DirectX 11 от среден и нисък клас – Gigabyte Radeon HD 5450 и Radeon HD 5670
DirectX 11 от среден и нисък клас – Gigabyte Radeon HD 5450 и Radeon HD 5670

PCMagazine, Брой 5
Категория: Хардуер , Графични карти
Етикети: графични карти
PC MAGAZINE , Добрил Доков
11.5.2010

DirectX 11 от среден и нисък  клас – Gigabyte Radeon HD  5450 и Radeon HD 5670

С излизането на новите серии графични карти базирани на ядрaтa Redwood, и Cedar на AMD предостави на потребителите възможност да получат DirectX 11 на изключително апетитна цена – под 99 USD в общия случай. Обикновено след изминаването на известно време от датата на официалния анонс партньорите на компанията започват да показват своите предложения с дизайн, различаващ се от референтния. Именно такова е и положението с двата модела на Gigabyte, които ще разгледаме в този материал – а те определено има с какво да привлекат вниманието!

Gigabyte Radeon HD 5450

Първата от двете графични карти, които ще разгледаме, е моделът Radeon HD 5450. За разлика от референтния дизайн, разработен от AMD, предложението на Gigabytе използва изцяло различен охладител, който не разчита на вентилатор за своето обдухване или казано по друг начин – пасивно охлаждане. Това решение със сигурност ще се хареса на феновете на НТРС системите или като цяло на потребителите, търсещи максимална тишина от своите системи.

За да се осигури адекватно охлаждане, от Gigabyte са подходили изключително хитро – използваната разработка с името „Screen Cooling“ всъщност представлява радиаторна пластина, допълваща размера на платката до пълноценния стандартен размер. Ако демонтираме радиатора на платката, ще открием, че размерът на самото РСВ всъщност е наполовина на нормалната височина – факт, от който Gigabyte са се възползвали доста умело.

От гледна точка на хардуерните характеристики Gigabyte Radeon HD 5450 може да се похвали с наличието на 80 шейдърни процесора, 8 TMU и 4 ROP модула. Тактовата честота на ядрото е 650 MHz, като тя напълно съвпада с честотата на референтния модел. Същата е и ситуацията с паметта и шината за комуникация между нея и процесора – типът й е GDDR3 с честота 1600 MHz, обемът е 1 GB, а широчината на шината – 64 бита. Портовете за връзка, с които разполага картата, са по един аналогов D-Sub, DVI и нещо естествено за моделите от серията 5000 на ATI – HDMI. Последното със сигурност ще се хареса на хората, търсещи подходящо решение за НТРС система с лесен вариант за връзка с модерен телевизор.

От гледна точка на производителността картата наистина не може да се похвали с впечатляващи постижения, но това съвсем не означава, че тя няма подходящо приложение. Ако имате нужда от тиха карта с поддръжка на DirectX 11 (a в Windows 7 това тепърва ще придобива все по-голямо значение), то определено си заслужава да помислите за този модел на Gigabyte. Ако ли пък имате нужда от по-високата производителност на следващата стъпка нагоре между класовете видеокарти, то тогава обърнете внимание на следващото предложение – Gigabyte Radeon HD 5670.

Gigabyte Radeon HD 5670

Второто предложение, което ще разгледаме, е моделът Radeon HD 5670 на Gigabyte. Подобно на 5450 той също използва охладител с дизайн, различаващ се от референтния, като тук този път е наблегнато не само на подобреното охлаждане, но и на по-малкия шум при работа. За целта от Gigabyte са използвали вентилатор с диаметър 80 мм в комбинация с масивен алуминиев радиатор, справящ се отлично с отделяните от графичното ядро около 60 W TDP.

 

Характеристиките на модела са идентични с тези на референтния вариант, с изключение на тактовата честота на графичното ядро. Докато при референтния модел на Radeon HD 5670 честотата на ядрото е 775 MHz, от Gigabyte са заложили на лек овърклок (наистина доста лек) до 785 MHz. Това обаче съвсем не означава, че Gigabyte Radeon HD 5670 не може да се овърклокне дори повече – предвид масивния охладител едва ли потребителите ще имат проблем по тази точка.

Ядрото разполага с 400 шейдърни процесора, 20 TMU и 8 ROP модула. В сравнение с предишното поколение от подобен клас на производителност тези модули са забележимо по-малко, което на свой ред би могло да доведе до влошена производителност при по-високи резолюции. Интерфейсът за връзка между паметта и графичното ядро е с широчина 128 бита, като самата памет е тип GDDR5 с обем 1 GB и честота, еднаква с тази на референтните модели – 1 GHz, или ефективна стойност от 4 GT/sec.

Две от доста интересните особености на модела са липсата на допълнителен PCI-Express захранващ конектор и поддръжката на CrossFireX. По отношение на първото несъмнено доста потребители ще останат доволни, тъй като ниското ниво на консумирана енергия означава, че доста системи или по-стари захранващи блокове няма да имат проблеми с използването на подобна видеокарта. В комбинация с поддръжката на CrossFireX (нещо доста нетипично за подобен ценови клас видеокарти като цяло) ниската консумация на енергия превръща придобиването на една или две Gigabyte Radeon HD 5670 в доста примамлива покупка.

В заключение

В крайна сметка, ако трябва да се сумира положението в пазарния сегмент на видеокарти с по-ниски цени, то ситуацията към момента може да се представи по следния начин – ATI и в частност Gigabyte предлага доста интересни и адекватни продукти на съвсем приемлива цена с поддръжка на DirectX 11. Възможността за избор не само между самите продукти, но и на броя използвани видеокарти благодарение на CrossFireX позволява постигането на дори още по-голяма гъвкавост в конфигурирането на системата – нещо, от което можем само да спечелим като потребители. – Добрил Доков


Съдържание: