USB 3.0 и SATA III 6Gbps и от Gigabyte
USB 3.0 и SATA III 6Gbps и от Gigabyte

PCMagazine, Брой 5
Категория: Хардуер , Чипсети и процесори
Етикети: чипсет , Gigabyte
PC MAGAZINE , Добрил Доков
11.5.2010

USB 3.0 и SATA III 6Gbps  и от Gigabyte

Ето че от официалното представяне на новите протоколи USB 3.0 SuperSpeed и SATA III 6Gbps измина доста време, а на пазара все още може да се каже, че липсва широкото им застъпване. За да промени това, Gigabyte представя своя модел GA-890GPA-UD3H, който предлага именно поддръжка на тези два стандарта – USB 3.0 SuperSpeed и SATA III 6Gbps. Освен тях налице е също така и новият чипсет на AMD 890GX, осигуряващ официална поддръжка на всички процесори за Socket AM3, в което число се включват и вариантите с ядра Thuban и Zosma, притежаващи съответно шест и четири ядра.

Макар и да не може да се каже, че принадлежи към високия клас предложения на Gigabyte, този модел все пак има доста интересни характеристики, с които да се хареса на потребителите. Като за начало това е солидното захранване на процесора – схемата, която е реализирана, е 4+1-фазна, осигуряваща стабилно напрежение дори и при сериозен овърклок. В допълнение към това налице е също така и охлаждане на мосфетите на захранващата схема – нещо особено важно за феновете на овърклока. Процесорното гнездо е Socket AM3, като се поддържат всички налични модели процесори на AMD, както и няколкото модела, които все още не са обявени, но се очаква да използват ядра Thuban и Zosma.

Дъното разполага с общо пет PCI-Express слота, от които два са с пълноценен размер х16, макар и да са опроводени за работа в режими х16 + х8, като останалите три слота са в размер PCI-Express x1. Освен тях налице са също така и два класически PCI слота за допълнителни разширителни карти. Паметта, с която работи Gigabyte 890GPA-UD3H, е тип DDR3, като максималната й честота е 1866+ МHz след овърклок. Максималният поддържан обем е 16 GB, като налице са общо четири слота, на които да се инсталира паметта.

Gigabyte 890GPA-UD3H разполага с общо четири конектора за свързване на охлаждащи вентилатори, два от които имат възможност за PWM контрол над оборотите на вентилаторите. Като цяло охлаждането на чипсета и захранващата схема на процесора са обединени с общ топлопровод, като единственият изолиран охладител е този на южния мост. Това обаче едва ли ще е проблем, тъй като самият той не се нагрява твърде много при работа. Що се отнася до радиаторите на MOSFET елементите и чипсета, те се възползват пълноценно от въздушния поток на процесорния охладител.

Дъното разполага с общо осем SATA конектора за твърди дискове, като от тях шест поддържат SATA III 6Gbps а оставащите два – SATA II 3Gbps. Въпросните два порта всъщност се получават чрез допълнителен чип Gigabyte SATA 2 и освен тях от него получаваме също така конектор за IDE устройства и флопи, както и поддръжка на RAID в режими 0, 1, 5, 10 и JBOD. В допълнение към тези особености моделът също така разполага с вградена в чипсета графична карта AMD Radeon HD 4290 със собствена памет тип DDR3 с обем 128 МВ. Освен нея налице е също така поддръжка на гигабитова мрежа, 7.1-канално HD аудио, FireWire и общо шест USB порта на задния панел, от които два поддържащи стандарта USB 3.0 SuperSpeed. Вградената видеокарта предлага общо три порта за връзка с дисплей – аналогов D-Sub, DVI и HDMI. – Добрил Доков


Съдържание: