AMD Phenom II X6 – реалното проявление на Thuban
AMD Phenom II X6 – реалното проявление на Thuban

PCMagazine, Брой 5
Категория: Хардуер , Процесори , Дънни платки
Етикети: дънна платка , AMD Phenom™ II X6 , Thuban , шестядрени процесори
PC MAGAZINE , Добрил Доков
11.5.2010

AMD Phenom II X6 – реалното проявление на Thuban

Преди известно време Intel представи своята версия на шестядрени процесори предназначени за потребителите търсещи максимално висока производителност на системата. Сега към този доста висок сегмент дойде време да се присъедини и AMD със своето предложение за шестядрен процесор идващо под формата на чип с ядро Thuban. Подобно на случаят с Intel от гледна точка на архитектура или производствен процес Thuban не предлага нищо ново – просто комбинира вече съществуващите технологии в едно цяло за обединяването на шест ядра под една капачка.

Според AMD за използването на Thuban няма да ви е необходимо нищо повече от дънна платка поддържаща съответният процесор чрез ъпдейт на BIOS-а си. Макар на теория Phenom II X6 да е съвместим и с по-старите дъна използващи Socket AM2+ засега още не е ясно как ще се представи на тази платформа. И наистина единственото което евентуално би се наложило при инсталацията на новият шестядрен процесор ще е ъпдейт на системата и нейният BIOS, тъй като реално между вече съществуващите четириядрени процесори и Thuban почти няма разлика.

Още по-интересна особеност на новият процесор е неговото ниско ниво на отделяна топлина. Очевидно от AMD са усвоили доста добре новият вариант на 45nm процеса, водещо не само до по-малко утечки на енергия при работа но и до доста по-добри нива на добива. Дори по-любопитно е състоянието на чипа след овърклок – постигнатите 4,1 GHz при захранващо напрежение от 1,4875 V не доведоха до отделяне на твърде много топлина и температурата на процесора не надхвърли 60 градуса дори под солиден товар. Все пак не трябва да се пропуска и подробността, че процесорът беше охлаждан от Noctua NH-D14.

От хардуерна гледна точка самият процесор представлява чип идентичен по архитектурата си с вече съществуващите четириядрени модели AMD Phenom II X4. Разликата идва в наличието на две ядра в повече, използващи същият кеш от трето ниво съществуващ и при четириядрените процесори. Доколко повечето ядра ще се отразят на производителността ще разберем в реалните тестове.

Едно от най-важните нововъведения при Thuban е добавянето на технологията наречена TurboCore от AMD. Става въпрос за възможност за динамичен овърклок на ядрата на процесора, като зависимостта е следната: колкото по-малко ядра на чипа са заети с реално натоварване, толкова по-голям овърклок им се налага от алгоритъма за контрол. Както можем да се досетим най-голяма ще е ползата от TurboCore при еднонишковите тестове, където се предполага натоварването на само едно от ядрата да позволи на чипа да се овърклокне до максималната за спецификацията честота.

Тестова конфигурация и резултати


 

 


За да проверим каква е производителността на процесорът с ядро Thuban използвахме дънна платка ASUS Crosshair Formula IV в комбинация с процесор AMD Phenom II X6 1090T. Паметта беше с обем 2 GB и беше тип DDR3-1333MHz. Графичната карта беше представена от Gigabyte Radeon HD 5970 OC Edition, а твърдият диск представляваше Seagate Barracuda 7200.9 с обем 160 GB. Използваната операционна система беше Microsoft Windows 7 Ultimate Edition, а тестовите програми са разпределени в две групи – еднонишкови и многонишкови, като идеята е да се провери ефективността и реалната полза от технологията TurboCore. Тестовите програми натоварващи повече от едно ядро включват заглавията Mr.H CPU Benchmark, POV-Ray 3.6 SSE2, WinRAR 3.62b, Cinebench R10 32bit както и тестовете за трансфер на паметта на програмата Lavalys Everest Ultimate 5.00. За еднонишковите тестове използвахме програмата SuperPi в режими 1М и 8М. графиките от файла

"rezultati programs.xls"

Както може да се види от показаните резултати практическата разлика при използването на TurboCore в тестовете със SuperPi е доста скромна. Не така стоят нещата при многонишковите тестове, където програмите успяват отлично да се възползват от повечето ядра налични във Phenom II X6 1090T. Нещо повече – овърклокът на процесора до 4,1 GHz повишава значително неговата производителност а постигането на подобни честоти допреди година беше по-скоро изключителен късмет и рядко събитие за чиповете на AMD отколкото редовното им наблюдаване в момента.

Заключение

Ако трябва да обобщим резултатите от тестовете и характеристиките на новите чипове на AMD в няколко думи, то те най-вероятно биха били: много добре, макар и не отлично. Причината за подобна оценка се крие в няколко дребни наглед подробности, но все пак немаловажни. На първо място това е реализацията на TurboCore. Компанията имаше огромна нужда от тази технология чрез която да повиши конкурентноспособността на своите чипове и когато тя най-сетне се появи, за съжаление реализирането й е твърде плахо. Семейството Phenom II X6 (а и Х4) определено би могло да се възползва от по-агресивните нива на динамичен овърклок при ниско натоварване, което на свой ред ще доведе до по-сериозна производителност в задачите.

Каква е причината от AMD да заложат на по-консервативните настройки на TurboCore? От една страна това най-вероятно е ориентацията на новите чипове – те едва ли ще се използват от запалените геймъри колкото от потребителите имащи нужда от стабилност и производителност. От друга страна това все пак е все още прохождащата реализация на технологията от която може би могат да се очакват известни проблеми.

В крайна сметка реализираният от компанията процесор всъщност предлага най-доброто съотношение цена/производителност при шестядрените процесори на пазара – а съгласете се това не е никак малко. В допълнение към това получаваме относително хладен процесор с отличен потенциа


Съдържание: