Ефективни, сигурни, икономични и екологични работни станции с решенията на Fujitsu
Ефективни, сигурни, икономични и екологични работни станции с решенията на Fujitsu

PCMagazine, Брой 6
Категория: Хардуер , Монитори и цифрова тв , Компютърни системи , Сървъри
Етикети: сървъри , Fujitsu , компютърни системи , ИТ решения , futro
PC MAGAZINE
7.6.2010

Ефективни, сигурни, икономични и екологични работни станции с решенията на Fujitsu

Zero Client от Fujitsu

Fujitsu са известни със своите новаторски решения, които неведнъж са давали тласък за развитието на технологиите. Такава е и тяхната нова разработка, наречена Zero Clients (нулеви клиенти). Понятието означава виртуална инфраструктура с енергоспестяващи и безшумни терминали. С други думи, възползвайки се от Zero Clients, един офис може да спести разходи за оборудване и за електроенергия, като същевременно осигури работен комфорт на служителите, съчетан с намалено ниво на шума.

Работните станции Zero Client се състоят от LCD монитор с вградени високоговорители, 3 USB порта, аудиоизход и порт за LAN мрежа. Станцията поддържа връзка с клавиатура и мишка в комбинация с USB донгъл, а мониторът съдържа чипсет, който установява връзка със сървъра, където са виртуалните десктоп машини. Няма локална операционна система, нито процесор, памет, флаш или подвижни части, като вентилатори или твърди дискове. Необходимата честотна лента на мрежовата инфраструктура варира от около 10 Mbps при офисработа до около 30 Mbps при мултимедийни приложения. Това означава, че не е необходима Gigabit мрежа, а стандартните офисрешения вършат работа.

За да работи системата се изисква сървър с инсталиран vmWare хипервайзър, както и мрежова инфраструктура за връзка със сървъра. Всяка виртуална машина ползва виртуална графична платка, USB устройство и аудиоустройство, а данните се компресират във физическия сървър и се изпращат по мрежата, след което се декомпресират от виртуалния клиент. Тъй като Zero Client не съдържа каквото и да е устройство за съхранение на данни, всички данни остават на сървъра. Също така благодарение на това, че няма локална операционна система и дискове, работните станции не могат да бъдат заразени от компютърни вируси. Данните са защитени от загуба чрез резервираността на сървърната инфраструктура.

Разликата е, че Zero Client е напълно тих и заема значително по-малко място. Няма загуба на информация, вируси и хардуерни дефекти. В случай че устройството трябва да се замени, се постъпва така, сякаш се сменя само монитор. При това потребителят ще работи по същия начин с новия клиент, както е работил при стария, защото цялата информация се съхранява надеждно на сървъра.

Фирма Вали Компютърс предлага решението на Fujitsu Zero Client D602, чиято цена е 839 лв. с ДДС и за което важи всичко казано дотук.

Тънки клиенти FUTRO

 

Въпреки новаторското си решение Fujitsu не са обърнали гръб и на тънките клиенти, като напротив – производителят предлага една от най-добрите платформи за приспособяване на компютърните устройства към нуждите на бизнеса. Без значение дали за класически сървъри, виртуална инфраструктура или специфично решение – FUTRO тънки клиент са перфектното решение за крайните клиенти.

Сред основните предимства на тънките клиенти FUTRO в сравнение с обикновените настолни компютри са достъпната само за четене файлова система, осигуряваща устойчивост срещу вируси и нелегален софтуер; висока надеждност, на която потребителите не могат да повлияят (а знаем, че човешкият фактор е един от най-големите пробиви в сигурността), липса на въртящи части, осигуряваща по-дълъг живот на системите и безшумна работа. Не на последно място, важен фактор е и значително по-ниската цена, която се формира в резултат на значителното намаляване на разходите за обслужване и поддръжка.

На нашия пазар могат да се намерят решенията на Fujitsu от серията FUTRO при дистрибутора на компанията в страната, фирма Вали Компютърс. Сред тях е FUTRO S550-2, представляващ класически тънък клиент, конфигурируем за индивидуални нужди. Конфигурацията му е повече от мощна за такъв вид система процесорът му е AMD Sempron 2100+, работещ на 1 GHz, поддържа до 2 GB DDR2 памет, 8 USB 2.0 порта и 2 серийни порта. Графичната карта поддържа разделителна способност от 2048x1536 пиксела, благодарение на графичният адаптер AMD Radeon X1250. Работи с вградена операционна система Windows XP Embedded. Моделът е от Superior категорията тънки клиенти на Fujitsu и цената му е 619 лв. с ДДС. Интерес представлява и моделът от Advanced категорията на FUTRO S450-2, чиято цена е по-ниска – 559 лв. с ДДС, и е съвместим с всички сървърно базирани приложения. Той е с процесор AMD Sempron TF20 и поддържа максимум 1 GB памет. Тук също са налични 8 USB порта както и един сериен. Системата работи с операционна система eLux RL – Embedded Linux, специално разработена за FUTRO


Съдържание: