ASUS P6T7 WS SuperComputer Суперкомпютър наистина!
ASUS P6T7 WS SuperComputer Суперкомпютър наистина!

PCMagazine, Брой 6
Категория: Хардуер , Процесори , Дънни платки , Компютърни системи
Етикети: дънна платка , суперкомпютър , ASUS P6T7 WS
PC MAGAZINE , Добрил Доков
7.6.2010

ASUS P6T7 WS SuperComputer Суперкомпютър наистина!

Моделът Р6Т7 WS SuperComputer на ASUS е ориентиран към една доста специфична пазарна ниша от потребители. Макар и да може да се похвали с доста интересни способности и характеристики, този модел дънна платка всъщност едва ли ще привлече фенове сред редиците на овърклокърите и ентустиастите. Това съвсем не е изненадващо предвид пазарния сегмент, към който е ориентиран този модел на Asus – работните станции или изключително мощните (макар и с малки размери) суперкомпютри на една платформа.

Макар и да звучи доста невероятно, истината е, че днешните нормални работни станции по своята производителност превъзхождат суперкомпютрите отпреди десетина години. След представянето на Tesla от страна на Nvidia задачата по разработване на суперкомпютър става дори още по-лесна, стига да успеем да си отговорим на въпроса кое е това дъно, на което можем да сложим колкото се може повече видеокарти Tesla. Е, отговорът на този въпрос е пред вас – Asus P6T7 WS SuperComputer.

Със своите седем пълноразмерни PCI-Express x16 слота това предложение на Asus определено прави впечатление на нещо, което явно не е насочено към обикновените геймъри. С все по-обширното навлизане на CUDA в различни задачи все повече ще са и областите, в които ще можем да използваме не само моделите Tesla, но и обикновените видеокарти на Nvidia. Всички PCI-Express слотове са опроводени в режим х16, като това е възможно благодарение на използваните два бридж чипа Nvidia nForce 200.

 

Процесорите, които можете да използвате при тази дънна платка, са всички модели на Intel за Socket LGA 1366, включително чиповете от сериите Xeon. Чипсетът е Intel X58, като се поддържа работа с DDR3 памет в триканален режим. Максималната поддържана честота на паметта е 2 GHz след овърклок, като освен нея се поддържат всички останали стъпки в честотата надолу до 1066 MHz. Охлаждането на чипсета, MOSFET елементите, захранващи процесора и паметта, както и бридж чиповете на Nvidia са обединени от няколко общи топлопровода, осигуряващи по-ефективно оползотворяване на въздушния поток в кутията. Една доста любопитна особеност е наличието на радиатор и дори топлопровод към него не само на захранващата схема на процесора, но и на захранването на паметта. Очевидно, макар и дънната платка да не е ориентирана основно към ентусиастите на тема овърклок, от ASUS са решили да се подсигурят по възможно най-добрия начин.

Максималният обем на паметта, която можем да инсталираме, е 24 GB. Южният мост на системата е Intel ICH10R, благодарение на което получаваме поддръжка на SATA II 3Gbps. Освен тях имаме възможност да използваме също така и IDE в режими 66/100/133, както и да конфигурираме наличните SATA дискове в режими RAID 0, 1, 0+1, 5 и 10. Дъното разполага също така и с поддръжка на гигабитова мрежа, 7.1канален HD звук, USB 2.0, IEEE 1394a и S/PDIF.

Както вече споменахме, ASUS P6T7 WS SuperComputer определено представлява доста интересно дъно, като до известна степен е трудно да се прецени неговата ориентираност по отношение на пазара и потребителите. Независимо от това дали ще се използва като платформа за изграждане на изключително мощен суперкомпютър (и то в комбинация с новите видеокарти от серията GeForce GTX 400 на Nvidia) или ще е просто основата за наистина мощна геймърска конфигурация, моделът ще ви осигури характеристики, с които не може да се похвали почти никой друг на пазара. А това определено е нещо, тудно за постигане. – Добрил Доков


Съдържание: