Десетилетие на смартфоните
Десетилетие на смартфоните

PCMagazine, Брой 5
Категория: Технологии , Мобилни технологии
Етикети: мобилен телефон , смартфон , мобилни комуникации , мобилни технологии
PC MAGAZINE
11.5.2010


Всички знаем, че напоследък мобилните телефони все повече приличат на миниатюрни компютри. Но ще успеят ли те да изместят лаптопите, превръщайки се в наши основни устройства за електронна обработка на информацията? Саша Сиган

По някое време през идните три години клетъчните телефони и смартфоните ще направят гигантска крачка напред и ще изместят персоналните компютри в качеството на най-масово използвани устройства за достъп до уеб. Така твърди фирмата за изследвания на високите технологии Gartner. Макар че нейната прогноза може да се стори доста агресивна за някои – тъй като най-реалистичната прогноза е пет години или повече – тя определено е основателна. С навлизането на технологиите за мобилна връзка от четвърто поколение (4G), с бума на приложенията за мобилни телефони (не само за iPhone), с появата на все по-елегантни и по-интуитивни телефони има всички основания прогнозата на Gartner да се смята за реалистична.

Тук ще разгледаме някои от най-модерните технологии и тенденции, които понастоящем започват да набират скорост в света на мобилните устройства. Но няма да сбъркате, ако ги смятате за технологии в процес на разработка; те едва ли ще бъдат завършени през 2010 г., за да се появят на пазара въплътени в комерсиални телефони. При все това те определено са на път да променят пейзажа на пазара в близко бъдеще.

WiMax и HSPA+

Вие току-що свикнахте със смартфоните от трето поколение (3G). Сега идват тези от четвърто поколение (4G). Новите “3G+“ и “4G“ мрежи, в това число WiMAX на Sprint и системата HSPA+ на T-Mobile, осигуряват Десетилетие на смартфоните Всички знаем, че напоследък мобилните телефони все повече приличат на миниатюрни компютри. Но ще успеят ли те да изместят лаптопите, превръщайки се в наши основни устройства за електронна обработка на информацията? Саша Сиган на пътуващите потребители скорости на връзка с интернет, по-високи от тези на повечето кабелни или DSL връзки. Днешните 3G мрежи, също като тези, управлявани от всички големи доставчици на услуги, обещават скорости на теглене от уеб от порядъка на 1-2 Mbps. Това е идеална скорост за сърфиране в уеб. Но WiMAX, HSPA+ и системите LTE, които Verizon и AT&T започват да установяват, са далеч по-бързи: те постигат скорости 5, 8, 12 и дори 21 Mbps, които в бъдеще ще се увеличават.

Тези мрежи не могат да бъдат наречени телефонни, макар че най-вероятно по тях ще можете да провеждате телефонни разговори. Можете да ги считате за високоскоростни тунели по интернет (Internet pipes), свързвани с всичко, което носите със себе си, докато сте на път. Както и за потенциални конкуренти на двойния монопол на кабелните и телефонните доставчици на услуги за интернет, които са стиснали в „мъртвешка хватка“ домашния интернет.

За какво, прочее, може да ви бъде нужна подобна скорост? Истината е, че при скорости над 2 Mbps разлика при сърфирането в уеб едва се усеща, като най-доловимо е закъснението (latency) не на времето, което отива за изтегляне на части от уеб страници, а на това, за което сървърите започват да отговарят на вашата заявка.

При нашите тестове за закъснение (latency) при новите мрежи отчетохме резултат под 100 милисекунди (ms) за ping. По данни на сайта pingtest.net това е скорост, по-висока от тази на старите мрежи от трето поколение, но е доста по-бавна от тази на кабелните мрежи (10-20 ms) и е твърде бавна за някои приложения, като игри с много участници.

Необходимостта от мрежа от четвърто поколение е най-осезателна при видеото и при тегленето на големи файлове. Според доставчика на услуги за видеоразговори Fring нужна е скорост от 500 Kbps, за да бъде проведен добър видеоразговор. За да можете да гледате видео със стандартна разделителна способност на Hulu, имате нужда от около 2.5 Mbps.

Но има една особеност: за да извършвате поточен пренос в Hulu и да провеждате видео-разговори, трябва да имате постоянна връзка с определено качество, а безжичните връзки са непостоянни. В идеалния случай трябва да имате по-голяма скорост, така че когато връзката започне да се забавя и да прекъсва, скоростта й никога да не спада под определен минимум.

Що се отнася до тегленето на големи количества информация, едно едночасово телевизионно предаване обикновено е с обем около 350 МВ. Пресметнато с известен резерв, ще са нужни около 45 минути, за да може това едночасово телевизионно предаване да бъде свалено по връзка със скорост 1 Mbps. За същата задача ще са нужни по-малко от 5 минути, ако имате 10-мегабитова връзка.

Избор на редакторите:Най-добрите смартфони, които подбрахме за вас

Apple iPhone 3GS (AT&T)


 

Цена 199-299 USD

Ако обичате приложенията или интернет, този телефон е за вас. Неговият усъвършенстван процесор и графичният му чипсет подобряват значително скоростта на всичко, което вършите с него – от сърфиране в уеб до игри. С това iPhone се утвърждава като най-гъвкавия и многостранен джобен компютър в САЩ. Е, iPhone 3GS все още не е най-добрият телефон в света. Но телефонната услуга не е най-важната причина, поради която човек би си купил мобилен телефон, нали?

RIM Blackberry Curve 8330 (Alltel)

Цена от 229.99 до 519.99 USD

 

О, какво удоволствие е да притежаваш телефон BlackBerry Curve! Той открай време е нашият любим смартфон. BlackBerry Curve просто работи – и това важи с пълна сила за модела, предложен от Alltel. Той би бил чудесен подарък за всеки, който иска да има добър телефон с несравними възможности за общуване чрез текстови съобщения, отлични медийни функции и късче от уеб, добавено към отличния му комплект от функции. Все пак ние имаме една забележка: Alltel можеше да положи повече усилия, за да може нейният модел да се отличава от общата маса.

LG Xenon GR500 (AT&T)

Цена 99 USD

 

Този лек телефон с плъзгащ се преден панел е предназначен предимно за въвеждане на текст. За разлика от многото други подобни модели, които имат клавиатури QWERTY, Xenon притежава напълно функционален сензорен екран. Дизайнът му е такъв, че той прилича на по-обемиста имитация на RAZR. Освен това Xenon предлага изумителни възможности за слушане на музика, гледане на видео и сърфиране в уеб. Всеки, който търси компактно джобно устройство за моментален обмен на съобщения, с трудност ще устои на Xenon – особено като се има предвид цената му от 99 USD с двегодишен договор.

Samsung Mythic SGH-A897 (AT&T)

Цена 199.99 до 349.99 USD

 

Функцията за гледане на телевизия по мобилни устройства, изглежда, е обречена на забвение в САЩ – за разлика от други страни, където тя бележи прогрес. Това не пречи на компания AT&T да предложи нов мобилен телефон с възможности на телевизор в лицето на Samsung Mythic. Подобно на няколкото подобни модела преди него Mythic притежава вграден тунер за ефирна телевизия, който работи с телевизионната услуга FLO TV (достъпна в някои райони на САЩ). Иначе той е красив тънък телефон със сензорен екран.

На първо място е WiMAX

Sprint „вкуси за първи път от високоскоростната ябълка“, когато активира своята мрежа WiMAX в Балтимор през септември 2008 г. WiMAX не трябва да се разглежда като технология за клетъчни телефони. По-скоро тя може да се счита за заместител на глобалната Wi-Fi технология (wide-area Wi-Fi replacement). Преди официалната промоция на Sprint тя традиционно се считаше за алтернатива на домашната широколентова връзка с интернет.

В началото битуваха големи надежди за създаване на много WiMAX устройства, подхранвани отчасти оттова, че Intel активно налагаше тази технология. Но поне в САЩ на пазара се появиха само шепа WiMAX устройства, при все че има много лаптопи, които могат да бъдат конфигурирани с вградени WiMAX модеми. Sprint предлага три устройства: U301 – USB модем, който ние ви препоръчваме; U300 – по-стар модем, който не ви препоръчваме; и Overdrive – устройство,което създава Wi-Fi хотспот (hotspot – място (магазин, кафене, градинка или др.), където с помощта на портативно устройство можете да получите безжичен достъп до интернет). Ние най-вероятно ще ви препоръчаме последното – стига то да премине през успешни тестове с новия си фърмуер.

Услугата, вече носеща името Sprint 4G, е достъпна във Филаделфия, Чикаго, Сиатъл, Портланд, Лас Вегас, Атланта и много градове в щатите Тексас и Северна Каролина. Sprint обещава, че ще осигури покритие в много други големи градове в САЩ до края на 2010 г. Но тя и преди си е поставяла подобни амбициозни задачи и срокове и ги е нарушавала.

Sprint твърди, че WiMAX осигурява пропускателен капацитет от 3 до 6 мегабита в секунда при теглене (downstream), като понякога може да достигне максимум 10 Mbps. Но WiMAX зависи твърде силно от силата на сигнала и от капацитета на мрежата. Когато изпитахме WiMAX в Балтимор, Филаделфия и Лас Вегас, не отчетохме такива надеждни скорости.

При най-последните изпитания във Филаделфия, аз използвах най-бързото устройство (U301), но постигнах средно 2.25 мегабита в секунда при теглене (downstream) и 628 мегабита в секунда при качване в интернет (upstream), като върховите скорости бяха 5.13 Mbps при теглене и 1.17 Mbps при качване. Това са високи скорости (двойно по-големи в сравнение с безжичните мрежи от трето поколение (3G)), но не отговарят на обещанията на Sprint

Йиад Тарази, вицепрезидент на Sprint по разработки и инженеринг на безжични мрежи от четвърто поколение (4G), казва, че през идните шест месеца неговата компания ще усвои с 30 процента повече места с покритие с WiMAX. Според него WiMAX се радва на „изключителен растеж“. При моите тестове на едно от местата с WiMAX аз отчетох изключително високо натоварване. Средната скорост, която г-н Тарази е отчел във Филаделфия по време на един от тестовете, е 4.7 Mbps при теглене от интернет. Освен това Sprint има много свободен честотен спектър (2.5-гигахерлцовата честотна лента), което обещава бъдещи подобрения на капацитета.

Overdrive 3G/4G Mobile Hotspot на Sierra Wireless (Sprint)

Цена 99 USD при двугодишен договор

 

Този WiMAX/Wi-Fi маршрутизатор може да свърже всяко устройство с възможности за безжична Wi-Fi връзка с мрежите 3G и WiMAX на Sprint. В идеалния случай това означава, че всяко ваше устройство с Wi-Fi възможности, вече ще може да се свързва с интернет навсякъде – независимо дали то е iPod touch, цифров фотоапарат с карта за безжична връзка Eye-Fi или нетбук. Overdrive може да споделя връзки и файлове с до пет потребители едновременно.

Sprint U301

Цена 50 USD при двугодишен договор

 

Засега това е най-добрият USB модем на Sprint. Той хвърля мост между мрежата от трето поколение 3G EVDO на Sprint и новата мрежа WiMAX на Clearwire. Той работи с по-висока скорост в 3G, отколкото предишният модел U300

Blackberry Tour 9630 (Sprint)

Цена от 199.99 до 499.99 USD

 

Sprint вече предлага превъзходни смартфони – Palm Pre и BlackBerry Tour 9630. Докато първият е по-забавен и по-удобен за ползване при сърфиране в уеб, BlackBerry Tour 9630 притежава отлични възможности за управление, може да служи за телефонна връзка с цял свят и богат каталог от приложения, създадени от външни разработчици.

Motorola Cliq (T-Mobile)

Цена 199.99

 

Cliq е отлично устройство за хора, които имат повече социални връзки. Той обединява актуализации от сайтове на социални мрежи, сайтове за споделяне на снимки и базирана на уеб електронна поща. Cliq лесно може да се превърне в център на вашия свят от връзки.

WiMAX има едно важно предимство: при нея липсва досадното ограничение от пет гигабайта (за разлика от мрежите от трето поколение). Всъщност компаниите Sprint и Clearwire насърчават потребителите да използват WiMAX като основна връзка с интернет в домашни условия; това е основният бизнес на Clearwire – с преносимите домашни модеми (carrimodems), носещи нейната марка, които използват  USD същата физическа мрежа (но които ние за съжаление не успяхме да изпитаме).

Droid на Motorola (Verizon)
Цена при директно закупуване 199.99 USD

 


Това е първият истински изкусителен телефон на компанията Verizon Wireless. Той може да засрами всички други телефони Google Android. Motorola може да се е поскъпила на някои от най-основните му функции в стремежа си да постигне изумително мощен смартфон. Но първият телефон Android 2.0 определено е най-съвършеният технически и интересен смартфон, който се свързва с мрежата на Verizon.

T-Mobile WebConnect Rocket
Предварителен преглед (няма оценка)


Първият HSPA+ модем на компанията T-Mobile е по-бърз дори от WiMAX устройствата, които изпитахме. Но T-Mobile трябва да изясни кар-
тинката около своите планове за обслужване и за разширяване на своята мрежа, преди да се решим да преминем към нея.

HSPA+: Когато 3G побеждава 4G

Sprint преминава изцяло на WiMAX. Verizon и AT&T изграждат LTE мрежи от четвърто поколение, които ще бъдат пуснати в действие по-късно през тази година. Защо T-Mobile избра HSPA+ и какво, прочее, представлява HSPA+ изобщо?

T-Mobile има по-малък радиочестотен спектър в сравнение с конкурентите си. Verizon и AT&T имат толкова голям радиочестотен спектър, че биха могли да си позволят да отделят години, за да изградят LTE мрежа в 700-мегахерцовата честотна лента, която не е изначално съвместима с техните съществуващи системи. Освен това те могат да платят повечко пари Blackberry Tour 9630 (Sprint) Цена от 199.99 до 499.99 USD Sprint вече предлага превъзходни смартфони – Palm Pre и BlackBerry Tour 9630. Докато първият е по-забавен и по-удобен за ползване при сърфиране в уеб, BlackBerry Tour 9630 притежава отлични възможности за управление, може да служи за телефонна връзка с цял свят и богат каталог от приложения, създадени от външни разработчици. Motorola Cliq (T-Mobile) Цена 199.99 USD Cliq е отлично устройство за хора, които имат повече социални връзки. Той обединява актуализации от сайтове на социални мрежи, сайтове за споделяне на снимки и базирана на уеб електронна поща. Cliq лесно може да се превърне в център на вашия свят от връзки. за първото, почти експериментално LTE оборудване. Sprint има широкоразпространен 2.5-гигахерцов спектър, предназначен изключително за WiMAX. Но T-Mobile трябва да работи в рамките на своя съществуващ AWS спектър от трето поколение.

HSPA+ е високоскоростна и евтина технология. Тя представлява обратносъвместим ъпгрейд на съществуващи HSPA мрежи. Така че компанията T-Mobile може да използва с нея голяма част от своето съществуващо оборудване. Нещо повече, тя може да изгради ново ниво с HSPA+ в съществуващия радио-спектър, без да оказва натиск върху своите сегашни абонати. Всъщност обикновените потребители, които имат не HSPA+ телефони, ще останат по-доволни от HSPA+ мрежите, отколкото в обратния случай.

Но те не правят компромис със скоростта. Днешното издание на HSPA+ – това, което се използва от T-Mobile, от тримата доставчици на безжични услуги в Канада и от много европейски доставчици – на теория позволява скорост при теглене 21 Mbps, а при качване (upload) – 5.8 Mbps. Компанията Telstra в Австралия работи върху мрежа със скорост 42 Mbps. На изложението Mobile World Congress, провело се през миналата година, доставчиците демонстрираха система със скорост 84 Mbps.

Дори ако приемем, че повечето хора ще могат да постигнат половината от тези скорости, те са по-високи от домашните широколентови връзки. От първите издания на LTE се очаква да осигурят скорости от 8 до 12 Mbps. WiMAX има теоретична граница на скоростта 70 Mbps, но както личи от нашите тестове със Sprint, на практика се постигат далеч по-малки скорости.

Засега технологията HSPA+ работи само във Филаделфия, но T-Mobile твърди, че до края на тази година ще я внедри в „по-голямата част“ от своята мрежа. Тъй като ъпгрейдът до HSPA+ се извършва с нарастване (при запазване на съществуващата технология), T-Mobile може да го извърши далеч по-бързо, отколкото AT&T и Verizon могат да изградят своите съвършено нови LTE мрежи.

При проведените тестове аз постигнах изненадващо добри скорости с HSPA+. С помощта на лаптоп с модем WebConnect Rocket на T-Mobile постигнах средна скорост при теглене 3.12 Mbps при върхова скорост 7.65 Mbps и скорост на качване 1.26 Mbps при върхова 2.02 Mbps. Това са скорости, по-високи от тези на WiMAX. T-Mobile обещава, че те ще се увеличат още повече, след като тя финализира своята мрежа и фърмуера на своя модем.

Освен това HSPA+ подобрява обикновените 3G устройства. Аз станах свидетел на тройно увеличение на скоростта на T-Mobile MyTouch 3G, след като навлязох в зона с покритие на HSPA+ (скоростта на връзката нарасна от 600 Kbps на 1.8 Mbps). Един модем T-Mobile WebConnect, предназначен за HSPA 7.2, постигна скорост на сваляне 2.57 Mbps, намирайки се в зона с покритие на HSPA+; но в останалата част на Филаделфия скоростта му бе с 451 килобита в секунда по-малка. Droid на Motorola (Verizon) Цена при директно закупуване 199.99 USD Това е първият истински изкусителен телефон на компанията Verizon Wireless. Той може да засрами всички други телефони Google Android. Motorola може да се е поскъпила на някои от най-основните му функции в стремежа си да постигне изумително мощен смартфон. Но първият телефон Android 2.0 определено е най-съвършеният технически и интересен смартфон, който се свързва с мрежата на Verizon. T-Mobile WebConnect Rocket Предварителен преглед (няма оценка) Първият HSPA+ модем на компанията T-Mobile е по-бърз дори от WiMAX устройствата, които изпитахме. Но T-Mobile трябва да изясни картинката около своите планове за обслужване и за разширяване на своята мрежа, преди да се решим да преминем към нея.

Но HSPA+ има един сериозен недостатък: границите на ползваемост. Днешните мрежи от трето поколение са толкова претоварени, че доставчиците на услуги налагат праг от 5 гигабайта месечна ползваемост – главно за да разубедят хората да ги интернет в домовете им, което би довело до задръстване на мрежите.При WiMAX няма такова ограничение, а LTE е проектирана с идеята да има по-голям капацитет.
Но T-Mobile даде да се разбере, че може да третираHSPA+ като обикновена система от трето поколение.Това означава, че компанията ще ограничава достъпа на потребителите до приложения, изискващи висок пропускателен капацитет – като видео с висока разделителна способност – и ще ги разубеди да прекъсват кабелната връзка на своите домашни кабелни модеми,за да преминават на изцяло безжична връзка

Samsung Freeform SCH-r350 (Metro PCS)

Цена 79 USD

 

Freeform е лек телефон с клавиатура QWERTY, идеален за неограничени гласови разговори и общуване чрез текстови съобщения. Той работи с изумителните евтини и неограничени планове на компанията MetroPCS, които варират от 40 до 60 USD на месец (в зависимост от функцията SMS, сърфиране в уеб или GPS). Ако обичате да общувате чрез текстови съобщения – или в семейството си имате тийнейджър, който ги предпочита – този телефон е най-евтиният вариант за тази цел.

Готови ли сте за праймтайма?

Засега в САЩ нито една от бързите безжични мрежи (нито тази на Sprint, нито на T-Mobile) не покриват повече от пет града. Но те определено заслужават внимание. Ако считате, че покритието на мрежата от трето поколение на даден доставчик е прилично, купете си модем 3G/4G или такъв, съвместим с HSPA+, и той ще ви донесе по-високите скорости, когато те станат достъпни в цялата страна. WiMAX на Sprint може също да бъде алтернатива на някои домашни DSL връзки, стига да живеете в САЩ, и то в град с добро покритие.

Въпреки че Verizon се зарича, че ще внедри своята собствена високоскоростна технология LTE през тази година, T-Mobile и Sprint поне засега ще си останат вашият най-добър вариант за постигане на максимални скорости при връзка с интернет чрез мобилни устройства. Аз не знам какви устройства ще поддържат LTE или какви скорости ще има тя на практика. Както личи от резултатите от нашите тестове, често пъти обещанията за високи скорости си остават само на думи.

Windows Phone 7: Microsoft се завръща

На тазгодишното издание на Mobile World Congress, най-голямото в света изложение на мобилни телефони, най-големият хит бе Windows Phone 7 Series. През последните няколко години Microsoft на практика имаше съвсем призрачно присъствие в света на смартфоните, като позволи нейният пазарен дял да се свие, докато нейните конкуренти, като Apple и Google, въвеждаха иновации.

Аналитикът Майкъл Гартънбърг е казвал много пъти, че Microsoft не трябва да бъде подценявана, защото е богата и търпелива. И е прав. Наскоро Microsoft обнови напълно своята операционна система за мобилни устройства с Windows Phone 7 Series – един радикално нов подход, който Microsoft ще изпробва с всички оператори в САЩ (като ще започне с AT&T).

Вместо икони в Windows Phone 7 Series има големи думи и снимки, поместени в личащи от далеч рамки. Вместо приложения за ползване от един потребител Microsoft използва „концентратори“ (hubs), като Zune, Xbox или People, които ви дават възможност да ползвате всички игри, медии и възможности за комуникация – и всичко това събрано в едно-единствено устройство. Устройствата с Windows Phone7 Series ще имат и голям мултисензорен екран и високоскоростен интернет.

Windows Phone 7 Series нито изглежда като Apple, Blackberry, Android или Windows Mobile, нито работи като тях. Тя прилича донякъде на Zune – т.е. човек остава с впечатлението все едно Windows 7 Phone е „погълнала“ Zune. Но поне засега Zune е просто едно устройство загадка. Windows Phone 7 Series има един голям проблем: тя няма да се появи на пазара „преди празниците“ (надявам се, че Microsoft няма предвид Великденските празници).

Windows Phone 7 Series ще изглежда великолепно, но „до празниците“ вече ще се появи нов iPhone.

„До празниците“, телефоните Google Android ще са претърпели няколко ъпгрейда. Освен това Android дотогава ще се е сдобил с Adobe Flash. Сега, през април 2010 г., Windows Phone 7 Series е направо идеална, но се чудя как ли ще изглежда през ноември.

ОСНОВНИЯТ ЕКРА Н НА WINDOWS PHONE 7

 

Можете да персонализирате началната страница (Start page) с „прозорци на живо” - например тази на ваш приятел, чиито най-последни снимки и постинги се появяват на заглавния екран.

WINDOWS PHONE 7 OFFICE HUB


 

Тук можете да получите моментален достъп до вашите приложения от Microsoft Office Mobile, Microsoft Office SharePoint и Microsoft Office OneNote.

Приложения, приложения и пак приложения

През последните няколко години Apple постоянно повишаваше популярността си на Mobile World Congress. Тя никога не присъстваше там, но някак си успяваше винаги да определя дневния ред. През миналата година Apple бе посветила усилията си изцяло върху разработката на приложения: рекламираше App Store, обясняваше на разработчиците как могат да правят пари от приложения за мобилни устройства и се славеше с огромния си каталог и с броя на софтуерните продукти, теглени от интернет.

Вследствие на това на Mobile World Congress се разгоря същинска треска по приложения за джобни устройства. Стана престижно всеки да има онлайн магазин за приложения. Всичко това е великолепно: телефоните са новите персонални компютри, а персоналните компютри работят най-вече с приложения, разработени от външни доставчици. Преминаването към масово разпространение на такива приложения е част от еволюционното развитие на телефона, който постепенно се превръща в персонален компютър. Приложения за мобилни устройства има от години, но като че ли никой не им обръщаше внимание, докато Apple ги популяризира. С какво Apple ще ни изненада през това лято? И дали ще успее отново да промени дневния ред? Ние ще следим отблизо развитията и ще ги отразим на страниците на нашето списание.


Съдържание: