Магическият механичен мобилен телефон, който струва 300 000 USD
Магическият механичен мобилен телефон, който струва 300 000 USD

PCMagazine, Брой 5
Категория: Технологии , Мобилни технологии
Етикети: мобилен телефон , Celsius X , LeDIX
PC MAGAZINE
11.5.2010

Магическият механичен мобилен телефон, който струва 300 000 USD

Забравете цифровите технологии. Телефоните на бъдещето ще бъдат механични. Докато плоските телефони със сензорни екрани като iPhone правят живота ни все повиртуален, пет-шест момчета от индустрията на лукса се опитват да върнат мобилните телефони обратно в механичната ера чрез първия микромеханичен мобилен телефон, в който всяка функция ще бъде управлявана по механичен начин чрез енергията на човешкото тяло.

„Ние искаме да вземем полезните функции на клетъчния телефон и да ги преосмислим, след което да ги пресъздадем по механичен път,“ казва Алехандро Рикар, съосновател на компанията Celsius X VI II.

Не съм си имал работа с много компании като тази. Те искат да продават десетки (не милиони) бройки от своите продукти. Затова конструират продуктите си „принципиално“, а не за масовия потребител. Първият телефон на Celsius X VI II – LeDIX – струва 300 000 USD, а компанията възнамерява да произведе само 50 бройки от него, в две версии тип „ограничено издание“.

Идеята за телефона на Celsius X VI II се зародила, когато един стюард поискал от съоснователя на компанията Томас Прюво да изключи телефона си преди излитането на самолета. Естествено, с изключен телефон, той нямал представа колко е часът. Затова започнал да си мечтае за сгъваем телефон, на чийто преден панел да има обикновен механичен часовник. При всяко отваряне или затваряне на телефона часовникът се навива.

Прюво и неговите колеги съоснователи били Магическият механичен мобилен телефон, който струва 300 000 USD вдъхновени от първокласните швейцарски часовници, които струват милиони долари. Затова те не мечтаели за обикновен механичен часовник. Става дума за часовник ръчна изработка с над 600 механични компонента, много от които са видими с невъоръжено око.

Когато цифровото устройство става механично

Но защо да спират дотук? LeDIX е часовник/телефон с някои необичайни качества, но крайната цел на екипа, който го е създал, е да превърне всичко цифрово в механично. Например Caller ID ще бъде сгъваемо табло с букви, които ще се местят – като стрелка на железопътен коловоз. Телефонът би могъл да покаже съобщенията, които чакат да бъдат прочетени, чрез преместване на малки сребристи сфери или на миниатюрна стрелка на часовник. Набирането ще се извършва с шайба – като при обикновен телефон. Само дето радиото ще трябва да си остане цифрово.

Механичният мобилен телефон все още е мечта, която едва ли ще се реализира скоро, но ако някой би могъл да я превърне в действителност, това са тези момчета. Те конструират и изграждат произведения на изкуството, а не оръжия или продукти за масова употреба. Когато имат нужда от голямо и сложно устройство от титан, изобретяват нов начин за закаляването му.

Очевидно функциите на механичния мобилен телефон по необходимост ще трябва да си останат доста прости. „Това е чудесно“, казва Рикар. Той и колегите му нямат никакво намерение да влизат във война с iPhone; всъщност много от техните потенциални клиенти ще носят със себе си и смартфони iPhone или BlackBerry.

Основното меню на LeDIX предлага възможност за провеждане на гласови телефонни разговори, общуване чрез текстови съобщения, фотоапарат, телефонен указател и календар. Телефонът има електронна поща и уеб браузър. Но LeDIX е конструиран, за да е елегантен и с него да се работи лесно, а не за да има богат набор от възможности. В бъдеще механичните мобилни телефони ще имат дори още по-ограничени функции.

LeDIX се доставя с докинг станция и хендсфрий устройство на кабелна връзка. Защо с кабел? „Защото Bluetooth просто не може да бъде част от механичния мобилен телефон мечта“, казва Рикар. Ако вашият телефон се повреди или има нужда от поддръжка, можете за известно време да ползвате друг, оборотен телефон. Все едно имате луксозна кола. Компанията има спонсори с големи имена,някои от които имат кръвна връзка. Единият от основателите – Едуар Мейлън – е син на бившия главен изпълнителен директор Одемар Пиге. Ришар Мил, производител на ръчни часовници от висок клас, е председател на борда на директорите й.

300 000 долара? На кой му пука?

Не се заглеждайте много в цената от 300 000 в зелено. Ако компанията Celsius продаде 50 броя телефони LeDIX, тя ще има бизнес за 15 милиона. Тя не се опитва да се конкурира с Vertu – подразделението на Nokia за мобилни телефони от висок клас, което продава продукти на цени едва 30 000 USD парчето.

Рикар и неговите партньори живеят в свят на редки, луксозни продукти, които нямат почти нищо общо с нашия свят на високите технологии. Подходът, приложен при конструирането на Celsius X VI II, създава впечатление, ,че си имаме работа с „последния крясък на технологията на парната тяга“, но Рикар като че ли въобще не го интересуват съвременните високи технологии. Сигурен съм, че когато се върне вечер в своя луксозен дом, той отваря обикновена книга с кожена подвързия, а не се включва в интернет.

Естествено той можеше да ни каже много повече за технологията на ръчните часовници, отколкото за тази на мобилните телфони. „Телефонната“ част на устройството на Celsius ще бъде произведена от френската компания Sagem Wireless, която не е известна с ултрапървокласна електроника. От своя страна Рикар казва, че Sagem е „много популярна с простота и стабилността на своите продукти“. Но тук нещата се променят; когато споменах за някои най-съвременни аудиотехнологии, като решенията на Audience за отстраняване на шума, Рикар си водеше бележки. В края на краищата неговото устройство е конструирано в името на перфекционизма. – Саша Сиган


Съдържание: