UD7 и за AMD – Gigabyte 890FXA-UD7
UD7 и за AMD – Gigabyte 890FXA-UD7

PCMagazine, Брой 6
Категория: Хардуер , Дънни платки , Чипсети и процесори
Етикети: дънна платка , чипсет , Gigabyte
PC MAGAZINE , Добрил Доков
7.6.2010

UD7 и за AMD – Gigabyte 890FXA-UD7

Моделите от най-висок клас на Gigabyte са в гамата, обозначена с префикса UD7, където компанията най-сетне добави и най-новото си предложение. Новата дънна платка е базирана на чипсета AMD 890FX, благодарение на което разполага с изключително богата гама от екстри, възможности и нещо повече – вследствие на принадлежността си към „групата“ UD7 тя може да се похвали и с доста други плюсове. Освен специфичното охлаждане и богатата окомплектовка това са и използваните производствени елементи, технологии и т.н.

Gigabyte 890FXA-UD7 е представител на най-високия клас дънни платки на Gigabyte и като такъв определено трябва да предложи на потребителите възможно най-много възможности и екстри. Още с отварянето на кутията и първия поглед на дънната платка можем да видим любимото за Gigabyte специфично решение, представляващо модулна комбинация от въздушно и/или водно охлаждане. По принцип дъното идва с монтиран над чипсета воден блок, охлаждащ целия блок от радиатори (над MOSFET елементите, чипсета и южния мост), свързани чрез топлопроводи, но потребителите могат да демонтират този блок и да поставят допълнителния радиатор включен в комплекта.

Всъщност, ако решите да използвате който и да е от двата варианта (воден блок или допълнителен радиатор), добре е преди това да добавите повечко термопаста, тъй като от Gigabyte са били доста пестеливи при нанасянето й – особено при водния блок.

Благодарение на използвания чипсет дъното разполага с доста богат набор от PCI-Express слотове – общо шест пълноразмерни, работещи съответно в режими х16, х4, х8, х4, х16 и х8. Схемата за захранване на процесора е реализирана с 8+2 фази, охлаждани от масивен радиатор, възползващ се от въздушния поток на процесорния охладител. Южният мост осигурява поддръжката на USB 3.0 SuperSpeed, както и наличието на осем SATA конектора, шест от които поддържат SATA III 6Gbps и два – SATA II 3Gbps. Дисковата подсистема може да работи в режими RAID 0, 1, 5, 10 и JBOD. Налице са също така порт за IDE устройство и флопи, както и общо пет UD7 и за AMD – Gigabyte 890FXA-UD7 хардуер конектора за вентилатори за охлаждане на модулите на дънната платка.

Тъй като дъното е ориентирано към ентусиастите и сериозните фенове на овърклока и максималната производителност, то предлага доста богат набор от възможности за анализиране на статуса и изобщо бърза работа. Изведените до слотовете на паметта бутони за включване, изключване и рестартиране улесняват работата на стенд, като освен тях под защитна капачка е скрит и бутон за изчистване на промените в BIOS-а на системата. Паметта, която се поддържа, е DDR3 с максимална честота след овърклок от 1866 MHz, а процесорният цокъл AM3 позволява работа с всички процесори на AMD, включително и шестядрените с кристал Thuban.

Gigabyte 890FXA-UD7 определено е един от найярките представители на високия клас дънни платки на Gigabyte и като такъв предлага доста солидна гама от възможности. Поддръжката на стандартите USB 3.0 и SATA III 6Gbps в допълнение на работата с процесори Thuban го превръщат в отличен избор за ентусиастите или геймърите, търсещи подходяща дънна платка за изграждане на конфигурация от висок клас. – Добрил Доков


Съдържание: