Пет изумителни нови смартфона през 2010 г.
Пет изумителни нови смартфона през 2010 г.

PCMagazine, Брой 5
Категория: Технологии , Мобилни технологии
Етикети: смартфон
PC MAGAZINE
11.5.2010

Пет изумителни нови смартфона през 2010 г.

Саша Сиган

Първите няколко месеца на всяка година са невероятно напрегнати за всички фенове на мобилните телефони, защото по това време на сцената постоянно се появяват нови, супермодерни мобилни телефони но само за да потънат в лабораториите на доставчиците за тестове. Наскоро ние успяхме да „откраднем” известно време за практически изпитания на следните пет телефона. Всички те ще се появят на сцената в някоя част на света през тази година.

Dell Mini 5

 

Базираният на процесор Android планшетен компютър/телефон на Dell е с 5-инчов екран. Той ще бъде съвместим с мрежата на AT&T, макар че от нея и само от нея зависи дали ще пусне на пазара този модел. Mini 5 има широк сензорен екран и 5-мегапикселен цифров фотоапарат на задния си панел. Когато го изпробвах, заснетите видеоклипове изглеждаха отлично, а Google Maps Navigation работеше особено добре на големия екран, като показваше по много улици наведнъж. Малко неудобно е да държиш Mini 5 до ухото си, но според Dell той може да работи чудесно като телефон с помощта на слушалка с връзка Bluetooth. С една дума, Mini 5 може да стане конкурент на iPad. Засега Dell не е обявила дата, на която той ще бъде пуснат на пазара, но най-вероятно ще е през тази година.

HTC HD2 за T-Mobile

 

Това ще е може би последният смартфон с операционната система Windows Mobile 6.5. Смартфонът HD2 за TMobile на компанията HTC е голям, с великолепен външен вид и с 4.3-инчов екран, а процесорът му е Qualcomm Snapdragon и е с тактова честота 1 гигахерц. HTC е успяла до голяма степен да прикрие не съвсем красивия интерфейс на Windows Mobile 6.5 чрез своя овърлей Sense, който обединява електронна поща, календарни данни и информация за медии в красиви пълноекранни панели. T-Mobile нарича HD2 „първото джобно устройство за забавление”, тъй като има намерение да го персонализира, добавяйки към него: новото приложение Blockbuster (което позволява сваляне на цели филми от интернет); приложението на MobiTV (за поточен пренос на предварително записани и предавани на живо телевизионни програми); и приложението eReader Pro for Windows Mobile на Barnes and Noble за електронни книги. Този телефон ще се появи на пазара по-късно през тази пролет.

LG GW990

 

 

Първият смартфон на Intel с процесор Moorestown същевременно ще бъде един от първите смартфони, които ще работят с MeeGo – новата операционна система за смартфони на Nokia, базирана на Linux. GW990 е малко тежичък, но неговият 4.8-инчов екран с разделителна способност 1024 на 480 пиксела е рязък и ярък. Както може да се очаква от телефон, оборудван с процесор х86, многозадачната работа не е проблем за него; можете дори да гледате филм на половината от екрана и да проверявате електронната си поща на другата му половина. Очаква се GW990 да се появи на пазара в Корея през втората половина на годината.

Samsung Beam

 

Без съмнение това е един любопитен смартфон, но той има и много други качества освен интересните си възможности на проектор. Beam притежава екран “Super AMOLED”, който има три слоя (за разлика от стандартния AMOLED, който е с два). Тези слоеве намаляват значително отраженията – благодарение на тях екранът изглежда много по-ярък на открито. Beam притежава 800-мегахерцов процесор и работи с Android 2.1, но с овърлея за потребителски интерфейс TouchWiz 3 на Samsung. Новата версия на TouchWiz е далеч по-лесна за ползване, отколкото тромавият, ранен софтуер на модела Samsung Behold II. А какво може да се каже за проектора? Той е мощен, с яркост 10 лумена, с разделителна способност 800 на 480 пиксела. Beam ще се появи на пазара през второто тримесечие на тази година по целия свят.

HTC Desire

 

Nexus One на Google има един голям проблем: стандартният интерфейс „Google Experience“ Android е скромен и неприветлив. Тук на помощ идва HTC със своя телефон HTC Desire. Той е наследил всички добри неща на Nexus One – като големия екран с разделителна способност 800 на 480 и бързия процесор с тактова честота 1 гигахерц – но ги е направил по-ползваеми. Тромавият трекбол е заменен от оптическа мишка, а елементарният интерфейс на Google е подобрен с овърлея Sense UI на HTC, който ви предлага пълноекранни информационни панели и отлични възможности за връзки със социални мрежи. HTC обаче не казва кога ще пусне на пазара този телефон.


Съдържание: