PocketBook електронна книга в джоба
PocketBook електронна книга в джоба

PCMagazine, Брой 6
Категория: Интернет , Технологии , Електроника
Етикети: PC Magazine Bulgaria , електронна книга , PocketBook
PC MAGAZINE
7.6.2010

PocketBook електронна книга в джоба

Преди 2 месеца заглавна тема на броя на PC Magazine Bulgaria беше темата за електронните четци за книги. В прегледа, който направихме тогава, предрекохме, че тази година ще бъде годината на този вид устройства. На пазара вече присъства устройството на Amazon – Kindles, от месец вече може да се закупи и Apple iPad, а сега ще разгледаме едно друго интересно устройство за четене на книги, носещо името PocketBook. То не беше представено в обзорната статия, въпреки че заслужава да бъде разгледано.

PocketBook е дело на украинската компания със същото име, която има традиции в печатния бизнес от 1989 г., а произвежда електронни четци за книги от 2007 г. Нейните устройства се отличават със сравнително ниска цена, високо качество и функционалност. За разлика от iPad, JoJo и другите джобни електронни книги устройствата на PocketBook са базирани на технологията eInk – електронно мастило, което ги позиционира най-вече в сферата на електронните книги. Въпреки липсата на цветен дисплей и възможности на таблетен компютър електронните книги на PocketBook имат други предимства, които не са за подценяване. Така например, iPad може да бъде ползван около 8 часа, докато PocketBook може да бъде четен в продължение на месец, без да е необходимо да се презарежда батерията. По спецификации с PocketBook могат да бъдат прочетени до 8000 страници с едно зареждане на батерията. Най-хубавото е, че това не зависи по никакъв начин от скоростта, с която са четени. Това е възможно благодарение на технологията eInk, която за разлика от LCD дисплеите не излъчва светлина, а отразява дневната и изкуствената светлина. По този начин четенето на PocketBook се доближава максимално до естествения начин, по който човешкото око възприема информацията. Факт е, че окото е конструирано така, че да възприема по-добре отразена светлина, като четенето на традиционна книга е именно такова възприятие. Затова и четенето на PocketBook натоварва очите също толкова, колкото и обикновена книга, но далеч по-малко от четците на книги, базирани на светещ LCD дисплей.

Устройството, което ни беше дадено за тест в редакцията от фирмата дистрибутор на четците с марката PocketBook, фирма Arimpex, е модел PocketBook 301, като тежи само 174 г. и е с дисплей с разделителна способност 600x800 пиксела, поддържащ 16 степени на сивия цвят. Благодарение на това, че фирмата производител е с украински произход, PocketBook няма никакви проблеми в изобразяването на текст на кирилица.

Като собствена памет моделът има 64 MB оперативна памет и 512 MB капацитет за съхранение на книги. Отделно може да бъде ползвана SecureDigital или SDHC карта за външна памет. Бях приятно изненадан от факта, че всички четци с марка PocketBook са под управлението на операционната система Linux. Това дава свобода на ентусиасти да влагат множество нови възможности, приложения и дори игри, като най-хубавото е, че те вече го правят и могат да се изтеглят множество малки програмки.

Предоставеният ни за тест PocketBook 301 изглежда доста стилно, а работата с него е удобна и е въпрос на няколко минути да се научи потребителят да борави с него. В предната си част електронната книга има само един бутон, с който се извършва навигацията в четирите посоки. По ръба на устройството има функционални бутони за прелистване и увеличаване на размера на шрифта, а в горната част отново по ръба се намира бутонът за включване и изключване.

При стартиране се появява началният екран, който ви посреща с меню с възможности – достъп до библиотеката с книги, приложения, снимки, музика, календар, бележки, новини и др. С PocketBook можете да следите и новини в RSS формат от любимите ви сайтове, както и да ползвате вградения му речник. Речникът е много удобен и съвсем случайно се натъкнах на него, докато четях една книга – оказва се, че може да маркирате която пожелаете дума от страницата с текст и да видите нейн превод, в случай че четете книга на чужд език (английски в случая).

Имахме възможност да тестваме устройството в продължение на една седмица, като през това време с удоволствие успях да прочета книгата „Параграф 22“ и да се запозная с премеждията на Йосариян, като батерията не мръдна с нито една чертичка.

Тук е мястото да уточня, че PocketBook 301 поддържа най-важните формати книги .txt, .doc, .rtf, .html, както и .epub, .f2, .f2.zip. Това го прави подходящ за четене на всякакви документи, включително и такива със защита на авторските права. Фирмата дистрибутор обещава, че съвсем скоро ще бъде налична възможност за поръчка на електронни книги и в България по интернет.

Устройствата от серията PocketBook може да намерите и в електронния магазин http://shop.sagabg.net

В редакцията дойде лично президентът на PocketBook г-н Игор попов, който беше на посещение в българия. той се съгласи да даде интервю специално за читателите на PC Magazine Bulgaria.

 

Четохме новини, че планирате да представите 20 нови модела тази година. Може ли да кажете нещо повече за тях?

Да, действително, ние обявихме че ще бъдат представени до 20 нови модела тази година. В момента в разработка са 7 нови модела, три от тях са с 9.7-инчови дисплеи, 3 модела с 6-инчови и още един с 8 инча. Също така разработваме и модели с цветни дисплеи, базирани на цветна eInk технология. Възможно е да не бъдат 20 модела, но със сигурност ще се появят 7. На нас много ни харесва технологията за цветни дисплеи на компанията Mirasol, която е собственост на Qualcomm. Тя се занимава с разработката на цветни eInk дисплеи, изхождащи от принципа на интерференцията, и се използват специални очила, на които се подава напрежение и те променят цвета като крилете на пеперуда и оттам идва и името на компанията. Много интересна технология и ние имаме голямото желане към второто полугодие на годината да имаме устройство с нея. Също така очакваме да имаме устройства и не само за четене на книги, но и като таблет за гледане на видео.

Как ви влияе конкуренцията на мултифункционалните таблети, като iPad и вече далите заявка за стъпване на пазара устройства от подобен тип, които не са предназначени само за четене на книги, но са почти пълноценни компютри?

Много хора ми задават този въпрос. Аз казвам, че са чудесни устройства и дори имам такова в момента. Но според мен те въобще не са конкурент на четците за книги. Те са конкуренция на нетбука и на лаптопа. Това е мултимедийно устройство, с което може да се сърфира, да се проверява поща, но не е четец на книги. Те са конкурент на друг сегмент устройства. Те са тежки, дисплеите им блестят на слънцето, а и дисплеите им са базирани на TFT, а четците работят на принципа на отразената светлина, което е найблизко до начина, по който възприемаме книгата. С iPad не можете да четете книга на плажа – със сигурност ще виждате своето отражение, но не и текста, докато с четеца няма да имате проблем. Въпреки това смятам, че електронните четци и мултимедийните устройства като iPad ще се сближават в бъдеще и ще се комбинират дълготрайността на батерията и удобствата на четците с мултимедийните възможности на таблетите.

Дълготрайността на батерията – 8000 страници с едно зареждане – правят това устройство много икономично по отношение на потреблението на енергията. Обмисляли ли сте да сложите соларна клетка за зареждане на батерията? Така би отпаднала изобщо нуждата от зареждане чрез компютър или адаптер. Има хора, които искат да се откъснат от града и да изкарат месец сред природата, без електричество наколо... Ако заредите добре PocketBook ще можете да го ползвате почти цял месец. Пък и едва ли през цялото време бихте чели книга. Батерията би издържала да четете всеки ден по няколко часа. Не сме мислили за вграждането на соларни клетки, но на пазара могат да се намерят допълнителни USB батерии, които могат да доставят допълнително захранване за още половин месец.


Съдържание: