Лесни съвети как да повишим доверието в нашия онлайн магазин
Лесни съвети как да повишим доверието в нашия онлайн магазин

PCMagazine, Брой 6
Категория: Интернет , Ел. търговия , Ел. плащания
Етикети: Интернет , онлайн магазин
PC MAGAZINE
7.6.2010


Едва ли вече са много предприемачите, които се съмняват, че интернет е бъдещето на търговията, но по всичко личи, че това бъдеще няма да дойде толкова бързо, колкото се иска на някои. Въпреки че всички технологии за електронна търговия вече са налице, остава да бъде преодоляна найважната бариера пред развитието на сектора – тази в нашите глави. И това важи с още по-голяма сила за онлайн продажбите в българия, където властва традиционната недоверчивост на хората и дори медиите често гледат с недоверие на този бранш. потребителите в Западна европа, Азия и САЩ отдавна са преминали тази граница и са се убедили, че онлайн търговците могат да бъдат дори по-коректни и надеждни от традиционните магазини. Ако се намирате у нас обаче, вероятно често си задавате въпроса: „как да повиша доверието на потребителите към онлайн магазина си?“ Именно на този въпрос ще се постараем да отговорим в настоящата статия от съвместната поредица на сп. PC Magazine и фирма Mirchev Ideas, разработчик на софтуера за онлайн магазини Summer Cart (http://www.summercart.bg/).

Е добре – вие сте направили онлайн магазин и вече очаквате клиентите да ви засипят с поръчки, повишавайки бързо наличностите във вашата банкова сметка. И все пак какви цели сте си поставили, стартирайки този бизнес. Дали стремежът ви е да спечелите някакви бързи пари или по-скоро искате да развиете вашата марка, да я направите разпознаваема и да създадете около сайта си общност от доволни и лоялни клиенти. Ако имате по-дългосрочна визия за бизнеса си, изграждането на доверие ще бъде ключовата задача, която стои пред вас. Ето и няколко начина да постигнете това:

Откритост в отношенията с клиентите

Първите задължителни стъпки са изключително лесни и не изискват инвестиции в някакви технологични решения. За разлика от традиционните магазини, които винаги имат ясен адрес, а често и отличителни фирмени знаци, сайтовете за електронна търговия се намират във виртуалното пространство и на потребителите би било много по-трудно да потърсят отговорност от техните собственици, в случай на измама. Затова е изключително важно да подходите открито, публикувайки на видно място своите контакти, фирмени данни, адрес за кореспонденция и друга официална информация. Тази стъпка е толкова важна за спечелване на потребителското доверие, че е странно колко много са онлайн магазините, които не я предприемат и в графата за контакт оставят единствено форма за автоматично препращане на запитвания – без да посочат дори своя електронен адрес. И още нещо – когато търговецът отговаря на обаждане, е изключително важно да вдигне телефона от името на фирмата или онлайн магазина. Много просто правило, което не изисква никакви инвестиции, но въпреки това 80% от онлайн магазините в България не го правят, рискувайки веднага да събудят подозрение у своите потенциални клиенти.

Представете екипа си!

Ако отделите място в рубриката „За нас“ на сайта си, за да представите ръководството и екипа на вашия онлайн магазин, колкото и малък да е той, ще направите още една важна крачка към потребителското доверие. Може би си мислите, че не е важно да поставяте себе си в центъра на вниманието и не желаете вашата снимка и име да фигурират в уебпространството. Това е напълно разбираемо, но все пак трябва да запомните, че вие правите своя бизнес заради клиентите си и най-важно е те да се чувстват комфортно да пазаруват при вас. А ако могат да виждат хората, които ще ги обслужват отсреща, с техните имена и длъжност, това ще увеличи в огромна степен шанса те да си поръчат нещо от онлайн магазина ви.

Възможност за връщане на продукти

Разбираемо е, ако не искате да се обвързвате с подобен ангажимент, защото той крие редица потенциални проблеми за вас. Дори и да предлагате напълно качествени стоки, вие пак не сте застраховани, че някой прекалено разглезен клиент няма да поиска да ви върне стоката или че ваш конкурент няма да ви създава главоболия по този начин. В крайна сметка обаче практиката при редица онлайн магазини на Запад показва, че този ход увеличава значително доверието и лоялността сред истинските потребители и може дори в краткосрочен план да повиши продажбите ви. Освен това едва ли са много онези, които биха се занимавали да купуват и след това да връщат продукти безпричинно.

Използването на SSL сертификати

Ако сте извършили описаните дотук по-лесни стъпки, бихте могли да се замислите и за по-сериозни технологични решения, повишаващи сигурността и доверието към вашия онлайн магазин. Едно от най-ефективните решения е използването на SSL (Secure Sockets Layer) сертификат. SSL представлява протокол за криптиране на трафика между вашия онлайн магазин и браузърите на клиентите ви, гарантирайки на последните спокойствие и сигурност, че комуникацията няма да бъде достъпна за трети страни. Освен защитата в чисто технологично отношение наличието на SSL сертификат има и психологически ефект, показвайки на вашите клиенти, че вие мислите за тяхната сигурност и инвестирате средства в решения, които да я гарантират. Този тип серфитикати се разпознават изключително лесно благодарение на синята лента в полето на потребителския браузър.

Използването на Extended Validation SSL

Сайтовете, инсталирали SSL сертификат с разширена валидация (Extended Validation SSL), могат лесно да бъдат разпознати по зелената лента, появяваща се в URL – полето на браузъра. На практика за клиентите на вашия онлайн магазин това означава, че сайтът е този, за който се представя, и дори фирмата, която го поддържа и развива, е проверена детайлно от доставчика на сертификата. Технологията е особено полезна за сайтове, в които се въвеждат лични данни или са интегрирани онлайн разплащания. Описаните в тази статия стъпки са важни за всеки онлайн предприемач, но не трябва да забравяте също, че с времето ключова роля за повишаване на доверието към вашия онлайн магазин ще изиграе налагането на марката и натрупването на критична маса авторитет в публичното пространство. Днес едва ли има потребител, който би свързал например онлайн магазина Amazon.com с мошенически практики и измами в мрежата. Докато повечето български сайтове за пазаруване по интернет все още са прекалено млади и са далеч от подобна разпознаваемост. Целенасочените и постоянни усилия в развитие на вашата марка в крайна сметка могат да се окажат с най-голям дългосрочен ефект за повишаване доверието на клиентите ви.


Съдържание: