Chieftec WH-01B-B-0P – малка кутия с големи възможности
Chieftec WH-01B-B-0P – малка кутия с големи възможности

PCMagazine, Брой 6
Категория: Хардуер , Аксесоари
Етикети: процесорни охладители , Chieftec WH-01B-B-0P , компютърна кутия
PC MAGAZINE , Добрил Доков
7.6.2010

Chieftec WH-01B-B-0P – малка кутия с големи възможности

Понякога се случва така, че дори и да имаме нужда от нова, просторна компютърна кутия, не винаги имаме необходимото за нейното съхраняване място у дома. Това естествено съвсем не означава, че трябва да се откажем изцяло от идеята да се сдобием с комфортна и качествена кутия, а просто че трябва да преразгледаме възможностите с които разполагаме и да открием най-подходящият избор. Тук е моментът да обърнем внимание на моделът WH-01B-B-0P на Chieftec, явяващ се интересен избор позициониран не само като сървърна, но и като потенциална домашна компютърна кутия.

Размерите на модела Chieftec WH-01B-B-0P са 540 х 205 х 460 мм и както може да се види от тях определено предлагат известен комфорт при конфигуриране на система. Причината за това се крие в голямата ширина на кутията, осигуряваща ни достатъчно място за инсталиране и използване на всички известни модели процесорни охладители. А както вероятно вече знаете, повечето въздушни охладители от висок клас имат доста големи размери и не могат да се инсталират във всяка компютърна кутия. По тази точка едва ли ще срещнете каквито и да е проблеми, тъй като WH-01B-B-0P осигурява така необходимото пространство. Нещо повече – кутията предлага не само необходимият обем но и идва окомплектована с вентилатор Chieftec D12SM-12D на задния панел чиито диаметър е 120 мм. Той има солидни размери на витлата с което подпомага постигането на висок CFM при ниско ниво на оборотите и съответно шума.

Подобно на повечето други модели на Chieftec WH-01B-B-0P използва вече известният ни дизайн с вратичка на панти за лицевият панел. Доколко това е неудобство или удобство е въпрос на личен избор и преценка, като при този модел под вратичката са изнесени не само отворите за 5,25 инчовите устройства но и USB и IEEE 1394 FireWire конектора както и стереожаковете за слушалки и микрофон. Кутията разполага с внушителен брой слотове за 5,25 инчови устройства – осем броя, като в тях могат да се инсталират както гнезда за сменяеми дискове, така и оптични или друг тип носители на данни. Макар по принцип това да е по-скоро прерогатив на сървърните решения истината е, че доста потребители могат да се възползват от големият брой гнезда най-малкото за да инсталират допълнителни контролери за системните вентилатори в комплект с дисплеи за информация за температурата, оборотите и т.н.

За разлика от другите модели кутии на Chieftec ориентирани директно към овърклокърите, при WH-01B-B-0P липсва големият брой допълнителни отвори за вентилатори. Това всъщност е и причината на задният панел да се използва споменатият по-горе вентилатор с голям размер на витлата, компенсиращ липсата на по-голям брой отвори. В същото време WH-01B-B-0P е изключително подходящ избор при окомплектоване на система изпълняваща ролята на сървърно решение носител на големи обеми информация, тъй като огромният брой слотове за устройства му дава възможност за инсталиране на много дискове.

В крайна сметка Chieftec WH-01B-B-0P се явява доста гъвкаво решение което може да изпълнява както ролята на сървърна кутия, така и ролята на работна станция например. Единственото от което ще имате нужда е окомплектоването с подходящо захранване, способно да поеме натоварването – но несъмнено за тази роля ще откриете повече от достатъчно предложения от Chieftec.


Съдържание: