Обзорен тест на нетбук системи
Обзорен тест на нетбук системи

PCMagazine, Брой 5
Категория: Хардуер , Компютърни системи , Преносими компютри
Етикети: нетбук , нетбук системи
PC MAGAZINE , Добрил Доков
11.5.2010

Обзорен тест на нетбук системи

След доста колебливия си старт нетбуците започнаха да набират скорост и да навлизат все повече в ежедневието ни. Все пак не можем да отречем очевидните предимства на удобните малки размери, изключително ниското тегло и дългото време на автономна работа. За да разберем каква е ситуацията на пазара днес, повече от година след по-широкото навлизане на нетбуците, ще разгледаме няколко модела, сравнявайки техните възможности, характерстики и цени. За да разберем колко е времето за независима работа на батерия, при всички тествани модели ще използваме тест с непрекъснато възпроизвеждане на видео. Яркостта на дисплея за всички модели е на различно ниво поради различната сила на осветеност, като крайната цел е постигане на приблизително еднаква видимост независимо от различните нива. Естествено това, което се цели, е комфортна видимост за наблюдаване на филм или работа в средно осветена околна среда – нещо, за което нетбуците поначало са създадени.

Lenovo IdeaPad S10-2

 

Lenovo IdeaPad S10-2 може да се похвали с доста уникален дизайн, благодарение на който определено ще хване погледа ви. Специалният вид на капака му в комбинация със семплите нюанси в същия стил на шасито му придават изключително приятно излъчване, с една малка подробност – може да не е особено подходящ за използване на сериозни бизнессрещи. Независимо от това има огромна вероятност да се влюбите в него още от пръв поглед. Моделът ни беше предоставен за тестовете от фирма IBS Bulgaria.

От техническа гледна точка хардуерните характеристики не се различават особено много от референтната платформа за модела, разработена от Intel. Като цяло нетбукът разполага с общо три USB порта за включване на допълнителни устройства, аналогов D-Sub конектор, както и извод на вградената мрежова платка. Вградената безжична мрежова карта поддържа режимите 802.11b/g, като тя може да се изключи чрез предвидения за целта прекъсвач, изведен на шасито на нетбука.

Процесорът на системата е Intel Atom N280 с тактова честота 1.66GHz и чипсет Intel Mobile Calistoga GSE i945GSE с вградена видеокарта Intel GMA 950. Дисплеят на нетбука е изграден на базата на матрица LG Philips LP101WSA-TLA1 с размер 10.1 инча и резолюция 1024х600 пиксела. Интересна особеност на дисплея е използваната LED подсветка, която освен за по-дългото време за работа на батерия допринася и за доста подобрата видимост. При тестовете стана ясно, че дори и при настройка на яркостта на подсветката от около 35-40% дисплеят осигуряваше отлична видимост независимо от околното осветление. Паметта на системата е с обем 1 GB и е тип DDR2 с честота 667 MHz. Операционната система, с която е окомплектован IdeaPad S10-2, е Windows 7 Starter Edition.

Освен тези особености Lenovo IdeaPad S10-2 разполага също така с вградена поддръжка на Bluetooth и твърд диск с обем 160 GB. При тестовете за време за работа на батерия нетбукът издържа четири часа и десет минути, което не е особено впечатляващо постижение. Независимо от това доста стилният външен вид в допълнение към изключително миниатюрните размери биха го превърнали в примамливо предложение за редица клиенти и те определено няма да сгрешат с неговия избор.

Като недостатъци на модела можем да споменем относително малките размери на бутона Enter, доста сериозното загряване на корпуса в областтапод китките и твърде малкия размер на тъчпада – при работа с него пръстите непрекъснато излизат извън очертанията му. Цената, на която можете да намерите Lenovo IdeaPad S10-2, е около 750 лв. с включено ДДС.

Избор на редактора:

MSI Wind U160

 

Следващият модел, който ще разгледаме, е MSI Wind U160, който ни беше предоставен от фирма Argus Computers. Неговата цена отново е 700-750 лв., но за разлика от предложението на Lenovo тук имаме налице няколко доста любопитни особености.

На първо място, това е използваният процесор – тук той е Intel Atom N450 с тактова честота 1.66 GHz, окомплектован с чипсет Intel NM10 Express и вградена графична карта Intel GMA 3150. Дисплеят на системата е с размери 10 инча и LED подсветка, като поддържаната от него резолюция е 1024х600 пиксела. Типът на системната памет е DDR2, като обемът й е 1 GB. Твърдият диск, с който разполага MSI Wind U160, е с обем 250 GB, което определено ще даде на потребителите доста обширна свобода при съхраняване на данни. Операционната система при този модел на MSI отново е Windows 7 Starter Edition, но имайте предвид, че неговият хардуер не би срещнал никакви проблеми в работата си и с останалите версии на Windows 7, дори и с използване на интерфейс Aero.

Освен споменатите характеристики MSI Wind U160 разполага също така и с вградена безжична мрежова карта, поддържаща протоколите 802.11b/ g/n, три USB 2.0 порта, мрежова LAN карта, D-Sub конектор, 4-in-1 Card Reader и bluetooth. Батерията, с която разполага нетбукът, е шестклетъчна, осигуряваща доста солиден запас от време за работа. В тестовете той успя да постигне зашеметяващия резултат от седем часа и две минути непрекъсната работа! Като вземем предвид теглото от малко над килограм (за версията с шестклетъчна батерия), получаваме система, комбинираща доста добра производителност и дълго време за индивидуална работа.

Сред другите достойнства на MSI Wind U160 са наличието на вградена уебкамера с капацитет 1.3 мегапиксела, микрофон в корпуса на дисплея, бутон за хардуерно изключване на безжичната мрежа, изведен на корпуса на устройството, и изключително малки размери като цяло. Освен това той ще ви предложи също така и доста красив дизайн – клавиатурата на нетбука е с достатъчно раздалечени клавиши, за да се работи комфортно с нея, а тъчпадът е разработеният от MSI вариант със сензитивни подутини, улесняващи работата снего. Чувствителността на тъчпада при работа е повече от достатъчна, каквито са и неговите размери. Ако имате нужда от малки размери в комплект с изключително дълго време за работа на батерия – определено MSI U160 е подходящият избор.

HP Mini 210 1040eq

 

Третият модел нетбук, който ще разгледаме, е HP Mini 210 1040eq. Той ни беше предоставен за тестовете от HP и може да се намери в България на цена от около 650 до 700 лв. Външният вид на Mini 201 1040eq е доста елегантен, като корпусът е изработен от алуминий с обработка и оксидация в специфичен цвят. Това придава на модела доста стилен вид, допълван от изцяло черната клавиатура и тъчпад.

Процесорът на системата е Intel Atom N450 с тактова честота 1.66 GHz, отново окомплектован с чипсет Intel NM10 Express. Паметта, с която разполага нетбукът, е тип DDR2 с обем 1 GB, като според спецификацията максималният й обем е 2 GB. Твърдият диск на системата има обем 250 GB. Дисплеят отново е с диагонал от 10.1 инча, като резолюцията му е 1024 х 600 пиксела, а вградената видеокарта е Intel GMA 3150. Подобно на разгледаните преди малко два модела този вариант на НР също се предлага с предварително инсталирана ОС Microsoft Windows 7 Starter Edition. Вградената безжична мрежова карта осигурява поддръжката на 802.11b/g/n, като освен нея налице са също така 5-in-1 Card Reader, три USB 2.0 порта, D-Sub конектор, извод за вградената LAN карта, както и 1.3 МPix уебкамера и микрофон. За изключването на вградената безжична мрежова карта разполагаме с бутон на клавиатурата, което би могло да е проблем в някои случаи, тъй като е възможно да го натиснем инцидентно.

Като цяло работата с този модел на НР е доста удобна – системата не се нагрява в никоя от зоните на допир с ръцете, клавиатурата е доста удобна, с достатъчно разстояние между клавишите... с едно „но“. Единственият недостатък, който може да се посочи, е тъчпадът, който има твърде малки размери поради факта, че споделя площта си с двата си бутона, разположени под неговата повърхност. По този начин в някои случаи доста се ограничава пространството на работа с него, което би могло да предизвика неудобство.

При тестовете времето за непрекъсната работа, което нетбукът успя да постигне, беше два часа и 34 минути. Благодарение на LED подсветката видимостта на дисплея е отлична дори и при около 50% яркост, което в комплект с Glare покритието осигурява доста кристална картина. HP Mini 210 1040eq предлага повече от достатъчно удобства за работа, като в допълнение към тях получаваме и стилен дизайн и отлично качество на компонентите.

Избор за най-добра покупка:

Compaq Mini CQ10


 

Моделът Mini CQ10 на Compaq ни беше предоставен за тестове от фирма Орбит ЕООД, откъдето може да се намери на цена от около 570 лв. с включено ДДС. Подобно на останалите разглеждани до момента нетбуци това предложение на Compaq също пристига окомплектовано с предварително инсталирана операционна система Microsoft Windows 7 Starter Edition.

Процесорът на Mini CQ10 е Intel Atom N270 1.6 GHz с чипсет Intel Calistoga i945GSE и вградена видеоплатка Intel GME 950. Дисплеят има диагонал от 10.1 инча и резолюция 1024х600 пиксела, като използваното покритие е матово, а над него е разположена вградената уебкамера с капацитет 1.3 Mpix. Паметта, с която е окомплектован този модел на Compaq, е с обем 1 GB и е тип DDR2-800. Твърдият диск е с обем 160 GB, като изненадващо моделът въпреки по-старата си платформа разполага с поддръжка не само на безжичните мрежи 802.11b/ g, но и на 802.11n. Последното е нещо нетипично за нетбук от предходното поколение, но пък за сметка на това изключително полезно. Освен с тях моделът разполага също така с вграден 5-in-1 Card Reader, външен прекъсвач за контрол над вградената мрежова карта, три USB порта, D-Sub конектор за външен монитор, както и LAN порт.

От гледна точка на дизайна Mini CQ10 доста се различава от предложенията които разглеждахме до момента – клавиатурата му е изработена по такъв начин, че клавишите да имат максимално близък размер до този на стандартна десктоп клавиатура. В допълнение към това техният ход е много близък до вариантите при стандартните преносими системи, допълнително улеснявайки работата с клавиатура при този нетбук. Тъчпадът от своя страна следва доста нестандартната философия на Compaq, при която бутоните са разположени от двете страни на зоната на тъчпада. Това може и да е доста объркващо за някои потребители, така че удобството тук е по-скоро въпрос на свикване, отколкото на гледна точка.

Клавиатурата е доста удобна при работа благодарение на споменатите по-горе размери на бутоните. Тъчпадът от своя страна също е изключително чувствителен и работата с него е доста лесна независимо от разположението на двата бутона. Нещо повече – благодарение на леко повдигнатите граници на корпуса около тъчпада при работа с него потребителят веднага разбира кога е достигнал неговите граници, вместо да се чуди какво се случва с курсора на дисплея и защо не се движи.

Триклетъчната батерия е разположена по такъв начин, че да не удебелява корпуса на нетбука, авремето за работа, което успя да осигури, беше два часа и 22 минути.

Dell Inspiron Mini 10

 

Предпоследният модел нетбук, който ще разгледаме е Dell Inspiron Mini, който ни беше предоставен от фирма Index-Bulgaria LTD, където може да се намери на цена от 946 лв. с включено в цената ДДС. Платформата, на която е изграден този модел, включва дънна платка с чипсет Intel Calistoga – GSE i945GSE с процесор Intel Atom N270 с тактова честота 1.6 GHz. Паметта е тип DDR2-800 с обем 1 GB, като вградената в чипсета видеокарта Intel GMA 950 използва част от нея за своите нужди. Твърдият диск, с който разполага Dell Inspiron Mini, е с обем 160 GB, като освен него конфигурацията може да се похвали и с наличието на вградена безжична мрежова карта, поддържаща 802.11b/g, bluetooth и вградена уебкамера с капацитет 1.3 Mpix. Дисплеят е с диагонал от 10.1 инча при резолюция от 1024х600 пиксела и LED подсветка. Видимостта на екрана е повече от отлична дори и при ниво на яркост от около 40-50% благодарение на Glare покритието му. Операционната система, която се окомплектова с това предложение на Dell, е Microsoft Windows XP Home Edition.

Клавиатурата, използвана при този модел, също има голям размер на бутоните, осигуряващи комфортна работа при писане. За съжаление не така стоят нещата с тъчпада, който има прекалено голяма чувствителност и работата с него е малко трудна. Допълнително затруднение се явява и фактът, че част от площта му е поделена между него и бутоните му. Като цяло работата по задачи, касаещи използване на клавиатурата при Dell Inspiron Mini 10, е доста лека и единственият друг недостатък, който следва да добавим, е неприятното загряване на корпуса в областта под дланите.

Системата разполага с три USB 2.0 порта, D-Sub конектор, извод на LAN картата, както и вграден Card Reader. Версията, която ни беше предоставена за тестване, включваше шестклетъчна батерия, чиито размери бяха доста големи и стърчаха неприятно извън корпуса на нетбука. Впрочем тук е мястото да споменем още една особеност – говорителите на вградената аудиосистема се намират в долната част на корпуса на нетбука, насочвайки звука към масата (или каквато и да е основа) под него. Времето, което моделът издържа при работа на батерия в теста, беше пет часа и 58 минути.

В крайна сметка Dell Inspiron Mini 10 представлява доста интересна комбинация от удобна клавиатура, батерия с дълго време на работа и доста отчетлив и ярък дисплей. Липсата на модерна операционна система може да се приеме като дос-та сериозен минус, особено като вземем предвид възможностите за контрол на енергоконсумацията на процесора, предлагани от Windows 7.

Gigabyte TouchNote T1028

 

Последният нетбук който ще разгледаме, е TouchNote T1028 на Gigabyte, който ни беше предоставен за тестовете от фирма Vali Computers, където може да бъде намерен на цена от 815 лв. без включено в цената ДДС. Този нетбук е един от най-интересните модели, които разгледахме, тъй като представлява не само преносим компютър но и таблет с въртящ се сензитивен дисплей.

Процесорът, използван при този нетбук, е Intel Atom N280 с тактова честота 1.66 GHz и чипсет Intel Calistoga i945GSA с вградена в чипсета видеокарта Intel GMA 950. Паметта на системата е с обем 1 GB и е тип DDR2, като твърдият диск има обем от 250 GB. Освен чувствителен на допир дисплеят също така е и с LED подсветка и има резолюция от 1366х768 пиксела. Вградената уебкамера има капацитет от 1.3 Mpix, като освен нея в корпуса на дисплея се намира също така и перото за работа със сензитивния дисплей. Друга интересна особеност на модела е избраната от Gigabyte версия на тъчпада – тук той е вариант, поддържащ мултитъч, което е доста удобно при работа. Вградената безжична мрежова карта поддържа вариантите Wi-Fi 802.11b/g/n.

Подобно на другите варианти на нетбук системи налице са три USB 2.0 порта, аналогов D-Sub за връзка с външен монитор, извод на вградената мрежова карта, както и бутон за деактивиране на безжичната мрежова платка. Налице е също така и вграден Card Reader, намиращ се в корпуса на нетбука. За съжаление версията на модела, която ни беше предоставена за тестове, беше с операционна система Free DOS, което прави невъзможна проверката на времето за работа на батерия при условия, идентични с тези на тестовете, проведени при останалите модели. Предвид наличието на мултитъч и сензитивен дисплей изборът е малко странен, тъй като Windows 7 и Vista са едни от операционните системи, които биха се възползвали от тези екстри в пълните им възможности. Клавиатурата на T1028X беше във вариант, доближаващ се най-много до използваните при десктоп или стандартните преносими компютри с максимално удобство при работа.

Като цяло Gigabyte T1028X представлява уникална система, която определено си заслужава да бъде тествана в комбинация с Windows 7 и Aero. В допълнение към това цената, на която може да се придобие тази конфигурация, е относително ниска на фона на някои от другите разгледани варианти, което я прави доста изгодна покупка, ако имате нужда от сензитивен дисплей за по-удобна работа. – Добрил Доков


Съдържание: