Tрябва ви геймърски лаптоп? Отговорът е MSI GT640x
Tрябва ви геймърски лаптоп? Отговорът е MSI GT640x

PCMagazine, Брой 6
Категория: Хардуер , Чипсети и процесори , Графични карти
Етикети: геймърски лаптоп , MSI GT640x
PC MAGAZINE , Добрил Доков
7.6.2010

Tрябва ви геймърски лаптоп?  Отговорът е MSI GT640x

Обикновено мобилните компютри правят определени компромиси с производителността в името на по-дългата работа на батерия или пък минимализиране на топлоотделянето. Почти невъзможно (или поне много рядко) е да се намери модел, комбиниращ модули с висока производителност, който да не е осакатен в дадено отношение, като например видеокартата. Очевидно това не е била философията на MSI при създаването на модела GT640x, който определено може да носи титлата „Най-мощният лаптоп“ на света.

Платформата, около която е изграден MSI GT640x, е добре позната – моделът използва чипсет Intel PM55 в комбинация с процесор Intel Core i7 720QM, който, макар и произведен по 45 nm процес, все пак предлага отлично ниво на TDP – около 45 W. Физическите ядра на процесора са четири, а благодарение на поддръжката на HyperTreading той може да изпълнява до осем нишки едновременно. Тактовата честота, на която работи процесорът, на пръв поглед е доста скромна – едва 1.6 GHz. Погледнем ли честотата при използване на технологията TurboBoost, нещата си идват на мястото – в такъв режим честотата на някое от ядрата може да се покачи до доста по-приличните 2.8 GHz.

Паметта, с която разполага GT640x, е с обем 4 GB и е тип DDR3-1333, разпределена в два модула по 2 GB. Както вече споменахме, една важна особеност за мощен геймърски лаптоп е той да е добре балансиран. Това е налице при MSI GT640x, тъй като използваната тук видеокарта е под формата на дискретна Nvidia GeForce GTS 250M, която предлага доста солидна производителност. Собствената памет на видеокартата е с обем 1 GB и е тип GDDR3.

 

Дисплеят, използван за производството на MSI GT640x, е с диагонал от 15.4 инча. Неговата видимост е отлична дори и при относително високо ниво на околната осветеност, което става възможно благодарение на използваното покритие тип glare. Освен добрата видимост то води и до доста по-реалистично представяне на цветовете (включително черния цвят), но пък си има и своите недостатъци – повишено ниво на отблясъците, които биха могли да бъдат доста дразнещи. Нативната разделителна способност на LCD екрана е 1680х1050 (съотношение 16 към 10) и както можем да се досетим, графичната карта е отлично подбрана, за да се справи с нея.

Дисковата подсистема не остава назад в сравнение с останалите части от конфигурацията. Скоростта на въртене на плочите в твърдия диск е 7200 об/мин – нещо относително рядко срещано при мобилните компютри, тъй като съвсем логично се изисква повече енергия при работа. Обемът на твърдия диск е 500 GB, като използваният интерфейс е SATA II. Оптичното устройство, с което е окомплектован MSI GT640x, е DVD SuperMulti с поддръжка на CD/DVD четене и запис. Периферните устройства включват доста богата гама от формати, като сред най-важните са наличието на вграден 4-in-1 Card Reader, гигабитова LAN, безжична мрежа по стандартите 802.11b/g и дори draf n, както и Bluetooth 2.0.

Като цяло производителността както на процесора, така и на графичната подсистема при MSI GT640x е повече от достатъчна. Ако имате нужда от възможно най-високопроизводителния мобилен компютър на пазара, GT640x е един от начините да си го осигурите – освен ако цената от около 3000 лева не ви се стори твърде висока... – Добрил Доков


Съдържание: