки, слухове, приказки) е вече заета.) Разбира се, Google е напълно наясно, че ние прекарваме значителна част от свободното си време, използвайки приложения за социални мрежи, и че в тях правим какво ли не – от споделяне на снимки на бебета до сключване на договори за продажби. Ако Google иска да се задържи в бизнеса с продажби на нашето изумление (т.е. на рекламите), трябва да ни задържи в социалните сайтове. За мен лично най-изненадващото е, че Google сериозно си мисли, че ще опрости социалните мрежи. А това е, меко казано, невероятно.

„Все по-трудно става да се ориентираш и да откриеш сигнал в общия шум“, обясни вицепрезидентът на Google Брадли Хоровиц на промоцията на Google Buzz. Аз съм напълно съгласен с него. Макар че, за да бъда честен, трябва да призная, че никой не ме е карал да установя персонален блог, страница в Tumblr, поток (feed) в Twitter, профил в LinkedIn или албуми в Picasa и Flickr. (Освен това от време на време пиша в PCMag.com.) Толкова за мен. Но какво е решението, което предлага Google? Поредната социална услуга, разбира се!

Ползите от Buzz

Да започнем с добрата новина: Google Buzz работи с други медийни сайтове – донякъде. Ако сайтовете са в списъка във вашия профил Google Profile, ще можете лесно да споделяте актуализации в тези услуги, предназначени за вашите последователи в Buzz. Много ми харесва, че можете да въвеждате ограничения за това кой може да вижда вашите актуализации. Например снимките на бебета са само за приятели и роднини. Ако Google Buzz може да обединява множество потоци от онлайн съдържание и да гарантира на потребителите повече възможности за контрол на публичните и частните настройки на тяхното съдържание, тя ще се окаже големият печеливш в тази игра.

Освен това чрез вграждане на Google Buzz директно в Gmail тази социална услуга моментално може да се сдобие с огромна публика. Социална услуга се основава и развива трудно. Затова социалната мрежа Orkut – макар че се радва на успех по света – така и не успя да се наложи в САЩ. Функционалността на Google Buzz ще се появи в милиони акаунти в Gmail, а с течение на времето потребителите ще се научат как да я използват.

От другата страна

Какъв е най-големият риск около Google Buzz? Нарича се Wave. Google Wave – приложение за моментален обмен на съобщения, електронна поща, сътрудничество, скриптове, споделяне и всичко друго – е блестящ пример за инженеринг. А в света има не повече от 50, максимум 100 души, които знаят как да го използват. (Като половината от тях са от екипа, разработил Google Wave.) За да успее, Google Buzz трябва да е противоположност на Wave: услуга, която е толкова проста, че може да се използва без усилия. Именно тази простота е причината за успеха на Google Search – и в по-малка степен Gmail, Google Chat, Google Calendar и Google Voice и други услуги на компанията. За съжаление у мен се прокрадва съмнение, че съдбата на Google Buzz ще е горе-долу като на Wave.

Аз тествам Google Buzz от известно време, но по мое мнение интерфейсът му изглежда претрупан. Никога не съм бил привърженик на многопоточността (threading) като основен инструмент за управление на големи потоци от информация. Много повече предпочитам модела със списъци и търсене. А броят на коментарите е огромен. Едно е да станеш последовател (follow) на някого, а съвсем друго – да си прочел всички коментари (до последния), публикувани от всеки случаен потребител, преди да преминеш на следващия постинг. Не съществува начин за свеждане на тези коментари до минимум и за прескачането им.

Още по-лошо – няма начин за създаване на множество списъци от последователи в Google Buzz. Twitter ми дава възможност да сортирам хората, които следвам, разделяйки ги на приятели, роднини, новини от света на техниката и т.н., но подобен инструмент, изглежда, липсва в Google Buzz. Откакто започнах да пиша тази статия, съм станал последовател на 73 души в Google Buzz и потокът (feed) вече е станал доста тромав. Какво ли ще се получи, когато стана последовател на няколко стотици приятели? Бъркотия нищо друго!

Buzz и защитата на личната информация

Тук възниква проблемът със защита на личната информация. Google си навлече проблеми, като даде на потребителите автоматично генериран списък от последователи (followers). Първоначално той се извлича от вашата адресна книга в Gmail и от потребителския ви профил, така че още при първото включване вече имате готов списък от последователи. Всичко това звучи доста невинно. За съжаление този списък става публичен и известен на всеки, който стане ваш последовател. Всъщност вие обявявате на света с кого си водите чат най-много. Да предположим, че има таен източник в Apple, който ми е предоставил подробности във връзка с iPad. Този източник вече ще е публичен.

В течение на първите две седмици от съществуването на Buzz Google на два пъти пренастройва контролите за защита на личната информация, за успокоение на гневни потребители. Без съмнение, ще има и други подобрения. Засега, изглежда, екипът, разработващ Buzz, се опитва да направи много, но постига само неща, които други сайтове вече са направили, и то по-добре: споделяне на снимки, актуализации на състоянието, професионални мрежи и т.н. Тук най-перспективната възможност е да се създаде услуга, която увеличава сигнала и намалява шума.

За съжаление това не е начинът, по който повечето приложения работят днес. На промоцията на Google Buzz г-н Хоровиц сподели следното: „С този продукт ние (Google) създаваме единствено възможности)“. Аз съм на същото мнение.

Поговорете си с Дан Коста и споделете с него своите мисли на адрес dan_costa@pcmag.com.


Съдържание: