Тестовата лаборатория на Microsoft отвътре
Тестовата лаборатория на Microsoft отвътре

PCMagazine, Брой 6
Категория: IT наука
Етикети: Microsoft , Internet Explorer
PC MAGAZINE
7.6.2010


Уникален поглед в лабораторията, в която се извършват изпитания на Internet Explorer. Ланс Уланофф и Майкъл Мъчмор

В градчето на Microsoft в Редмънд, Вашингтон, има една сграда, обозначена с № 50. В нея най-използваният браузър на света Internet Explorer – се изпитва в детайли, стъпка по стъпка. По време на една пресконференция, посветена на напредъка на разработката на Internet Explorer 9, Джейсън Ъптън, тест-мениджър на компания – партньор на Microsoft, ни даде рядката възможност да надникнем в Internet Explorer Testing Lab (лаборатория за изпитване на Internet Explorer) и да се запознаем с това как се работи в нея.

Първо, самата лаборатория отвътре представлява импозантно зрелище – многобройни стелажи, на които като войници са строени стотици настолни компютри. Според г-н Ъптън, в Internet Explorer Testing Lab има 948 персонални компютъра и 119 сървъра, като всеки може да се конфигурира поотделно чрез една автоматизирана система. Защо са им на специалистите от Microsoft толкова много компютри? Г-н Ъптън отговори, че невероятните възможности на тази лаборатория са позволили на Microsoft да конфигурира така тестовете на нейния браузър, че да получи възможно най-точните данни.

 

АРМ ИЯ ОТ ПЕРСОНАЛНИ КОМП ЮТРИ

Стелаж с наредени на него системи за тестване на Internet Explorer, оборудван със специални, пестящи електроенергия разклонители за електрозахранване.

Програмата за подобряване обслужването на клиенти на Microsoft събира данни от цял свят, като дава възможност на лабораторията да възпроизвежда преобладаващите хардуерни тенденции и софтуерни конфигурации, използвани от потребители по цял свят. „Ние можем да знаем например колко процесора Core i5 има в Китай или какви са конфигурациите на RAM, използвани в Япония“, каза Ъптън. Редиците от компютри, подредени на стелажите, са впечатляващи, но с тях не се изчерпва оборудването, използвано за тестовете. Екипът е изградил една система, наречена Internet Explorer Virtualization Manager (IVM), работеща на блейдсървъри HP ProLiant 7000. На друг набор от сървъри могат едновременно да работят 300 варианта на виртуални машини с Windows и Internet Explorer. Цялото това оборудване генерира топлина, поради което климатичната система на помещението работи на пълни обороти и консумира много електроенергия. Но екипът от разработчици на Microsoft е направил много, за да намали колкото е възможно този ефект. Стотиците персонални компютри не само могат да се адресират дистанционно, но дори техните електрозахранвания са адресируеми чрез специални IP разклонители за захранващи кабели. С помощта на тази система се изключват машините, които не се използват. Така годишно се спестяват около 1.8 милиона киловатчаса електроенергия.


Съдържание: