Направете си неттоп
Направете си неттоп

PCMagazine, Брой 5
Категория: Хардуер , Технологии
Етикети: неттоп
PC MAGAZINE
11.5.2010

Направете си неттоп

Ако мислите да изградите втори или трети персонален компютър за вашия дом, можете да си спестите пари и усилия, като изградите неттоп (Nettop – персонален компютър, предназначен за работа с интернет приложения). тук ще ви покажем как да направите това чрез една процедура, състояща се от 8 стъпки, и като вложите по-малко от 550 долара. Дейниъл Еванс

Нетбуците и неттопите са сред най-бързо развиващите се сегменти на пазара на персоналните компютри. Предназначени за изпълнение на найелементарни ежедневни задачи, тези системи представляват удобно и полезно допълнение към оборудването на всяко домакинство.

Работещи с процесори Intel Atom или AMD Neo, неттопите са малки, ориентирани към уеб настолни компютри, които работят с компоненти като на нетбуци и са предназначени да служат като втори или трети персонален компютър в къщата – или като поевтина алтернатива за деца. Тъй като имат по-малка консумация на електроенергия, те не увеличават много сметката ви за електричество.

Защо, прочее, е за предпочитане да изградите неттоп? Изграждането на неттоп на принципа „направи си сам“ е далеч по-евтина алтернатива (в нашия случай на цена по-малко от 550 USD) в сравнение с цялостен персонален компютър – особено ако ви е нужна система, която да ви служи предимно за сърфиране в уеб. Централният процесор и дънната платка, които ви препоръчваме, струват едва 80 USD (в комбинация). А в съвършено новия 1.66-гигахерцов процесор Intel Atom D510 – първият процесор Pinetrail Atom – има интегриран графичен процесор. Освен това в двуядрения Atom D510 е внедрена технологията HyperTreading, така че той на теория може да обработва до четири потоци от данни едновременно. Не е лошо за процесор, който струва 80 USD.

Малките размери на неттопа определено са негов плюс – например, ако искате да имате по-малък компютър за детската стая или такъв, който да може да се побере в шкафа на вашата конзола за домашно кино. Този неттоп няма HDMI порт, но вие лесно можете да добавите такъв към вашата мрежа (чрез Windows Media Center) и да го използвате за всички ваши медийни файлове.

Освен това неттопът, който ще изградим, има нужда от електрозахранване с мощност едва 60 вата. Това, както и малките му размери го превръщат в отличен кандидат за всеки, който има нужда от система, която щади околната среда. Освен това ще икономисате електроенергия чрез избрания от нас 2.5-инчов твърд диск Western Digital WD VelociRaptor – но това не означава, че ще трябва да направите компромис със скоростта; всъщност този твърд диск работи с цели 7200 об/мин. Сигурно вече си мислите – чак пък толкова да е идеален този неттоп – не е за вярване.

Сигурно има и някой недостатък. Е, има не един, а няколко. Няма да ползвате най-бързия процесор и ще трябва да се примирите с по-ниската скорост и по-малкия капацитет на оперативната памет. Всъщност точно този неттоп изисква DDR2 RAM, която е от предишното поколение памети. Накрая, ще бъдете принудени да се ограничите с вече древната операционна система Windows XP. Но ако вашите най-важни приоритети са пестенето на пари и опазването на природната среда, както е за много хора днес, определено си заслужава да обърнете внимание на този неттоп. Прочетете понататък как можете да си го направите сами.

Компоненти

Дънна платка

Intel D510MO

Цена 80 USD (с включен процесор)

Процесор

1.66-GHz Intel Atom D510

Цена 85 USD

Шаси

Antec ISK 300-65

Цена 60 USD

Твърд диск

300GB Western Digital WD VelociRaptor

Цена 150 USD

Оптическо запаметяващо устройство

Sony Optiarc Slim DVD drive

Цена 35 USD

Операционна система

Windows XP

Цена 110 USD

Памет

1GB Crucial DDR2

Цена 30 USD

Изграждане на неттоп: указания „стъпка по стъпка”

 

1 да започнем

Отворете шасито – приплъзнете капака и го оставете отстрани. Вертикалните опори и електрозахранването са приложени към комплекта. Шасито не се доставя с ръководство за потребителя, така че ще трябва да си свалите такова от уебсайта на Antec.

 

2 Свалете рамата

На нея ще завинтите оптическото запаметяващо устройство и твърдите дискове. Приберете ги някъде на безопасно място, за да не ги загубите.

 

3 Поставете дънната платка

Централният процесор е предварително монтиран на дънната платка, така че за разлика от други проекти от типа „направи си сам” не ви се налага да го монтирате сами, да намазвате горната му повърхност с термална паста и да монтирате охлаждащия вентилатор.

 

4 Свържете окабеляването на дънната платка

Добре е да свържете всички кабелни връзки на дънната платка сега, защото след като монтирате рамата (rack), ще ви е по-трудно

 

5 Монтирайте RAM

Поставете вашия модул с оперативна памет DDR2 RAM в съответния слот.

 

6 Поставете твърдия диск в рамата

Поставете твърдия диск в съответната ниша и завинтете винтовете, с които той се закрепва. След това закрепете отново рамата на мястото й с помощта на съответния винт.

 

7 Монтирайте оптическото устройство в рамата

Поставете оптическото запаметяващо устройство в най-долната част на рамата, но бъдете внимателни, защото винтът е много, много миниатюрен и лесно може да бъде загубен, ако падне. Закрепете неподвижно с винтове устройствата към рамата.

 

.8 Монтирайте отново рамата на мястото й

Поставете обратно рамата на мястото й в шасито. Свържете устройствата към дънната платка и добавете връзките за електрозахранване. Затворете шасито. Сега вече сте готови да инсталирате Windows ХР!


Съдържание: